Het recept van deze wandeling is een en al natuur. We wandelen door een zeer gevarieerd bos. Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, aangeplant tussen 1976 en 1980 op pure zeeklei. Bomen groeien hier spectaculair, omdat de bodem bijzonder vruchtbaar is. We wandelen door essen- en populierenbos en passeren een aantal verruigde open plekken. Als we eenmaal de Groenewoudsetocht zijn overgestoken komen we in het begrazingsgebied. Een ontmoeting met een kudde konikpaarden is hier heel waarschijnlijk en met wat geluk tref je een ree of een damhert. In De Stille Kern mag de natuur zijn gang gaan en dat is goed te zien. Langzaamaan wordt het 900 ha grote gebied een echte wildernis. Opvallend zijn de vele omgevallen essenbomen, een gevolg van de essentaksterfte. We bereiken de langgerekte waterplas, die we in eerste instantie volgen via een goed begaanbaar karrenspoor. Dan verlaten we het pad voor een struinavontuurtje in de graslanden langs de plas. Na regenperiodes kan het hier bijzonder drassig zijn. De oplettende wandelaar ziet er bijzondere libellen, lepelaars, zwanen en eendensoorten. Ook de zeearend bivakkeert in het gebied. Vooral september is een mooie maand voor deze wandeling, dan is de vogeltrek op zijn hoogtepunt. Bovenal is dit een tocht die je loopt voor de rust en de stilte. Wandelen in het Horsterwold is haast meditatief. Voordat je deze wandeling gaat lopen: tijdens de storm van februari 2022 zijn er erg veel bomen omgewaaid. Je moet over en onder zeker 40 bomen klimmen. Bovendien zin de paden kletsnat. Iets om rekening mee te houden.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
Topper
Annemieke de Bruin, 07-09-2024
Om de verkeersdrukte vanwege afgesloten snelwegen te vermijden zijn we wederom uitgeweken naar Flevoland. Dat is beslist geen straf, sterker nog dit is een van de mooiste Trage Tochten die we in deze provincie hebben gelopen. De Stille Kern doet zijn naam eer aan, het is helemaal stil in dit gebied. Wij hebben vanaf de observatieheuvel - Circle of Life - nog een extraatje naar de Tuurtoren gedaan. Daar viel nu weinig te turen door het dichte gebladerte, maar dat zal in een ander seizoen beslist meer opleveren. Wel interessant was het informatiebord. Aanvankelijk bestond het Horsterwold uit louter percelen productiebos. Halverwege de jaren '90 is Staatsbosbeheer met behulp van Europees geld de Stille Kern gaan ontwikkelen. Het is werkelijk wonderschoon geworden. Wij zagen rond de plas (zilver-)reigers, aalscholvers, een lepelaar en aan de wateroppervlakte moddervissen speuren naar voedsel. Heel bijzonder om te zien.
Het struinstukje was af en toe wel drassig, maar te doen. Wel was het nogal ongelijk door alle hoefjes die er ooit ingezakt waren. Hier kwamen we Schotse Hooglanders tegen die zich op deze warme zaterdag in de schaduw hadden teruggetrokken.
De beschrijving is heel duidelijk. Er zijn wel wat details veranderd - zo zijn alle in de tekst genoemde boomstambanken verdwenen en enkele kruisingen dichtgegroeid -, maar dat deerde niet voor de route.
Echt een aanrader deze tocht, want wat een natuurbelevenis in dit relatief jonge land!
Reactie obstakels?
Rutger Burgers, 05-06-2023
Dank je wel Marleen voor je reactie. Fijn om te horen dat de route weer helemaal op orde is en dat je er zo van hebt genoten.
Obstakels?
Marleen van Capel, 04-06-2023
Vandaag een zonnige, afwisselende tocht gemaakt.
We hadden ons voorbereid op een kruip door sluip door route, over en onder bomen door, maar de omgevallen bomen zijn opgeruimd en daardoor werd het een relaxte tocht.
Even voor het observatiepunt een flinke kudde Konikpaarden, Schotse Hooglanders en foeragerende lepelaars gezien. Op de gehele route word je begeleid door vogelzang en zie je veel libellen. Mooie kennismaking met een route in Flevoland.
Omgeploegd
Petra Eigenraam, 06-03-2023
Zaterdag 4 maart 2023 deze route gerend. Ik moet zeggen, als je rust zoekt, doet dit gebied, de Stille Kern, zijn naam eer aan. Wat een rust. Verder vond ik het eerlijk gezegd een beetje saai, maar dat kwam misschien ook door het weer (bewolkt, grijs) en de nog kale bomen. Ik kom wel een keer in de zomer terug, maar het moet wel droog zijn (geweest), aangezien sommige paden de paden van de runderen zijn, en dus erg blubberig kunnen zijn. Ook is SBB nu bezig met de paden. Enkele honderden meters zijn omgeploegd met zand, niet echt te doen om te wandelen (of te rennen). Maar wellicht is dit over een paar maanden ingeklonken.
