Waar het Krijt vrijwel aan de oppervlakte komt, werd in het begin van de 20e eeuw een steengroeve aangelegd, om de kalk er uit te halen. Al gauw kwam er een fabriek, waar de kalksteen als vulstof voor kunstmest en asfalt wordt gebruikt. Vroeger moet hier een subtropische zee gelegen hebben, waarin schelpdiertjes de kalk produceerden. Per jaar wordt ongeveer 100.000 ton kalksteen ontgonnen, waardoor de situatie in de groeve steeds verandert. De steengroeve trekt jaarlijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers uit heel West-Europa, in hoofdzaak mineralen- en fossielenverzamelaars. We wandelen over zandwegen met eikenbomen langs mooie boerderijen in de richting van de Nederlands-Duitse grens. De route blijft pal op en om de grens: door het bos, in de bosrand en langs akkers en weilanden. Grenspalen wijzen de weg. De route slingert langs de Ratumse beek weer even terug naar Nederlands grondgebied en we passeren de scholtenboerderijen Tenkink en Hesselink met omliggende akkers, houtwallen en bosjes. Dan komen we weer op Duits grondgebied en het verschil is bijvoorbeeld goed te zien aan de bouw van de boerderijen. Het laatste deel van de route wandelen we weer over brede zandwegen met steeds zicht op het omringende boerenland.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
Schitterend
Marianne Bessels-Kremer, 13-07-2023
Gisterenmiddag hebben wij met heel veel plezier deze tocht gelopen. Wat een bijzonder groen en ongerept grenspad (Kommiezenpad) en wat mooi om de Ratumse beek zo te zien meanderen. Schitterend, afwisselend en stil. Wederom een compliment voor de prima gedetailleerde beschrijving van Rob Wolfs.
TT Winterswijk Ratum
Rob Wolfs, 09-05-2023
Trage Tocht Winterswijk Ratum is nagelopen en gecontroleerd. De tekst is op een enkel punt bijgewerkt en de route loopt nu langer langs de Ratumse Beek. Track en topografische kaart zijn aangepast. Met dank aan Eduard Camping.
Twee gezichten
Paul Ket, 02-03-2022
Deze wandeling heeft twee gezichten. De eerste helft gaat door het coulissenlandschap van de Achterhoek. En op het moment dat je denkt 'is dit alles' stap je over op de Komiezenpaden en het Naoberpad. Plots loop je in houtwallen, langs de rand van een akker, langs de Ratumse beek en door bosjes. Kortom, ziet het er heel anders uit. Alles bij elkaar dus erg afwisselend. Een echte 'geheimtipp'.
Parkeren Steengroeve
Rob Wolfs, 06-09-2021
Je kunt gewoon parkeren bij de ingang van de Steengroeve.
Prachtige wandeling
Judith Pieper, 27-08-2021
Vandaag deze prachtige wandeling gemaakt door een mooi en afwisselend landschap
Reactie op Peter
Rob Wolfs, 20-07-2021
Vermoedelijk kun je daar nu weer gewoon parkeren. Als je zekerheid wilt, kun je misschien bellen met de VVV van Winterswijk.
parkeren
Peter van der Hoeven, 19-07-2021
weet iemand al of je bij de steengroeve al weer kunt parkeren of waar anders ?
TT Winterswijk Ratum
Rob Wolfs, 11-01-2021
Vermoedelijk heeft het met te grote drukte te maken dat i.v.m. coronamaatregelen de parkeerplaats bij de Steengroeve tijdelijk is afgesloten. Als dat niet zo is, hoor ik dat graag. Hoe dan ook, kan het verstandig zijn om tijdens de lockdownperiode een ander startpunt te zoeken.
Parkeren
Manon, 10-01-2021
Je kunt bij de Steengroeve niet parkeren. Alles is afgesloten en aan alle wegen rondom het vertrekpunt staan 'verboden te parkeren' borden. We hebben het eerste deel van de route met de auto gedaan om verderop ergens een plek te kunnen vinden langs de weg waar we wel konden parkeren. Verder een prachtige route in een geweldige omgeving! Afwisselend landschap, wijds en glooiend.
Reactie op Paul Simons
Rob Wolfs, 09-11-2020
Bedankt voor je reactie, Paul. Ik heb na de mail met nadere toelichting de beschrijving van het alternatief langs de beek aan het eind aangepast.
trage tocht winterswijk- Ratum
Paul Simons, 09-11-2020
Op de zeer bijzondere zaterdag 7 nov. 2020, het was 17 graden en volop zon, hebben we deze prachtige tocht gelopen. Heel duidelijk beschreven. Echter, op een puntje na mag de beschrijving iets duidelijker zijn. Op het einde van het 3e deel zou je linksaf een brug over en direct rechts een voetpad. Dat pad is er niet meer, en dus ga je niet de brug over maar blijf je het pad vervolgen met aan je linkerhand de beek. Na vele bochten komt dit pad op de asfaltweg. Hier ga je naar links. Vervolgens alinea 4 vervolgen.
