We maken een stevige boswandeling in en om de boswachterij Grolloo, ten westen van Schoonloo. We lopen door afwisselende dennen- en loofbossen, langs de rand van boerenland, langs uitgestrekte heidevelden en enkele mooie vennen. Het is wel een tocht die soms over ongebaande paden gaat. In de zomer kan het gras wel eens hoog staan of lijken paadjes dan bijna dichtgegroeid. Af en toe wordt het slalommen langs bomen die over het pad liggen, gevolg van storm of bewust door de terreineigenaar laten liggen. Zo ontstaan grotere stille gebieden voor de dieren die hier leven. Denk aan das, ree, hert en soms zelfs een wolf. Door herstel van de waterhuishouding kan het terrein plaatselijk erg nat zijn. Laarzen zijn dan niet overbodig. We krijgen het gevoel dat we hier van God en alles verlaten zijn: wat een ongekende rust en stilte. Maar allermooist is misschien nog wel het traject langs de ruige velden in het beekdal Halkenbroek en Holmers. Hier ontspringt het Amerdiep, een van de bovenlopen van de Drentsche Aa. Sinds 2012 wordt hier het gebied weer natter gemaakt. Aan het eind van de route lopen we over een keienweg terug naar het beginpunt. De veldkeien zijn lang geleden met het landijs vanuit Scandinavië aangevoerd. Tijdens het omspitten van de grond voor de bosaanplant kwamen ze tevoorschijn. Ze zijn toen gebruikt om de zandwegen te verharden.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
Reactie op Els
Rob Wolfs, 28-06-2024
Bedankt voor je enthousiaste reactie, Els. Mooi dat je bij de wateroverlast een alternatief hebt kunnen vinden. Ik heb nagezocht of het steennummer een typefout is, maar voor zover ik het kan beoordelen is dat niet zo. Het kan natuurlijk zijn dat nummer 93 verdwenen is. We zullen er bij een volgende controle extra op bedacht zijn.
TT Schoonloo
Els Goedegebuur, 27-06-2024
Wat een waanzinnig mooie tocht. Veel avontuurlijke stukken. We hebben hem 26-06-2024 gewandeld en hebben tussen punt 2 en 3 een flink sruk om moeten lopen,vanwege de totale onbegaanbaarheud van het pad door wateroverlast. Her pad echter wel weer op kunnen pikken.
Waar tussen haakjes perceel 93 vermeld wordt bij rechtdoir lopen hebben we alleen een steen met 94 kunnen ontdekken. Is dit een tikfoutje? Tekst is namelijk heel duidelijk.
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 22-04-2024
Trage Tocht Schoonloo is aan het begin na de Iberenplas aangepast in verband met paden die zijn 'teruggegeven' aan de natuur. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt. Met dank aan Con!
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 24-10-2023
Trage Tocht Schoonloo is definitief aangepast in verband met de beverdam. Het eerste deel van de route is ook gewijzigd, loopt nu niet meer langs het groepskampeerterrein. De wandeling is nu iets korter, 17 km. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt. Met dank aan Con van den Bergh.
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 05-07-2023
Voor zolang de weg dwars over het beekdal van de Amerdiep is afgesloten, hebben we een alternatief in de tekst en op de kaarten aangegeven. Zodra de blokkade voorbij is, horen we het hier graag.
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 04-07-2023
Trage Tocht Schoonloo is tijdelijk afgesloten, omdat de weg door het beekdal van het Amerdiep is ondergraven door bevers. We maken een tijdelijke variant.
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 22-11-2022
Trage Tocht Schoonloo is nagelopen en gecontroleerd. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt. Met dank aan vrijwilliger Con die deze avontuurlijke route steeds weer opnieuw aanpast aan de laatste ontwikkelingen in het bos.
Reactie op Tamara
Rob Wolfs, 08-11-2022
Bedankt voor je reactie, Tamara. Wat een mooi verhaal! Vrijwilliger Con gaat binnenkort op pad om ter plekke te kijken.
