Deze bijzondere maar tevens mooie wandeling met start en finish op het dorpsplein van het genoeglijke dorp Lonneker staat bol van historie, natuur en cultuur. Het draait allemaal om de 61 m hoge Lonnekerberg. Voor de oorlog voor een groot deel in eigendom van een vermogend textielfabrikant en tegenwoordig in beheer van Landschap Overijssel die ook eigenaar is van het aanpalende natuurgebied Hof Espelo. Min of meer tussen deze twee gebieden in ligt het voormalige Vliegveld Twenthe dat in de oorlog door de Duitse bezetter van een klein burgervliegveld werd omgebouwd tot een groot militair vliegveld met een - deels in de bossen - grote militaire basis. Tegenwoordig is het vliegveld toegankelijk voor wandelaars en fietsers en kan middels een 'belevingspad' gezien worden hoe de natuur zich op een deel van het vliegveld langzaam aan het ontwikkelen en herstellen is. Een van de hoogtepunten op deze wandeling is niet alleen de Lonnekerberg met z'n mooie bospaden maar zeker ook het laatste deel van de route waarbij je over het traject van een voormalige spoorlijn het dorp Lonneker weer inloopt.
Reacties
Geef reactie
Historie
Frits Schipper, 13-07-2022
Het belooft een warme, zonnige maar benauwde dag te worden als ik van café Sprakel aan deze wandeling begin. Ik had deze wandeling al eerder uitgeprint en gisteravond nog even bekeken en toen zag ik dat de versiedatum anders was dan die van mij… Al vrij snel loop ik door een (nieuwbouw)wijk met veel luxe huizen. Ik passeer een makelaarskantoor waar foto's van kavels te zien zijn die nog te koop zijn. Wat een prijzen, en dan heb je alleen nog aar de grond? Gauw doorlopen naar het pad dat door het voormalige waterwingebied van Vitens loopt. Links en rechts zie ik grote waterplassen. Door Hof Espelo, langs een Splitterbox. Na de straatweg over gestoken te hebben loop ik even later over het vliegveldterrein, langs de stalen uitkijktoren. Even kijken bij de Parallax, passeer een stenen wachthuisje en na een wat begroeider deel kom ik bij de 'Doppler'. Even luisteren, maar helaas: alleen de 'Wall of Sound' (Phil Spector), de stemmen doen het. Op de verdere route kom ik nog enkele kunstwerken tegen, zoals de 'Duir' en 'twee zware lastdragers'. Dankzij de QR-code kom ik iets meer te weten over deze kunstwerken. De familie Blijdenstein ligt er mooi bij in dit natuurgebied. Een smal kronkelend paadje over de Lonnekerberg, ik kom uit bij de kleigaten van Smulders, ontstaan door kleiwinning voor bakstenen: daar verwijst het kunstwerk 'Tussen hemel en aarde' iets verderop ook naar. Vervolgens een smal licht stijgend en dalend pad langs vervallen gebouwen, (door Duitsers gebruikt als brandstofbunker). Het ziet er allemaal wat vervallen uit. Echt modderig is het gelukkig niet. Als ik vanuit het bos weer op de asfaltweg kom, merk ik weer hoe benauwd en warm het is. Het bos is toch veel koeler. Nog een laatst mooi pad richting Lonneker, met onderweg nog een stuk spoorlijn. Aan het eind, bij het dorpsplein natuurlijk ook nog even het voormalige urinoir bezoeken voor een kijkje bij dit kleinste museum van Nederland. Een mooie, gevarieerde wandeling, over vliegveld en Lonnekerberg. Op het dorpsplein, waar het vanmorgen nog erg rustig was, staat het nu vol auto's en fietsen. De terrassen bij Sprakel zitten vol. Ik neem een ijsje en ga even op een bankje zitten, voor ik weer naar huis rij.
op een frisse zaterdag
Gerrit-Jan van den Berg, 16-01-2021
Hebben we deze voor ons wat langere wandeling maar weer eens gedaan. Het is een prachtige wandeling met stukken over het oude vliegveld waar veel te zien is maar ook raak je een nieuwe woonwijk waar alles gebouwd mag worden. Mooi, ja sommige wel. Het was echt genieten geblazen. En als je ook maar iets hebt met historie moet je deze eigenlijk gelopen hebben. En in goede tijden als de C uit het land is kun je in Lonneker je hart ophalen bij de horeca.
routecontrole
Truus Wijnen, 08-02-2018
Route is Jan. '18 gecontroleerd door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, aanvullingen zijn verwerkt in de routebeschrijving.
Geef reactie