We maken een stevige, fraaie ronde om de groene stadsranden van Oldenzaal. Met een aanloop langs de watertoren zoeken we eerst het centrum op met de monumentale St Plechelmusbasiliek en de vele horecagelegenheden aan de Markt. Recreatiegebied Hulsbeek, een vorrmalig landgoed, biedt een mooie afwisseling van smalle bospaadjes en meer gebaande paden langs de grote plas. Rond Erve Hulsbeek ligt de idyllische tuin van Springer, door de bekende landschapsarchitect aangelegd rond 1918. Op het terras van de buitenplaats is het genieten. De volgende kilometers gaan kruip-door-sluip-door langs de rafelranden van de nieuwbouwwijken De Thij, De Graven Es en De Essen. We volgen steeds zoveel mogelijk de groene gangen. Bijzonder is het pad om de bergingsvijver en regelmatig hebben we zicht op het omringende Twentse landschap. Het laatste deel van de wandeling aan de glooiende oostkant van Oldenzaal is misschien wel het mooist. We klimmen langzaam omhoog naar de Tankenberg en passeren landgoed Egheria. Volgende verrassingen zijn het pad door Elfterheurne met uitzicht op De Damink en het fraaie park van landgoed Kalheupink, eind 19e eeuw ontworpen door Wattez in Engelse landschapsstijl. Via een bos dat ook bij dit landgoed hoort keren we terug naar het station.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
PLechelmus
Frits Schipper, 19-03-2024
Oldenzaal is voor mij geen onbekende stad, in het verleden zijn wij hier regelmatig heen gefietst, eerst met de kinderen, later met z'n tweeën. Deze bezoekjes beperkte zich dan ook tot het winkelgebied rondom de Plechelmus. Oldenzaal heeft nog veel authentieke winkeltjes, naast de bekende grote winkelketens. Deze dag ben ik naar Oldenzaal gegaan voor een stadse tocht, door het centrum, langs de randen van de stad en door de natuur buiten de stad. Vanaf het station richting de watertoren, gebouwd in 1905 en inmiddels bewoond; de woning bevindt zich op 22 meter hoogte in de toren. In het centrum kun je niet om de Plechelmusbasiliek heen. Een imposante zeer oude kerk. Het voorportaal is vrij te betreden en zodoende kan ik even een kijkje nemen in de hal en een blik werpen op het interieur van de basiliek, begeleidt door stemmige muziek. Verder door de winkelstraat en langzaam de stad uit richting Hulsbeek. Ook zo'n gebied waar we vroeger vaak naar toegingen in de zomer. Heel af en toe fiets ik nog wel eens deze kant op. Het Hulsbeek ziet er verlaten uit, er is niemand te zien. Kort na de kartbaan, bij paddenstoel waar ik rechtsaf moet, staat een grote truck met een met een groot houten chalet. Deze moet hier iets verderop geplaatst worden, op een nieuw vakantiepark. Ik loop langs diverse trimtoestellen. Bij Erve Hulsbeek is een man bezig met een bladblazer. Zand- en grindpaden en asfalt wisselen elkaar af, af en toe een bruggetje over. Langs een grote vijver, hier heeft afgelopen zondag een viswedstrijd plaatsgevonden, volgens het infobordje dat hier nog steeds staat. Langs de vijver passeer ik nog enkele vissers, die er blijkbaar nog geen genoeg van hebben. Het tunneltje na de basisschool is erg leuk versierd met allerlei tekeningen van waarschijnlijk de leerlingen van deze school, alle illustraties hebben iet te maken met het thema 'Oldenzaal schoon'.Bij de pijlers van de oude spoorbrug kun je stenen trapje op, daar boven staat een picknickbankje. Bij de Egheriaweg wordt de wandeling wat pittiger, langzaam stijgend pad, met boomwortels e.d. Het huis Egheria is helaas niet te zien. Langs een imposante villa richting 'Elfterheurne' een slingerend pad door een mooi bosgebied en een stijgende laan met beuken. Door landgoed Kalheupink, park met diverse kunstwerken en bijzondere bomen. Langzamerhand komt Oldenzaal weer in zicht. Nog even door de wijk en dan is het station al weer bereikt.
Reactie op SC
Rob Wolfs, 05-01-2022
Bedankt, foutje van mij. Bij de laatste aanpassing punt 8 niet goed geupload. Nu hersteld.
Zeven of acht hoofdstukken
SC , 05-01-2022
Op de plattegrond acht en in routebeschrijving zeven hoofdstukken, klopt dit? Hartelijke groet
TT Oldenzaal
Rob Wolfs, 03-01-2022
Deze route is naar aanleiding van de reactie van Ingrid nagelopen en gecontroleerd door Eduard Camping. De beschrijving is op een paar punten scherper geformuleerd en geactualiseerd naar de huidige situatie. Ook de gps-track is bijgewerkt. Dank aan Eduard!
Reactie op Ingrid
Rob Wolfs, 27-12-2021
Bedankt voor je reactie, Ingrid. Jammer dat je een paar keer fout gelopen bent. Het is handig om naast de beschrijving gebruik te maken van de gpx-track, die je heel gemakkelijk op je mobiel kunt zetten. Daarmee wordt de kans op fout lopen veel minder en als je verkeerd bent gegaan, ben je sneller terug op het goede spoor. We zullen deze route ook op de lijst van te controleren wandelingen zetten.
Paar keer verkeerd gelopen
Ingrid Renirie, 26-12-2021
Ook in de winter is het gebied prachtig. 1e kerstdag koud maar zonnig. In punt 3 laatste regels: de parkeerplaats is onduidelijk en gesloten. In punt 4 waren we weg compleet kwijt. Uiteindelijk via google maps de Vogezenln weer gevonden. In punt 5 was het na het rondje bergingsvijver ook erg onduidelijk. Weer verkeerd gelopen en google maps redde ons weer. Daarna ging het gelukkig allemaal goed. Maar we hadden volgens 2 verschillende meetsystemen (een garmin horloge en een samsung smartphone) 22,5 km gelopen.
TT Oldenzaal
Rob Wolfs, 14-04-2020
Beste Marijke, bedankt voor je bericht en de correcties. Ik heb de tekst vandaag aangepast en bijgewerkt.
puntjes
Marijke Claus, 14-04-2020
Opmerking:
Wat een heerlijke wandeling op zaterdag 11 april jl! Het laatste stuk was idd het toetje!
Bij routebeschrijving punt 3 staat in regel 4: Q71. Dit moet Q17 zijn. Punt 5, regel 3 'tussen paaltjes door': paaltjes zijn verdwenen. Punt 7, regel 7 'metalen hek aan rechterhand': dit moet links zijn. Hartelijke groet, Marijke
Marijke Claus
Geef reactie