De Trage Tocht van Oosthuizen naar Edam is een route voor liefhebbers van de waterkant. Je volgt acht kilometer lang de kustlijn van het Markermeer vanaf de hoge dijk. Om te beginnen beleef je het polderland van de Zeevang echter van binnenuit, want vlak voor Warder stap je de weilanden in. Je volgt de grillige slootkant richting Molen De Breek, die al vanuit de verte zichtbaar is. Onderweg zorgen twee touwpontjes voor extra vermaak. De Etersheimerbraak is echt een bijzondere plek. Hier is niet alleen de veenpolder drooggemalen, maar ook het binnenmeertje dat bij een dijkdoorbraak is ontstaan. Kijk eens hoe diep de polder achter de molen is: - 6,2 m N.A.P. Na een pitstop bij De Breek ('s winters alleen in weekend) lopen we aan de rand van de diepe droogmakerij richting de dijk. Deze voormalige Zuiderzeedijk is de afgelopen jaren grondig aangepakt: hoog en breed, strak en nog een beetje kaal. Tot vlak voor Warder staan de kranen nog te happen in de klei, maar daarna is het aan een stuk door gras onder de voeten tot je Edam inloopt. De ene na de andere stolpboerderij passeert de revue. Over sluitstuk Edam hoeft niet veel te worden gezegd, gewoon prachtig.
Dit is een tijdelijke route. Na afronding van de dijkwerkzaamheden en het komende broedseizoen (juni 2025) wordt besloten of deze Trage Tocht blijft bestaan.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
routecontrole december 2024
Rutger Burgers, 15-12-2024
Deze wandeling is december 2024 nagelopen. De werkzaamheden aan de Markermeerdijk blijken nog niet afgerond. Vooral bij Etersheim wordt nog volop gewerkt en is de dijk voorlopig niet begaanbaar. Om die reden heb ik de route ingekort, zodat je zoveel mogelijk over het stuk grasdijk wandelt dat klaar is. Door de dijkversterking is het karakter van de wandeling behoorlijk veranderd. De nieuwe dijk is hoog en strak. Maar op een mooie dag is het zicht op het Markermeer prachtig en ook de stolpboerderijen achter de dijk zijn het aanschouwen waard. Ik (Rutger) ben benieuwd naar je ervaringen, dus schrijf een reactie als je deze tocht hebt gewandeld (kan tot begin broedseizoen 15 maart 2025). Na het broedseizoen (15 juni) besluit ik of deze Trage Tocht blijft bestaan.
Reactie Gerard Twickler
Rutger Burgers, 26-06-2024
Gerard, toevallig heb ik vorige week op Markermeerdijken.nl bekeken hoe de stand van zaken is. Conclusie is dat de werkzaamheden nog niet helemaal klaar zijn, maar dat de route wellicht weer begaanbaar is. Een vrijwilliger zou de route moeten inspecteren. Zou jij die vrijwilliger willen zijn? Als je het leuk vindt stuur ik je de route per mail toe, stuur dan even een mailtje naar . Alvast dank voor je reactie. Groeten, Rutger Burgers
Dijkversterking
Gerard Twickler, 25-06-2024
Hoi, hoe staat het met de dijkversterking? is deze route alweer te lopen?
Bedankt
Louise Wolffensperger-Walraven, 09-08-2022
Bedankt voor de snelle reactie! Nu als alternatief de trage tocht Ilpendam - Watergang gelopen. Ook bijzonder mooi.
Nog even niet
Rutger Burgers, 08-08-2022
Helaas kun je deze route pas in 2024 weer lopen. Gezien de grootschalige werkzaamheden aan de dijk is daar nu niks aan.
Weer te lopen?
Louise Wolffensperger-Walraven, 08-08-2022
Ik wil morgen 9/8 deze tocht lopen. Is hij alweer open?
ijsselmeerdijk tijdelijk niet begaanbaar
Rutger Burgers, 02-06-2021
Het broedseizoen in de polder duurt tot 16 juni. In verband met dijkversterking van de IJsselmeerdijk tussen Hoorn en Edam is de dijk slechts ten dele begaanbaar. De werkzaamheden worden uitgevoerd in modules. Mogelijk moet je stukjes over de weg wandelen.
Route nagelopen en goed begaanbaar
Rutger Burgers, 22-06-2020
Vandaag d.d. 22-6-2020 deze Trage Tocht nagelopen. De route is over het algemeen goed begaanbaar. Op kleine stukjes grasdijk staan hoge brandnetels en distels, die kun je prima ontwijken door even af te dalen naar de weg. Grote stukken grasdijk zijn gemaaid en goed begaanbaar. Het is een ware belevenis om de Markermeerdijk bijna 10 km te volgen. Vanaf augustus is de dijk waarschijnlijk over de volle lengte kort gemaaid/begraasd.
TT Oosthuizen - Edam
JDS Smits, 30-07-2019
Deze tocht liep ik op 23 juli 2019. Het stuk tussen Oosthuizen en de oever van het IJsselmeer levert weinig problemen op zij het dat je rekening moet met kuddes koeien op de weiden waar je over heen wandelt en die aanvankelijk schichtig en daarna voorzichtig nieuwsgierig reageren op voorbijgangers.
Het traject van iets ten zuiden van Schardam over de Noorder IJ- en Zeedijk naar Edam is een ander paar mouwen. Het boekje van Wim Huijser amp; Rob Wolfs wijst doordouwers als doelgroep ervan aan. En om de betekenis van die waarschuwing te verduidelijken geef ik mijn ervaringen met deze tocht. Grote stukken van de route zijn verwilderd. De dijk is dan overwoekerd met struikgewas, distels, brandnetels, koren en wilde grassen. En vooral die laatsten 'ontstrikken' de veters van mijn schoenen om de haverklap. Met het oog op de distels en de brandnetels is het dragen van een lange broek of andere beenbescherming aangeraden. En voor grote delen delen van de wandeling over de dijk is geen pad te ontwaren. Het enige spoor erover is gevormd door schapen die op zoek naar voedsel over de dijk trekken. De tocht op de dijk krijgt her en der door het vee dat er wordt geweid en klein wild een beetje het karakter van een expeditie. En de hekken die deze weigebieden afbakenen zijn vaak moeilijk te passeren omdat ze verwaarloosd en gammel zijn of vervangen door hekwerk zonder 'overstapjes'. Bovendien is een stuk dijk afgezet voor werkzaamheden (zie www.markermeerdijken.nl). Bij al die obstakels is er de mogelijkheid uit te wijken naar de asfaltweg die aan de landzijde parallel aan de dijk loopt. Maar een en ander vertraagt behoorlijk.
De weidsheid van het IJsselmeer vanaf de hoge dijk maakt deze tocht groots. En de aankomst in het verstilde Edam vormt een fraaie bekroning daarvan.
Steven Smits
Geef reactie