We maken een stevige, maar mooie wandeling in het grensgebied van Nederland en België. Wortelkolonie werd begin 19e eeuw als een Nederlandse Kolonie van Weldadigheid opgericht. Landlopers en bedelaars werden eerst vrijwillig en later gedwongen aan het werk gezet op de velden. Vanuit de landlopersboerderij, nu bezoekerscentrum, werd het omliggende gebied ontgonnen tot landbouwgrond. Tegenwoordig vinden we hier nog steeds de gevangenis van Wortel. De vele lange rechte bomenlanen en tussenliggende vierkante akkers gaven en geven nog steeds een bijna geometrische structuur aan het landschap. Voor wandelaars een waar genot om hier nu vrij rond te kunnen lopen. We komen via een oud voetpad bij kasteel Hoogstraten. Nou ja kasteel, ook een gevangenis. Maar ooit wel kasteel geweest en zelfs een tijdje lang landbouwkolonie. Nu vooral een imposant gebouwencomplex. We vervolgen onze route naar café in Holland voor een welverdiende pauze. Op Nederlands grondgebied slingert de wandeling in het dal van 't Merkske met het beekje mee door een wat ruiger en nog stiller natuurgebied. We steken een groot open veld over en komen weer terug bij de Wortelkolonie. Op de statige dreven, zoals de bomenlanen in Vlaanderen heten, hebben we doorkijkjes op moerassige velden en landbouwakkers. Bezoekerscentrum De Klapekster komt in zicht.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
routecontrole najaar 2022
Rutger Burgers, 27-10-2022
Deze wandeling is in oktober 2022 nagelopen. De routebeschrijving is op enkele punten behoorlijk aangescherpt. In verband met de aanleg van een nieuw vlonderpad is de route iets verlegd. Dank aan Dike van Beijnen.
Re: Lara loopt
Rutger Burgers, 15-09-2022
Dank voor je reactie Lara. Mooi, dat de tocht na eerste aarzelingen toch in de smaak viel. Met dat idee proberen we ook altijd onze routes op te bouwen.
Mooie tocht met bijzondere geschiedenis
Marjo Vink en hond Lara, 13-09-2022
Aanvankelijk viel het wat tegen. De lange lanen, het kasteel dat amper te zien was, de route die wel onverhard maar op delen niet heel bijzonder was en het bezoekerscentrum dat behalve café met vriendelijke vrijwilligers weinig om het lijf heeft zowel wat inhoud als bouwstijl betreft. Pas in de tweede helft in de jungle van het Merkske met doorkijkjes naar moerassen en verwilderde landbouwgronden veranderde dat. In het geheel is het dan toch een prachtige tocht. Met name ook als je de geschiedenis in je achterhoofd meeneemt want die is dan weer wel bijzonder.
Reactie op Suzanne
Rob Wolfs, 07-08-2022
Bedankt voor je reactie, Suzanne. Ik begrijp dat de beschrijving dus ook aangepast moet worden? We gaan ermee aan de slag.
Warm, maar weer fijn gelopen
Suzanne , 05-08-2022
Samen met een vriendin voor de derde keer deze wandeling gelopen.Een warme dag, maar geregeld in de bossen met schaduw kunnen lopen. Er ligt een nieuw vlonderpad in de buurt van het Merkske, en een oud vlonderpad is gesloopt. Daardoor klopte de route even niet meer, maar dit is niet storend. Nummering klopte wel.Na afloop een alcoholvrij streekbiertje bij De Klapekster. Dit is één van mijn favoriete routes!
Alle troeven van Wortelkolonie
Jolanda van Dijke, 22-05-2022
Voor mij kenmerkte Wortelkolonie zich vooral door statige lanen en een geometrische opbouw. En in feite klopt dat ook ;-) maar deze route laat ook een andere kant van Wortelkolonie zien. Een kant met 'verborgen' smalle paadjes, mooie doorgangen, vlonderpaden en veel afwisseling. Een absolute aanrader!
Geweldig
Yvonne, 14-08-2020
Absolute topwandeling dit. Een van de mooiste die we ooit gelopen hebben. Interessante cultuurhistorie en schitterende natuur gecombineerd en ook nog zeer afwisselend. De imposante eikenlanen aan het begin van de wandeling moeten een Walhalla zijn voor de eikenprocessierups, maar de beestjes hielden zich gelukkig koest. Slechts een paar kleine nesten gezien (we liepen deze wandeling half juni). Het wandelgidsje 'Weldadig Wandelen', waar deze route in staat, kan ik aanbevelen voor de bijbehorende cultuurhistorische info over de Wortelkolonie.
Geef reactie