Het is een pareltje, deze wandeling over het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Het esdorp Vilsteren dat onderdeel is van het landgoed, bestaat uit een kleine weide met kerk, pastorie, school, boerderijen, molen en Huis Vilsteren. Het dorpje is een katholieke enclave. Het huidige 'Huis Vilsteren' dateert uit 1908 en is een ontwerp van architect Eduard Cuypers. De bouwstijl is neorenaissance. Tuin en park zijn begin 19e eeuw ingericht in de Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van Dirk Tersteeg. In mei 2007 is er een landgoedcentrum geopend in de oude boerderij Erve Borrink. We beginnen onze wandeling bij de rooms-katholieke parochiekerk, gewijd aan de Heilige Willibrordus, gebouwd in 1897 en lopen langs Huize Vilsteren. We lopen langs de eeuwenoude boerderij Erve Nienes, met luiken in de kleuren van het landgoed, naar de rand van het Vechtdal. Bovenop een heuvel, bekend als 'kurkentrekker' vanwege de spiraalvorm, hebben we prachtig panorama over een meander van de Vecht. We slingeren romantisch over een laantje met oude, verweerde en knoestige bomen over heuvelachtige rivierduinen, passeren een theekoepel en de fameuze kluizenaarshut. De route volgt een smal paadje om het Kluizenaarsmeer, ontstaan door een zandafgraving, nu in gebruik voor het 'wateren van hout'. Boomstammen uit de landgoedbossen worden 5 tot 8 jaar in 'vlotten' in het water gelegd. We lopen over een smal bomenlaantje langs de rand van het Vechtdal en op de rand van bos en boerenland terug naar Vilsteren met weids uitzicht op de Grote Es. Op het tweede deel van deze wandeling lopen we over strakke, kaarsrechte paden en lanen én over romantische smalle slingerpaadjes. De oudste delen van het Gravenpark werden vanaf circa 1730 door eigenaar Alexander van Grootvelt en na diens dood in 1774 door zijn broer Willem van Grootvelt aangelegd. Het waren oorspronkelijk twee sterrenbossen met aan de westkant de bekende Zeven Alleeën en aan de oostkant de Gernerbelten. Einde 18de eeuw werd in dit bos op de heuvels het nog steeds bestaande padenstelsel in de vorm van een assenkruis aangelegd met in het hart een heuvel waarop een solitaire boom. Begin 19e eeuw moesten onder leiding van tuinarchitect Blum in het kader van de Engelse landschapsstijl veel rechte paden gaan kronkelen of slingeren. De zeven alleetjes zijn bij deze overgang gelukkig gespaard gebleven. De lanen zijn rond 1986 verjongd en sindsdien wordt geprobeerd om het patroon zo goed mogelijk zichtbaar te houden. Voor meer informatie zie de website landgoedvilsteren.nl.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
Reactie op Marianne
Rob Wolfs, 19-06-2024
Bedankt voor je reactie, Marianne. Dat doet me deugd!
Voor herhaling vatbaar.
Marianne Bessels-Kremer, 19-06-2024
Rob, wij begrijpen dat deze wandelroute zo hoog in jouw top tien staat want het was genieten van de prachtige, afwisselende natuur en de mooie paadjes.
Nattig paden
W Schalkwijk, 02-02-2024
Twee dagen geleden deze mooie wandeling gelopen. Bij de 2e lus loop je tussen 2 vennen door, dan moet je links over een bruggetje en rechtdoor lopen langs het 2e ven (links van je houden). Dat stukje pad ligt onder water en is niet/slecht te zien. Even door de struiken lopen en dan het pad opzoeken. Daarna gaat het weer prima.
Reactie op Herbie
Rob Wolfs, 28-11-2023
Bedankt voor je enthousiaste reactie, Herbie.
trage tocht Vlisteren
Herbie Wandelgijt, 26-11-2023
Geweldige route, ondanks door r de vele regen hier en daar modderpaden Toch fantastisch gewandeld met de juiste schoenen. Prachtige route en veel kronkelpaden, ik hou ervan. Echt afwisselend en een absolute aanrader.
hele verrassende wandeling.