Dichter bij wandelen in de wildernis ga je niet komen
Tamara de Zeeuw, 07-11-2022
Soms zijn er van die wandelroutes die je dagen, maanden, jaren bij blijven. Deze Trage Tocht Schoonloo is er zo één. Ik ging op pad met de wandelgids 'Dwalen door Drenthe' en gelukkig de nieuwste GPS track, want de gids was al snel nutteloos bleek bij het passeren van de Halkenbroeken. Maar zelfs de GPS track was na het passeren van de antenneschotels nutteloos, na het klauteren over en onder de omgewaaide bomen bevond ik mij in niemandsland. Er was geen spoor van een wandelpad te zien, behalve heel veel vennen en hoog gras. Het was duidelijk welke richting ik op zou moeten, rechtdoor, maar er was geen mogelijkheid om daar te komen. Dus ben ik linksaf geslagen door het kaalgeslagen bosgebied in de richting van een zandpad dat uiteindelijk op het grote zandpad van de route uitkwam. Volgens mij is het beter om de route om te leggen op de kruising na de antennes. In plaats van rechtdoor en klauterend over de bomen, zou je linksaf kunnen gaan, het eerste pad naar rechts en dan kom je alsnog uit op het grote zandpad waar je linksaf moet. (Ook dit pad ligt bezaaid met omgewaaide bomen, dus het avontuurlijke karakter blijft behouden.) De toevoeging van het Sprokkelspoor op deze Trage Tocht is een schot in de roos, want wat een heerlijke wandelpaadjes. Dichter bij wandelen in de Nederlandse 'wildernis' ga je geloof ik niet komen en daarmee behoort deze Trage Tocht tot één van mijn favorieten.
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 25-07-2022
Trage Tocht Schoonloo is bijgewerkt. Op twee trajecten waren omgewaaide bomen een obstakel geworden. Met kunst- en vliegwerk heeft vrijwiliger Con het pad weer gebaand. Tekst en kaarten zijn aangepast en nu weer actueel. Hou er rekening mee dat het gras op het graspad langs de bosrand vanaf punt 3 flink hoog kan staan. Met behulp van de kaart is het gemakkelijk om daar een alternatief door het bos te vinden.
Reactie op Marten D
Rob Wolfs, 11-07-2022
Bedankt voor je reactie, Marten D. Wil je de gpx naar sturen? We zetten deze Trage Tocht op de lijst van te controleren routes. Het is een gebied waar de beheerder de omgewaaide bomen waarschijnlijk met opzet laat liggen. Het sprokkelspoor is overigens een route van de beheerder, dus je zou verwachten dat daar wel wat aan gedaan wordt.
versperringen
Marten D, 10-07-2022
De wandeling is zeker fraai, maar helaas is het tweede deel van de route niet te lopen. Vlak voor punt 4 (nabij de schotels van de sterrenwacht, vlak voor de uitkijktoren) , is het pad door een groot aantal omgewaaide sparren onbegaanbaar. Ook het sprokkelspoor is na de boog om de vennetjes vanaf het oversteken van het derde zandpad niet te belopen. Met behulp van de kaart kun je de versperringen te ontwijken.Aan de staat van de natuur te zien, zijn de versperringen al langer aanwezig. Desgewenst kan ik de webhost een gps kaartje sturen.
Reactie op Ine
Rob Wolfs, 26-02-2022
Bedankt voor je ractie, Ine. Zoals je kunt zien is de tekst onlangs aangepast en wordt ook gewaarschuwd dat het op sommige plekken erg nat kan zijn. Dat vereist op dat moment enig improvisratietalent. Met de kaart erbij lukt dat vast wel.
Trage Tocht Schoonloo
Ine Kramer, 26-02-2022
Mijn man en ik hebben deze tocht op 10 februari 2022 gelopen. Hoewel het toen nog niet zoveel geregend had als een paar weken later, konden wij de route op diverse plaatsen niet lopen vanwege de nattigheid. Onder andere het pad aan het eind van punt 3 na het passeren van de radiotelescopen aan je rechterhand: daar was zelfs geen pad meer te zien, dus zijn wij teruggekeerd. Ook de route na punt 6 was ondergelopen evenals de route na punt 7. Laarzen zijn geen overbodige luxe in dit jaargetijde en dan wordt het nog een hele uitdaging.
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 17-02-2022
De route is op verzoek van de boswachter aangepast, niet meer over het dijkje bij de vogelkijkhut, maar verder over het fietspad. Ook enkele tekstuele wijzigingen. Kaarten en tekst zijn bijgewerkt.
2 punten voor aandacht
Silvia Pilzecker, 09-04-2021
Vandaag een heerlijke route gelopen bij Schoonloo
Even 2 puntjes het op, het opstapje bij punt 3 is spoorloos verdwenen dus ik kon er wat moeilijk overheen.
Bij punt 7 is de kleur van het paaltje rood ipv blauw
Verder was het een prima route
TT Schoonloo
Aaltsje Ypeij, 11-03-2021
Prachtige tocht! Na 3 jaar weer es gelopen met mijn beide honden. De toevoeging van de Sprokkelroute is prachtig. Erg lekker wandelen op de mossige slingerpaadjes. Vroeg me af waarom er Mieren staan afgebeeld om de route aan te geven. Hoorde van een Drent dat Mier in het Drents Sprokkel is. Ook weer opgelost :-) . Zoals Marion brink hieronder al opmerkte de overstapjes zijn weggehaald. Volgens mij is het ook niet meer de bedoeling dat je daar langs loopt. Heb mijn honden er min of meer 'over heen gegooid' maar dit vonden ze niet echt fijn. Volgende x toch maar omlopen over het fietspad. Kom je op het zelfde punt uit. Tegen het omheinde veld aan is nu ook een veld afgezet met 5(!) draden waar stroom opgezet kan worden. (ook niet echt een plezierige ervaring).
