We maken een afwisselende stadse tocht rondom de zuidwestkant van Maastricht op de grens met België. De route begint boven op de 90 meter hoge Dousberg, tegenwoordig recreatiegebied met resort, skibaan en uitgestrekte golfvelden. Maar we lopen al snel weg van de poespas en genieten van de rust van het glooiende landschap en de slingerende weggetjes omzoomd door heggen. Op de grens van stad en land ligt de monumentale Hoeve Hazendans. De volgende kilometers wandelen we door groene gangen van de woonwijken Belfort, Mariaberg en Biesland over wandelpaden door plantsoenen. De Onbevlekt Hart van Mariakerk dateert pas van 1950. Het moest een pseudobasilieke kruiskerk worden, maar is nooit afgebouwd. Even verder passeren we de minstens even indrukwekkende Sint Theresiakerk, gebouwd van Kunrader steen. In het idyllische Jekerdal slingert de rivier er lustig op los. We volgen het water richting Sint Pieterberg en klimmen omhoog. Uitzichten op het grote gat van de ENCI Groeve aan de ene kant en glooiende wijngaarden aan de overkant. Volgt een steile afdaling naar de Jeker en na vierkanthoeve en wijngoed Nekum lopen we de pittoreske, heuvelachtige Louwberg op over veldwegen tussen boom- en wijngaarden. Onderweg zien we wegkruisen en Mergellandschapen. Hierna slingert de route steeds op, over en langs de Nederlands-Belgische grens naar de wijk Wolder, het voormalige dorp Wilre, en tussen Albertkanaal en bebouwing langs diverse grenspalen terug naar de Dousberg.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
Matige tocht
Marjo Vink en hond Lara, 03-09-2023
Smaken verschillen, maar voor mij was dit een matige tocht. Ik heb hem gecombineerd met de TT Kanne (die is wel prachtig) die op een steenworp afstand van deze tocht ligt en om die reden heb ik Dousberg in tegengestelde richting gelopen. Het eerste deel over de golfbaan overal hoge heggen waardoor je niets van het landschap ziet dan her en der een strak gemaaide golfbaan. Dan langs de rand van woonwijken en het Albertkanaal. Niet bijzonder en het kanaal niet te zien door de begroeiing. Vanaf Wolder tot aan het Jekerdal is het een mooie route, al is bij de Pietersberg de enci-groeve niet te zien door hekwerk en hoge begroeiing. Na het Jekerdal wordt het niet veel meer behalve de Theresiakerk. Dat is een mooi monument maar de rest bestaat uit jaren 80 woonwijken, achterstandsbuurten en groenstroken waar weinig te beleven valt.
routecontrole najaar 2022
Rutger Burgers, 28-11-2022
Deze wandeling is onlangs nagelopen. Op enkele punten is de routebeschrijving aangescherpt en voor het verdwenen paadje is een alternatief opgenomen. Met dank aan Saskia Lammers.
Reactie Tika
Rutger Burgers, 29-10-2022
Dank je wel voor je reactie. Je opmerking over het paadje dat e niet meer is zal ik meegeven aan de routecontroleur die deze wandeling binnenkort gaat nalopen.
Landelijke stadse tocht
Tika, 28-10-2022
Wat een prachtige wandeling. Deze stadse tocht heb ik vooral als heel landelijk ervaren. Tussen 2 en 3 is het even doorbijten; je komt door een wat armoedige en shabby wijk. Maar bij de Champs Elyseesweg (onder 3) zie je (en ruik je!) direct een veld met allerlei soorten kool. Onderweg veel fruitbomen, wijngaarden en boeren die op hun akkers de suikerbieten aan het oogsten zijn. Omdat ik horeca liever halverwege heb, ben ik deze wandeling op een ander punt begonnen: bij Hoeve Nekum (onder 4). Eerst met een OV-fiets naar bushalve Nekummerweg; 20 minuten vanaf station Maastricht. Tot slot een opmerking over de routebeschrijving. Onder 6 staat dat je pal na het ontginningsgebied een smal onverhard paadje in moet, met een akker aan je linkerhand. Dat paadje is er niet (meer). Even verderop is er wel RA een brede onverharde landweg die tussen twee akkers loopt, tot aan grenspaal 84. Daar langs de wit-rode paaltjes, enz.
Prachtig
M, 28-08-2020
Echt een juweeltje, deze Stadse tocht. Hartstikke groen en mooi. Een stukje kende ik al van de GR128, die ik ooit liep, de rest is ook verrassend mooi. Echt zo'n route om eens in de 1-2 jaar te herlopen.
Geef reactie