Tinus Lubbers, 28-10-2023
we hebben enorm genoten, heel veel paddenstoelen in allerlei en soorten en maten.
Heerlijke afwisselende route.
Aan het einde van de wandeling een bokbiertje bij de Klomp, lekker na genieten.
Impressie
Martijn Wenke, 22-10-2023
Deze wandeling leek mij wel wat. Dus ik vertrok in augustus naar een dorpje waar ik nog nooit van gehoord had: Vilsteren. De auto bij de kerk geparkeerd, camera mee en genieten maar. De route van 13 km voerde mij door bossen, langs vennen en uitkijkpunten. Er staan een paar leuke verrassingen op het programma, zoals het Kluizenaarsmeer, een theekoepel, en de 'kluizenaarshut'. De camera was mee zodat ik een impressievideo van deze trage tocht kon maken: https://youtu.be/t3nJKU_TBcc
Reactie op Arlette
Rob Wolfs, 01-10-2023
Dank voor je mooie verhaal, Arlette!
Nieuwe parel van Rob
Arlette Boog, 01-10-2023
Een nieuwe tocht van Rob Wolfs zou volgens hem een echte parel moeten zijn. Wat wil je nu ook anders in dit Vechtdal gebied. Over de IJssel rond het Vechtgebied moet dit wel een beauty worden. Het is een uur en een kwartier rijden. Niet echt naast de deur maar daarvoor krijg je ook wat, hoop ik.
De parkeerplaats naast de kerk is nagenoeg nog leeg als ik er rond 12 uur aankom. Even overweeg ik, om de hoek bij charmehotel Herberg De Klomp, koffie te doen maar besluit vanwege het al wat latere tijdstip, direct aan de tocht te beginnen. En omdat deze tocht uit een drietal lussen bestaat die iedere keer - hoe kan het ook anders - bij het kleine gehucht uitkomen, komt de koffie bij De Klomp later in de wandeling, besluit ik.
Bankjes op de mooiste plekken en helaas heb ik ze niet voor mezelf alleen. Het landgoed timmert met korte wandelingen goed aan de weg en zitten wandelaars van het landgoed ook op deze bankjes. Zeker op deze zonnige zaterdag aan het eind van september. Iedereen neemt het er nog even af.
Nadat ik onder een koepel van Rododendrons ben gelopen is er bij de Kluizenaarshut helemaal even niemand. Eindelijk alleen. Ik stel me voor hoe iemand hier zo geleefd heeft. Gelukkig heeft een kluizenaar nooit hier echt geleefd en is het graf leeg gelukkig.
De tocht heeft op de kaart een wonderlijke vorm en passeert het dorpje met regelmaat.
Er zit duidelijk een gedachte achter want ieder pad heeft een doel. Daar heeft Rob goed over nagedacht. Een enkele keer denk ik erover de route te verkorten en altijd weer blijkt dat een lus of slinger in de wandeling weer naar een mooi volgend hoogtepunt loopt.
Ik loop op GPS en vanwege het blad op de grond zoek ik tot twee keer toe het juiste pad. Dus even door de bosjes struinen. De koffie met een kaneelkoek komt inderdaad bij de tweede lus op het terras van De Klomp. Er komt nog een derde lus aan!
Vlak voor de derde lus tref ik het Oot Bloas Punt en helaas is de Ben & Jerry's op. Er liggen alleen nog maar een paar cornetto 's in de vriezer. Daar had ik me nou zo op verheugd. Ik snap het ook wel, zo aan het eind van het seizoen. Dus loop ik door. Uiteindelijk strijk ik voor de laatste keer neer op het terras van De Klomp. Ditmaal voor een rosé met wat brood erbij. De parkeerplaats staat helemaal vol als ik vertrek. Zo ook het terras van De Klomp. Klein gehucht met veel bezoekers in een schitterende omgeving.
Mooie Afwisselende Route
Wandelaar CB, 26-09-2023
Met een aantal wandelmaatjes deze wandeling gemaakt.
Hier en daar net even een ander stuunpaadje gepakt waardoor, de al mooie wandeling, nog net iets leuker werd. Genoten en mooi uit gezet. Dank Rob.
Geef reactie