Verder een prachtige route. Nu met heel veel water en volle vennen. Toen ik deze route een paar jaar geleden liep waren de vennen nagenoeg droog. Wederom heel veel dank voor de routemaker(s).
TT Schoonloo
Marion Brink, 04-02-2021
Heb deze op 31-1-21 gelopen. In de beschrijving kloppen een aantal zaken niet meer. Bij 3: de beide overstapjes (na kijkwand Halkerbroek) zijn weggehaald. Je komt er over maar het zal wel niet meer de bedoeling zijn dat je dit stuk loopt. Iets verder in de beschrijving: rood-wit hek: dit is er niet meer. Er is een slagboom. Moet nu zijn: Voor de slagboom links
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 30-11-2020
Het tweede gedeelte van deze route is flink op de schop gegaan in verband met nieuwe rustgebieden. Tegelijkertijd is gebruik gemaakt van een nieuwe gemarkeerde kronkelroute, het Sprokkelspoor. Met grote dank aan Wandelaar Con die deze taak op zich heeft genomen Tekst en kaarten zijn aangepast.
Reactie op Hielke
Rob Wolfs, 26-07-2020
Beste Hielke, bedankt voor je reactie. In de zomerperiode kan het gras inderdaad behoorlijk hoog staan op sommige paden. Het is belangrijk om je daar goed op te kleden. Maar het maakt deze route ook wel weer spannend.
Pas op voor teken op de graspaden
Hielke Bijsma, 25-07-2020
Beste Rob, vandaag 25-07-2020 deze Trage Tocht gewandeld. Een deel van de paden van de route zijn afgezet met boomstammen of takken. Je kunt er overigens wel gewoon omheen lopen. Vanwege de boomstammen of takken worden deze paden nauwelijks belopen, waarschijnlijk alleen door Trage Tocht wandelaars. Hierdoor staat het gras vrij hoog. Op het graspad op de grens van bos en akkerland zelfs tot okselhoogte bij mijn echtgenote. We hebben ons na dit graspad gecontroleerd op teken en hebben er vier verwijderd. Daarna hebben we de graspaden met hoog gras vermeden en hebben op de GPS de route zo nu en dan verlaten om deze verderop weer te vervolgen. Overigens wel een mooie route.
Reactie op Ingrid
Rob Wolfs, 25-03-2020
Beste Ingrid, bedankt voor je reactie. Op basis van jouw aanwijzingen heb ik de tekst en kaarten na punt 6 aangepast.
Pad verdwenen
Ingrid van der Heide, 24-03-2020
Op 20 maart 2020 deze prachtige wandeling gelopen. Heerlijk rustig en veel afwisseling. Ik vond het zelf nog wel meevallen om het stuk te volgen waar gekapt is. En de kap lijkt al even geleden, dus er zal niet meer volgen dunkt me.
Maar : na punt 6 waar staat:'daar ga je linksaf lang de bosrand.' Het pad is afgegraven en verdwenen, je gaat nu rechtdoor, vlak voordat je bij een fietspad komt linksaf smal slingerpaadje het bos in. Aan het eind links en daarna eerste rechts, ben je weer op de oorspronkelijke route. Je loopt dus niet bovenlangs het ven maar met een ruime boog onderlangs, hetgeen een heel mooi pad is trouwens.
Het is dus ook hier handig om GPS of kaart te hebben.
Reactie op L. Redder
Rob Wolfs, 19-02-2019
Bedankt voor je reactie. We gaan het dus maar even afwachten hoe het zich verder ontwikkelt hier. Wandelaars zijn in ieder geval gewaarschuwd. Gebruik een gpx-track of een goede topokaart om hier niet te verdwalen.
Prachtige route, maar soms lastig te interpreteren
L. Redder, 19-02-2019
Afgelopen zaterdag deze route gelopen. Het eerste deel van de route is werkelijk waar prachtig........ De ongebaande paden, tussen de struiken door schitterende vennetjes, de blokkades en omgevallen bomen waar je heerlijk omheen slalomt...... Echt genieten!
