Vislijn

Wandelen rond, over en langs vm spoorbaan in kust- en havengebied

Versiedatum: 22-11-2024

13 KM
Bron:

Kees Volkers

Start:

station Santpoort Noord, Santpoort-Noord

Details

Langs de havens naar het strand
IJmuiden is ontstaan bij de aanleg van het Noordzeekanaal: gegraven met de hand, dwars door een zeven km brede duingordel. In 1876 werd het kanaal door koning Willem III geopend. De eerste huisjes waren voor het sluispersoneel.
In 1896 kwam de eerste haven gereed met daarnaast de Rijksvisafslag. Dit maakte IJmuiden op slag de modernste en belangrijkste vissershaven van Nederland. De locatie was ook gunstig voor de vestiging van een staalbedrijf. Zo verrezen aan de overkant de Koninklijke Hoogovens, het eerste staal werd in 1923 geproduceerd.
Ondertussen bleven de zeeschepen maar groter worden. Inmiddels liggen er vier sluizen bij IJmuiden in een sterk verbreed kanaal. De vierde sluis werd pas onlangs, in 2022, geopend

In WOII is IJmuiden door de Duitse bezetter grotendeels gesloopt voor de aanleg van de Atlantikwall, een batterij imposante bunkers in de duinen getuigt daar nog van. Bovendien werd de stad veelvuldig gebombardeerd door onze geallieerde bondgenoten. Na WOII moest de stad opnieuw worden opgebouwd.

In 1883 kreeg IJmuiden haar eerste spoorlijn. Ze takte bij Velsen af van de hoofdspoorlijn Haarlem-Alkmaar. Hier kruiste de spoorlijn het kanaal middels een draaibrug. In 1898 kwam een nieuw station gereed met een emplacement waar alle havensporen samenkwamen.
In 1957 veranderde de situatie door de aanleg van de Velsertunnel. De hinderlijke draaibrug kon nu worden gesloopt. De betekenis van de lijn nam echter af. Het reizigersvervoer stopte in 1983 en de laatste vistrein reed in 1998.
In 1996 probeerde Lovers Rail nog een dienst op te zetten tussen Amsterdam en IJmuiden - de Kennemerstrand Express. Op de plaats van het gesloopte station was een provisorisch eindpunt gebouwd: een perron met een abri. Twee jaar later kwam het avontuur ten einde. In 2014 zijn de sporen opgebroken en is de lijn deels busbaan geworden en deels een voet- en fietspad.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info