We maken een prachtige wandeling rondom de groene gangen van Enschede Zuid en we duiken een flink eind het buitengebied in tot aan de grens. In het Wesselerbrinkpark, groene hart van de gelijknamige stadswijk, komen we langs het voormalige erve Wesseler - nu kinderboerderij en horeca - en klimmen naar de top van de heuvel met kunstwerk 'Het Scheermes' van Evert Strobos. De heuvel is gevormd met de grond van de graafwerkzaamheden voor de vijvers. Een fraai vlonderpad over een moeraszone langs een kronkelend beekje brengt ons naar landgoed Smalenbroek, weer zo'n Twente pareltje. Lange, brede bomenlanen geven zicht op het parklandschap, aangelegd door de bekende Wattez voor de textielfamilie Ter Kuile, nu beheerd door Landschap Overijssel. We raken de stadsrand van Stroinkslanden en vervolgen door agrarisch cultuurlandschap naar het Aamsveen. Een prachtig rondje dansen op trillend hoogveen. We lopen hier op de grens met Duitsland, te zien aan grenspalen en bordjes en genieten van de afwisseling in dit bijzondere natuurgebied. De lange onverharde Verwooldsweg brengt ons terug naar de stadsrand, waar we sluip-door-kruip-door nog even de drukte ontwijken. Het laatste stuk van de wandeling gaat door de wijk Wesselerbrink langs flats, huizen en de orthodoxe kerk terug naar het winkelcentrum.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
Verend Aamsveen
Frits Schipper, 09-12-2022
Op deze koude winterdag een tocht wat dichter bij huis gezocht en zo kwam ik op deze trage tocht door Enschede. Er was gewaarschuwd voor gladheid en filevorming, maar ik kwam probleemloos op mijn bestemming aan. Bij de kinderboerderij was het nog rustig. Vlak voor het asfaltweggetje bij W15 stond de kerststal al klaar. Over de heuvel naar de naald en even later weer naar beneden. Steil naar beneden (voorzichtig), over smal spoortje (loopt hier nog een treintje?). Een breed vlonderpad over een moerassig gebied door een wijk brengt mij naar Landgoed Smalenbroek. Langs een vijver (en paar grote huizen). Het smalle bospaadje gaat inderdaad op en neer, steeds door een 'slootje', dan weer een paar vlonders over. Als je dan aan het eind bij de asfaltweg bent en je kijkt om, dan zie je dat je ongemerkt over bent gegaan door het Landgoed Stroink. Weer in Enschede, door een wijk en dan weer buiten de stad. Langs de onverharde grassige weg zie ik links klein bosgebied en rechts akkerland en daarachter grasland. Ik ga voor de complete route, want hierna volgt een prachtige route door het Aamsveen, deels op Nederlands en deels op Duits grondgebied. Bij de kijk-hut even de trap op voor een mooi uitzicht over het Aamsveen. Dat het een beetje verende grond is kun je wel merken. Het pad loopt langs veel bruine varen. Onderweg ook diverse borden met wat meer info over het Aamsveen. Ook nog een paar grenspalen gespot. De Sagenweg is vernoemd naar de vele sagen die opgetekend zijn. De Verwooldsweg is een zeer smal paadje, hier moet je rustig overheen lopen. Zo kom je weer aan de rand van Enschede, maar we gaan niet rechtstreeks terug maar maken nog een wandeling over een halverhard pad, met links woningen en rechts een brede grasstrook. Op een van de bankjes even zitten. Dan weer verder lopen, door de wijken en zo kom ik langzamerhand weer bij het startpunt uit. Deze stadse wandeling laat toch nog heel veel natuurschoon zien, met als hoogtepunt toch wel het Aamsveen. Zelfs in de winter is het nog mooi om daar te wandelen.
Reactie op Dinie
Rob Wolfs, 09-11-2022
Bedankt voor je reactie, Dinie. Ik heb de tekst aangepast.
Start punt
Dinie Scholte, 08-11-2022
Bij start moet zijn flat Hertme en niet Heurne.
Was mooie wandeling zijn op 300 meter van ons huis gestart
TT Enschede 4 (stadse tocht)
Rob Wolfs, 11-05-2022
De stadse Trage Tocht Enschede 4 is nagelopen en gecontroleerd. De route is op een enkele plek aangepast. Tekst en kaarten zijn nu weer actueel. Met dank aan Eduard Camping.
Geef reactie