Zelf liep ik hopeloos verkeerd bij punt 4, waar ik in plaats van min of meer rechtdoor TE rechtdoor liep. Hierdoor een paar extra kilometers bij de route aangeplakt....... Weer terug en daarna gelukkig wel weer op het juiste pad terecht gekomen. Alleen ..... Op dat gedeelte is Staatsbosbeheer bezig met flinke kaalkap op diverse plekken. Ik vond de route hierdoor op sommige plekken lastig te interpreteren. Ik ben er zelf wel uitgekomen, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dat lukt, zeker niet als er nog meer gekapt gaat worden. De in punt 4 genoemde bosrand (bij het open veld) is al verdwenen.
Niet alle nummers zijn meer leesbaar op de stenen, maar dat heb ik niet als een probleem ervaren. In elk geval vond ik het een geweldige route en heb ik volop genoten. Het ligt er nu een beetje aan wat de bosbouwers nog meer gaan doen in dit gebied en/of de route dan goed te volgen blijft...........!
Reactie op Florian
Rob Wolfs, 14-08-2017
Bedankt Florian voor je bericht, ik heb de goede gpx teruggezet.
GPS track
Florian B., 14-08-2017
Ha Rob, dank voor het actualiseren! Echter heb je de GPS track van de andere trage tocht in Schoonloo toegevoegd... zou je die nog kunnen vervangen?
TT Schoonloo
Rob Wolfs, 12-08-2017
De route is gecontroleerd en op diverse punten aangepast. Soms waren paden zo overgroeid en/of gebarricadeerd dat ik een alternatief heb gemaakt. Soms verwijs ik in de tekst naar blokkades die gemakkelijk genomen kunnen worden... De beschrijving en gpx zijn weer actueel.
Reactie op Dea en Martinus
Rob Wolfs, 18-07-2017
Bedankt voor jullie reactie. Ik ga de route in augustus/september controleren en aanpassen. Loop je deze route voor die tijd zorg dan in ieder geval voor goed kaartmateriaal of beter nog een gpx-track om bij wijzigingen in het veld weer op het juiste spoor te komen.
Trage Tocht Schoonloo
Martinus & Dea Wassing, 18-07-2017
Beste Rob,
Ook wij hebben genoten van deze hele mooie tocht in een stil bos waarbij reeën je van een afstandje staan te observeren. Prachtig! Wij onderschrijven wel de belevenissen van Jaap en Els als het gaat om het vinden van het juiste pad. Dat was echt zoeken en zonder onze geweldige hulpmiddel de Wandelzapp op mijn smartphone, waren we ongetwijfeld verdwaald. Ons advies is dan ook de route zelf nog eens te lopen en aanpassingen aan te brengen. Zeker de moeite waard in zo'n mooie omgeving!
Vriendelijke groet,
Dea en Martinus Wassing
Reactie op Jaap Middelkoop
Rob Wolfs, 10-07-2017
Beste Jaap, bedankt voor je bericht. Met behulp van topografische kaart en gpx-track moet het misschien gemakkelijker zijn om er uit te komen. Maar toch, willen volgende wandelaars het laten weten wanneer de route echt niet meer te volgen is? In dat geval sluit ik de route af en ga hem later dit jaar repareren.
Trage Tocht Schoonloo
Jaap van Middelkoop, 09-07-2017
Vandaag, 9/7/'17, deze schitterende tocht gelopen. Het was soms wel een heel gepuzzel, omdat de paden deels niet meer gebruikt worden. Vooral de beschrijving bij punt 4, vanaf de aanwijzing: 'bij P-24160/001 ga je ongeveer rechtdoor', tot de aanwijzing: 'op een brede kruising bij de stenen 79 en 78 linksaf', is het moeilijk te vinden. De KNBLO-markeringen, hebben we ook niet kunnen vinden. Ook bij punt 6, waar je een smal bospaadje op moet, is het moeilijk te vinden. De situatie is daar duidelijk anders dan toen de route werd beschreven. We hebben het uiteindelijk allemaal wel gevonden en erg genoten van deze puzzeltocht! (Vanwege het lange gras zijn lange broeken aan te raden. We hebben enige tientallen teken van onze broeken gehaald.)
route deels onbegaanbaar
Els Beelen - van der Gaarden, 01-04-2016
Vorige week liepen wij deze prachtige route. Staatsbosbeheer heeft het gebied echter flink op de schop. Een aantal paden waren afgesloten en/of stonden onder water. We hebben een beetje onze eigen weg moeten zoeken. De route werd hierdoor minder leuk (o.a. meer verhard). We hadden de indruk dat deze situatie niet tijdelijk was, dus wellicht moet de route herzien worden. Overigens is de lengte van de route volgens het boekje Dwalen door Drenthe, dat we gebruikten, 15 km. Dat klopt dus niet. Ik zal een paar foto's van de problemen plaatsen ter illustratie.
Geef reactie