Rust - Ruimte - Stilte
Arlette Boog, 14-06-2020
Voor een weekendje weg naar de Bed en Breakfast de Ruisende Aar in Winterswijk, maak ik een keus uit al het moois deze omgeving te bieden heeft. Het is één van de meest favoriete wandelgebieden van Rob Wolfs en ik krijg van hem een aantal mooie routes om uit te kiezen. Deze streek ten zuidoosten van Winterswijk op de Duits-Nederlandse grens is oogverblindend mooi met kleinschalig coulisselandschap. Je vindt er rust, ruimte en stilte.
Mijn start die dag is bij de Steengroeve waar ik op een klein parkeerplaatsje de auto achterlaat. Een gedeelte van de steengroeve is natuurgebied en een aantal vogelspotters proberen de jonge Oehoes te fotograferen voordat ze definitief het nest zullen verlaten. Ik probeer muisstil te zijn maar op het grind lukt dat niet zo best?.
Ik wandel in alle rust over brede zandpaden en kleine graspaadjes door bos en langs akkergebied. Heel soms tref ik een medewandelaar die de hond uitlaat. De boerderij van familie Stelle heeft een rustpunt en met wat kleingeld koop ik een beker koffie en een plakje cake. Ik loop verder over graspaden, boerelandwegen en langs de sprookjesachtige Ratumse Beek met niets anders dan rust en ruimte. Deze Duits-Nederlandse grenspaden zijn vroeger veelal als smokkelwegen gebruikt en nu bieden ze ons als wandelaars het mooiste van deze omgeving. De relatief kleine akkers omringd door houtwallen zijn typerend voor dit uitzonderlijke gebied. Momenteel staat het graan hoog. Op het bankje tegenover Scholtegoed Hesselink eet ik mijn broodje op. Ik neem er alle tijd voor! Wat een schitterende tocht is dit!
aanpassing TT Winterswijk Ratum
Rob Wolfs, 05-07-2018
Jammer genoeg weer een prachtig wandelpaadje gesneuveld en daarvoor terug meer asfalt. De route is aangepast. Tekst en kaarten zijn weer bij de tijd.
verbodsbordjes
Maria Koekkoek, 24-06-2018
Bij punt 2, de derde zin: Nu de eerste weg linksaf in de richting van de boerderij met schuren.. Iemand heeft dit weggetje volgehangen met bordjes 'verboden toegang'. Wellicht heeft een aanwonende niet veel zin in wandelaars. We zijn toch maar doorgegaan. Geen idee hoe dit eigenlijk zit, mag je dat doen als aanwonende? Wellicht toch even nagaan?
Maria Koekkoek
correctie
Wilco Meinen, 26-01-2016
ik had nog een oude beschrijving maar zie dat de tekst is aangepast bij punt 3 zie mijn vorige bericht...Rob bedankt voor weer een mooie route ik blijf omgeving Winterswijk erg mooi vinden om te wandelen mede dankzij jouw routes!
prachtige dag en wandeling
Wilco Meinen, 26-01-2016
Gisteren wederom deze route gelopen samen met mijn vriendin en beiden erg genoten van de natuur en van het zonnetje dat heerlijk scheen! Bij punt 3 staat dat je bij een hoek van het grasland iets naar rechts moet over een plank over een greppel maar die plank heb ik niet kunnen vinden maar verder klopt de omschrijving. Een echte aanrader voor alle wandelaars die van leuke, smalle paadjes houden over vrijwel onverharde paden!
Rood lint Ratumer Beek - en video
Wilco de Jonge, 28-09-2015
Aanzienlijk deel van deze route gelopen. Hoewel nu juist tegen de klok in. Merkte op dat er langs de beek flink erosie plaats vind en dat er daar ook rood lint hing. Me echter weinig van aangetrokken ...
Zie verder https://www.youtube.com/watch?v=5rohALfHcl8
Correcties verwerkt
Rob Wolfs, 05-07-2014
Correcties zijn verwerkt.
Trage Tocht Winterswijk-Ratum
Max Schurink, 26-06-2014
Mooie tocht, vooral de smalle grenspaadjes.
Enkele kleine tekstvoorstellen:
Onder 1, bij 'Na 10 meter ...', dat is 20 m. Vervolgens is het smalle voetpad niet begaanbaar (helemaal begroeid). Wij zijn langs de rand van de wei gelopen en in de hoek over het prikkeldraad (met 12 Volt) geklommen.
Bij 3, pal voor de zin met de grenspalen 786D en C, zou ik de zin invoegen. Paden naar rechts negeren. De zin na de grenspalen zou ik de woorden 'even verderop' voor het laatste zinsdeel 'langs een bosbeek.'
Bij 4, hebben wij de stenen palen niet gezien, wel minstens twee keer een zijweg met slagbomen en het bordje Landgoed Hesselink.
Schitterend
Ans Berendsen en Henk Eenink uit Ruurlo, 26-05-2013
Bedankt voor deze schitterende wandeling. Het is een echte aanrader. Veel smalle en mooie bospaden. Vandaag, 26 mei gelopen en enorm genoten. Wat is de Achterhoek toch een prachtig wandelgebied.
Geef reactie