Schitterend
Walter Zijl, 17-03-2022
Had niet gelezen omdat ik het gebied ken, en ooit de route had voorgelopen. De eerste kruip door van 20 bomen was ok....maar boel werd natter, en dieper.....opgegeven andere weg gezocht
..
Enorme kudde doorkruist (Konikpaarden)...super genoten en zal hem minimaal 2 x per jaar herhalen..... Runderen dit maal niet gezien.
Re: obstakels
Rutger Burgers, 15-03-2022
Dank je wel voor je melding Henk. Het is daarmee echt een tocht voor de liefhebber van ruig avontuur geworden. Ik verwacht niet dat Staatsbosbeheer hier haast maakt met opruimen, dus ik zal een waarschuwing bij de route plaatsen.
Obstakels
Henk de Groot, 15-03-2022
Wij hebben afgelopen zondag 13/3/21 deze tocht gelopen. Het stuk langs de plas richting uitzichtpunt (dat is links naast de plas) is vanaf bijna het begin tot vlak voor waar je bij uitzichtpunt de bocht omgaat zo goed als of zeg maar onbegaanbaar. Wij hebben echter doorgezet en zijn zeker gedurende 25
minuten over bijna 40 omgevallen bomen geklommen dan wel onderdoor gekropen. Ik heb foto's en een filmpje als er interesse voor is. Volop drassige grond/dan wel gewoon plassen water bij dit stuk ook. Hier moet echt melding van gemaakt worden bij deze tocht voor nu. Rest van de tocht was ook te drassig voor leuk, zeker in deze periode.
De zon was wel heerlijk, de kudde paarden prachtig en de wilde runderen ook.
Henk en Harma
Re: obstakels
Rutger Burgers, 03-03-2022
Dank voor jullie reactie Jos en Joke. We kunnen ons voorstellen dat de februaristromen hier de nodige bomen hebben doen omwaaien. Die obstakels zullen er nog wel een tijdje blijven liggen, want er vindt niet veel beheer plaats in het gebied. Daarmee blijft deze Trage Tocht een zeer avontuurlijke. De wandeling is eind januari nog gecontroleerd, dus de beschrijving is nog op orde.
Obstakels op het pad
Jos en Joke , 02-03-2022
Vandaag deze prachtige tocht gelopen. Binnen de 1 kilometer kwamen we al een kudde konikpaarden tegen.
Tussen 2 en 3, t.h.v. het water, liggen een groot aantal bomen over het pad, dit is het gevolg van de storm Eunice. Het is hier echt kruip door, sluip door. Het werd zo met recht een Tage Tocht.
Wij hebben halverwege besloten om via het eiland de route te verkorten cq af te steken. Op het plattegrondje kan je zien waar je kunt oversteken. SBB zal nog wel even bezig zijn om het pad weer vrij te maken van de bomen, er liggen er tientallen.
We hebben ondanks dit een prachtige Trage Tocht gehad.
Reactie Fred den Hertog
Rutger Burgers, 26-01-2022
Dank Fred voor je uitstekende bijdrage. We hebben de door jou gesignaleerde probleempaden uit de route gehaald en de beschreven alternatieven overgenomen. De route is weer up-to-date. Houd voorlopig wel rekening met bijzonder drassige omstandigheden.
Survival
Fred Den Hertog, 25-01-2022
Een top route door een super mooi natuurgebied. Dit is een gebied dat je zeker ook in het voorjaar moet bezoeken om talrijke vogels te zien. Zeker de stukken bij de plassen zijn onbeschrijflijk mooi. Deze route is aan de andere kant ook een uitdaging. We hadden behoorlijk wat modderige en door omgevallen bomen geblokkeerde paden die vrijwel niet te belopen waren. De een vindt dit geweldig, de ander vindt dit niets. Tja het is soms alsof je met een survival bezig bent. Voor de serieus slechte paden alternatieven gevonden en aan Rutger voorgelegd. De tijdelijk natte paden met soms behoorlijke sopplekken hebben we lekker zo gelaten, want dit maakt de route toch nog avontuurlijk.
reactie Leo Ket
Rutger Burgers, 28-10-2021
Leo, zou jij een mailtje willen sturen naar met meer details over waar de dichte begroeiing het pad onbegaanbaar maakt. Eventueel pas ik de route aan, maar het is fijn om te weten waar het probleem zit. Dank je wel alvast. Groet, Rutger
dichtgegroeid
Leo Ket, 28-10-2021
op 27 november deze mooie wandeling gelopen. De waarschuwing lange broek is niet overdreven maar denk ook aan hoge (waterdichte) schoenen. Sommige stukken van de route worden ook gebruikt door het rondlopend vee en daar zijn ze ook naar. Zeker nu het de laatste tijd erg nat is geweest zijn sommige stukken een uitdaging.
Een stuk was zo dichtgegroeid daar was geen doorkomen meer aan daar ben ik gestopt en heb een ander pad genomen terug naar de parkeerplaats. Onder 4 het stuk met de hoogzit voor wild daar ben ik anders gelopen. Toch blijft het een enorm mooie route in het 'nieuwe land'.
