Tegenover het station van Venlo lopen we bij het Limburgs Museum het Julianapark in. Dit is het begin van een groen lint, dat pareltjes van stadsnatuur aaneenrijgt. Het park is pas na de oorlog ingericht, voor die tijd reed hier de trein van Venlo naar Wezel. Dan volgt Park Rijnbeek. Lopend door deze verruigde corridor lijkt de bebouwing ver weg. Via de Schaapsdijk klimmen we de Stalberg op, eigenlijk het eerste Maasterras. We komen uit op de Groote Heide, waar de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een grote luchtmachtbasis had. Resten van deze 'Fliegerhorst' staan nog fier overeind tussen de groene en soms paarse heide. Na het kruisen van het zweefvliegveld volgt de 'stadse tocht' de grens met Duitsland. Via de oude grensovergang Schwanenhaus bereiken we de terreinen van Maria Auxiliatrix, het voormalige klooster en sanatorium dat nu geheel als zorgcentrum in gebruik is. Kolossale beuken geven kleur en statuur aan het sierlijke park. Het Jammerdal, 'Jaomerdal' in het Venloos dialect, was lange tijd een verborgen schat. Het Limburgs Landschap heeft de voormalige kleigroeve omgevormd tot een gemengd eiken- en elzenbroekbos. Vanaf het dal volgen we de Wilderbeek richting de Maas. De struinpaden langs de rivier zijn een heerlijke afsluiting, net als de terrassen aan de haven en op de markt. Stadse Tocht met 70% onverhard!
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
routecontrole oktober 2023
Rutger Burgers, 08-11-2023
Deze wandeling is onlangs nagelopen. De beschrijving is op enkele punten geactualiseerd en in de uiterwaard is de route een beetje aangepast. Met dank aan Marina Wijnands-Gerritsen.
Reactie Gerard te Kaat
Rutger Burgers, 08-06-2022
Fijn dat je hebt genoten van de wandeling, Gerard. Wat betreft de beschrijving vermoed ik dat het heeft te maken met stijlverschillen, want van eerdere wandelaars zijn deze reacties niet binnengekomen. Hoe dan ook zal ik de route op de controlelijst plaatsen. Vriendelijke groet, Rutger Burgers
Fraaie rondwandeling !
Gerard te Kaat, 03-06-2022
Een zeer fraaie rondwandeling, heel afwisselend, vrijwel geheel in de natuur. En Venlo is ook zeker de moeite waard. Helaas was het ook de wandeling waar ik het vaakst verkeerd ben gelopen!
Begin punt 2: ' aan de bosrand. Op splitsing RA'. Hier wordt niet vermeld dat er al direkt in het bos een splitsing is. Hier dus niet rechtsaf maar een 80 meter verder.
Eind punt 2: 'Op schuine, grassige kruising RA'. Ik nam het schuine, smalle, pad snel na de zandheuvel. Later had ik twijfel, is kruising hetzelfde als een zijpad? Hier wreekt zich het feit dat de maker geen afstanden vermeldt. Een aanduiding kan na 50 meter komen maar ook na 400 meter. In elk geval was het pad heel aangenaam en kwam ik uit bij een bord Akkermansgilde.
'Bij het veerooster het pad linksom volgen.' Hier is niet duidelijk vermeld of je het pad voor of na het veerooster moet nemen. Het pad ging m.i. verder voor het rooster maar bleek een 400 meter verder toch niet de juiste keuze te zijn. Teruggelopen en na een blik op de kaart nu zo dicht mogelijk bij het hek en de weg gebleven en uiteindelijk kwam ik bij het zweefvliegveld uit.
Begin punt 4: 'Volg het pad RD. Op driesprong RA'. Op dit pad nam ik bij de eerste driesprong het rechter pad. Niet doen! Je komt uit bij punt 3, het zweefvliegveld. Je moet de volgende driesprong hebben.
Ik vermoed dat ik moeite heb gehad met de schrijf/werkwijze van de maker. 'Volg het pad RD' wil blijkbaar zeggen 'neem niet het volgende pad rechtsaf'. 'Linksom' wil mogelijk zeggen 'na het rooster LA'.
Heer Burgers, u heeft een prachtige route gemaakt maar de tekst had (voor mij in elk geval) enkele keren duidelijker mogen zijn.
Reactie Tonny
Rutger Burgers, 13-09-2021
Dank Tonny voor je opmerkzaamheid. Ik heb beide punten overgenomen. Zo is de routebeschrijving weer actueel :)
Mooi Venlo
Tonny Vorst, 11-09-2021
Wat weggevallen was:Aanpassing langs de Horstgraaf is prima. Laatste zin onder punt 7: Het i-paneel is op die plek weggehaald en verhuisd, kan er dus uit. Eerste zin onder punt 8: Het kunstwerk de Laarzen van de Floriade is ook verhuisd naar het stadskantoor Daarvoor in de plaats een groot rood kunstwerk: De Tango.
Route bijgewerkt
Rutger Burgers, 08-09-2021
De routebeschrijving is op enkele punten verbeterd en op het terrein van D'n Horstgraaf vanwege bouwactiviteiten enigszins aangepast. Met dank aan Mat Maessen voor zijn snelle actie.
Reactie Tonny Vorst
Rutger Burgers, 31-08-2021
Dag Tonny, dank voor je reactie. Helaas is het door jou aangedragen alternatief voor D'n Horstgraaf weggevallen. Zie je kans om dit alsnog te sturen? Zo nodig gaan gaan we de route een keer na laten lopen.
mooi venlo
Tonny Vorst, 17-08-2021
Prachtige wandeling, zo ongeveer om de hele stad heen. Al een aantal keren gelopen (ik woon er). Maar hier en daar is er iets veranderd, of zou het wat duidelijker kunnen.
Onder punt 1: oversteken bij huisnummer 187 kan beter huisnummer 185 zijn. Je loopt anders de kans links, de asfaltweg te volgen. daar staat ook een vuilnisbak.
Onder punt 3: Het bord 'Akkermansgilde' staat met de onbeschilderde kant naar de wandelaar toe. Je mist het daarom mogelijk. Oplossing?
Onder punt 5: OP het terrein van de Horstgraaf worden een aantal nieuwe afdelingen gebouwd. 'Op driesprong met bank en vuilnisemmer LA' klopt nog. 'Aan het eind op asfaltweg RA' ook. Maar daarna wordt alles bouwterrein, en het ziet er ook niet naar uit dat het in de directe toekomst anders wordt. Mijn voorstel: schrap: < en gelijk links aanhouden. Volg het klinkerpad RD langs grote rode beuken. Aan het eind RA asfaltlaan.>
Vervang door:
re: aanvulling
Rutger Burgers, 01-07-2019
Dag Mat,
Dank je wel voor de aanvulling, ik heb het gelijk verwerkt in de routebeschrijving en op de kaart. Groet, Rutger
aanvulling
Mat Maessen, 01-07-2019
Aanvulling op de horeca tijdens wandelroute bij punt 4 (parkeerplaats Groote Heide):
In mei 2019 opende Gasterij de Groote Heide haar deuren. Je kunt er iets lekkers eten en drinken. Het gebouw blijft zijn functie behouden als informatiepunt van Stichting het Limburgs Landschap. De Gasterij is binnen en buiten speels, strak en informatief vorm gegeven en vertelt over de natuur en de geschiedenis.
Geef reactie