We maken een prachtige wandeling door de groene gangen van Enschede, de eerste in een reeks. Met deze route verkennen we de noordkant van de stad, stadsrand en buitengebied. Soms is het moeilijk om de grens tussen stad en buitengebied vast te stellen. Middenin de stad staan we ineens in een Twentse idylle, zo goed als we buiten last hebben van grootstedelijke infrastructuur. Op het eerste deel van deze stadse tocht rijgen we de pareltjes van het Van Heekpark, Van Lochemsbleekpark en het uitgestrekte Abraham Ledeboerpark aan elkaar tot een mooie groene parkenketting. De Hooge Heeren van de textielindustrie hebben hier hun fraaie sporen nagelaten. Over een mooie lange bomenlaan schampen we bij de Horstlanden aan de University of Twente. De route passeert een pittoresk Twents coulisselandschap bij Erve Witbreuk. Langs de spaarbekkens van het drinkwaterleidingbedrijf Vitens lopen we richting Vanekerbeek langs de stadsrand. Het laatste deel van de wandeling gaat over de oude Lonnekerspoorlijn door het nieuwe Roombeek met veel interessante architectuur, de Museumfabriek en horeca. Wie wil kan nog een bezoek brengen aan het Rijksmuseum Twenthe. Als klap op de vuurpijl lopen we vlakbij het station nog even door een verrassend stukje groen in de hectiek van de stad: het oude Boerenkerkhof waar vooral plattelanders uit Lonneker begraven liggen.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
TT Enschede1
Rob Wolfs, 28-11-2022
Stadse Trage Tocht Enschede1 is nagelopen en gecontroleerd. Tekst en kaarten zijn op enkele punten bijgewerkt en nu weer actueel. Met dank aan Eduard Camping.
Textielbaronnen
Frits Schipper, 04-02-2022
Deze Trage Tocht (stadse tocht Enschede 1, evenals de nummers 2 en 3) heb ik jaren geleden al uitgeprint, maar het daadwerkelijk wandelen daarvan is er nooit van gekomen. Misschien omdat Enschede al zo bekend is bij mij: ik woon er niet maar heb er wel middelbaar onderwijs gevolgd en later zijn wij er ook vaak geweest om te winkelen, en met de kinderen gingen we vaak naar het Abraham Ledeboerpark naar het hertenpark en de zandbak bij de mammoetboom. Maar vandaag op de fiets naar het station en dan maar eens kijken of er nog wat nieuws te ontdekken valt. Langs het station en Menzis eerst naar het Van Heekpark, met de gedenknaald. Onderweg kom je een paar 'speerpunten' tegen, paaltjes met wat info over het park en een QR-code die je kunt scannen. In dit park kruis je het riviertje de Roombeek, aan het eind van de wandeling de wijk Roombeek. Door het van Lochemsbleekpark en (weer) over de Roomsbeek en nog een paar bruggetjes en je loopt door het Ledeboerpark. Over het lange bospad lopend zie je links af en toe wat gebouwen van de UT en verderop een mooi oud boerderijtje. Dan kom je op de Pompstationsweg en zie je links en rechts het waterwingebied van Vitens. Aan de overkant van de weg neem ik het smalle paadje parallel aan het fietspad. We zien maar een klein deel van deze wijk 'Het Vaneker' maar er staan hier ontzettend mooie luxehuizen. Langs Bouwhuis de Welnaweg in en een mooi paadje door bos. Ik kom weer in Enschede, loop over de oude spoorlijn en over de stapstenen, passeer Artez, de Museumfabriek, het Balengebouw en zie Jan Cremer in veelvoud op wat eens het Jan Cremer museum zou moeten worden, maar wat er nooit gekomen is. Over de Museumlaan naar het Rijksmuseum (tentoonstelling Artemisia, zeer de moeite waard). Het boerenkerkhof, het lijkt wel of de stad er omheen is gebouwd. Hier liggen niet alleen een paar textielbaronnen, maar ook plattelanders uit Lonneker. Zo zie je maar weer, in de dood is iedereen gelijk. Nog een klein plantsoen doorkruisen en dan is de wandeling al bijna ten einde. Al wandelend kom je toch op andere plekken en paden dan op de fiets. Reden te mee dus om ook de andere twee stadse tochten door en langs Enschede op korte termijn eens te wandelen.
Geef reactie