Re: Inez
Rutger Burgers, 05-07-2021
Dank voor je melding. Het probleem van hoog opgaand gras is iets van dit jaargetijde, we kunnen daar weinig aan doen. Inderdaad goed opletten en lange broek aanbevolen.
Afslag bijna gemist
Inez, 04-07-2021
Nadat je brug en veerooster bent gepasseerd en rechtsaf langs de sloot loopt is de afslag naar links bijna niet te vinden doordat er metershoge begroeiing is. Het pad langs de sloot is trouwens ook enorm dichtgegroeid. Lange broek is vereiste.
heb ik gedaan
Gerrit-Jan van den Berg, 15-05-2021
maar kwam onbestelbaar retour ? iets met volle spam box
Re: Gerrit-Jan van den Berg
Rutger Burgers, 15-05-2021
Dank je wel Gerrit-Jan voor je reactie. Ik heb een lange-broek advies aan de route toegevoegd. Je schrijft dat je hebt doorgegeven dat de benaming van het startpunt anders is. Mogelijk is dat bij Rob terecht gekomen. Zou je een mailtje willen sturen naar ?
Das echt stil
Gerrit-Jan van den Berg, 15-05-2021
een weekje Flevoland tja dan moet er ook een trage tocht mee. Wat moeten we zonder ? Het is een leuke wandeling maar o wat zijn die bossen toe aan onderhoud / renovatie, Maar goed wij komen uit het oosten van NL en daar zijn de bossen anders. De wandeling was prima te volgen, over het algemeen brede paden. Advies in zomerse periode (zeg maar vanaf nu: doe een lange broek aan. Brandnetels en berenklauw strijden om de gemeenste prikkels. ) Geen horeca natuurlijk. En de Stille Kern deed zijn naam eer aan. Buiten het feit dat er een hele boel kikkers streden in een kikkerconcert. Het was een mooie wandeling voor de polder. Het startadres heb ik doorgegeven klopt niet de straatnaam schrijf je iets anders en als je van buiten komt is dat lastig.
Mooie tocht
Michel A, 25-01-2021
Vandaag met een winters zonnetje deze route gelopen. Had verkeerd gekeken, en dacht dat ik deze route met de hond kon lopen. De gok genomen, hond aan de lijn, en genoten van erg mooie tocht (vooral langs het water was het prachtig).
1 ree gezien, maar helaas geen konigspaarden. Voor herhaling vatbaar, maar dan zonder hond.
Rust en rijke natuur
Michiel, 22-06-2020
Op een zonnige en wat drukkende zondagmiddag deze wandeling gemaakt.
Opvallend was de rust. Alleen rondom de parkeervoorzienen wat meer wandelaars (of chillende gezinnen), maar wat verder in de natuur bijna niemand meer tegengekomen.
Een mooie wandeling, deels op paden/wielsporen, maar grote delen ook op onverhard terrein en geleid door een nauwelijks zichtbaar paadje van voorgangers. De gps-track biedt dan uitkomst, hoewel wat afdwalen natuurlijk ook niet erg is. Hier en daar moeilijk om de brandnetels te ontwijken, maar verder ook prima in korte broek te doen. Waterdichte wandelschoenen wel aanbevolen.
Konikpaarden, een langsrennend hert, een bosmuis en de nodige gevleugelde vrienden kwamen we tegen.
Voor herhaling vatbaar. De bloemenzee in de lente schijnt erg mooi te zijn :)
Stilte
Roland MD, 04-05-2020
Zondagochtend vroeg gestart en genoten van deze mooie wandeling. Het was voor het eerst dat ik een wandeling in Flevoland had uitgekozen en het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest. Wat een rust en wat veel vogels! Hier en daar zijn de graspaden langs de sloten wel wat erg hobbelig (veel gaten en pollen) dus zo nu en dan extra geconcentreerd wandelen en zorgen dat je je enkel(s) niet verzwikt :)
Verder was ik blij met m'n waterdichte schoenen want de vroege ochtenddauw en de regen van afgelopen dagen zorgden voor natte graspaden (zie ook omschrijving).
Qua drukte ben ik alleen in het gebiedje rond de uitkijkheuvel en aan het einde wat mensen tegengekomen. Verder dus heerlijk rustig (ook geen MTB paden oid in dit gebied). Ik ga deze zeker nog een keer lopen!
Een grote verrassing!
J de Graaf, 26-04-2020
Een grote verrassing, op zondagochtend in tegengestelde richting gelopen, Mooi weer, veel vogels en geluk gehad, een hele grote kudde Konikpaarden in Horsterwold bewonderd. Weinig wandelaars tegengekomen,met recht 'Stille Kern'
Wat een mooie tocht!
titia_k, 25-04-2020
De tocht door de Stille Kern is met recht stil (op de laatste vijf minuten door het kabouterbos na). Reeën, een vos, konikspaarden, talloze vogels - zo werd de trage tocht heel traag! Draag wel
een lange broek, je moet soms dicht langs bereklauw en brandnetel.
Geef reactie