Edam is als stadje piepklein en dat heeft als voordeel dat je zo de stadse drukte uitloopt. Via de Zuidervesting wandelen we direct het stadje aan het Oorgat uit. Het Volendammerpad brengt ons door enkele parkjes en plantsoenen naar buiten. Hier zien we toch nog wat 'stadse fratsen', want Edam en Volendam zijn tegenwoordig aan elkaar gegroeid. Het ommetje door het gloednieuwe Broeckgouwpark pikken we even mee. Meestal kun je over de sluisdeuren van de Zeesluis het Oorgat oversteken en als dat een keer niet kan moet je even omlopen. Eenmaal op de Zeevangsezeedijk krijg je het echte 'buiten'-gevoel. Links zie je de contouren van Fort Edam, het noordelijke sluitstuk van de Stelling van Amsterdam, nu Werelderfgoed. We volgen de hoge grasdijk twee kilometer en genieten van het uitzicht en de zeebries. Het Zeedampad is een graspad dwars door boerenland. We volgen dit pad (honden niet toegestaan) terug richting Edam. Vanzelfsprekend doen we nog een ommetje door het oude stadje met zijn kolossale Grote Kerk. We laten de drukte op de Dam links liggen en wandelen langs de kerk en het prachtige hofje bij het Proveniershuis aan de Brouwersgracht. Over het Bagijnenland komen we uit bij de antieke Pompsluis aan de Lingerzijde, waar eens de polderschuitjes werden geschut.
Let op: niet toegankelijk tijdens broedseizoen 15 maart t/m 15 juni
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
routecontrole augustus 2024
Rutger Burgers, 04-09-2024
Deze Trage Tocht is onlangs nagelopen. De dijkverzwaring is gelukkig achter de rug en de wandeling is nog steeds de moeite waard! Met dank aan Niek Nube voor de kritische routecheck.
Prachtige wandeling
Ben Bakker, 28-07-2024
Erg fijne wandeling met een mooi stuk over de dijk met schitterende uitzichten. De voorgaande opmerking geldt trouwens nog steeds. De trap op de dijk (en ook het knooppunt) is verdwenen dus goed opletten dat je tijdig de dijk af loopt om naar het graspad te gaan. Ik zag een bord dat er werkzaamheden tot ergens in oktober zijn. Echter was momenteel gelukkig alles open dus geen idee of dit binnenkort wijzigt.
reactie Wijke
Rutger Burgers, 17-02-2024
Dank je wel voor je reactie Wijke. Reden genoeg om de route eens kritisch te controleren om de beschrijving weer kloppend te maken.
Aanvullingen
Wijke Stoker, 17-02-2024
We hebben een aantal aanvullingen op de beschrijving van de mooie tocht.
Parkeren: Edam heeft een blauwe zone ingevoerd. Daardoor is parkeren bij het Wijksteunpunt nog maar geoorloofd voor 1,5 uur. Dat is waarschijnlijk onvoldoende voor de 10 km afstand van deze tocht. Schuin tegenover het busstation is een grote parkeerplaats beschikbaar.
Bij punt 4 hebben wij de hekken bij toegang strandbad niet aangetroffen.
Bij punt 4: na ongeveer 1,5 kilometer over de dijk, heeft men de dijk verbeterd. De stenen trap bij wandelknooppunt 22 is daarbij verdwenen. Ongeveer 50 meter na de stolpboerderij tref je het metalen hek aan dat toegang geeft aan het graspad (met bordjes aangegeven) en is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen.
Nu wel helemaal gelopen
Dick van Voorthuizen, 29-07-2021
DIt keer was tweemaal al scheepsrecht. Deze wandeling nu probleemloos afgemaakt. En dat gaf ons de kans nogmaals te genieten van het fraaie Hollandse polderlandschap. Mooi hoor! Dit is ons verslag: https://www.grijsopreis.nl/wandeling-rond-edam/
Re: afgesloten ivm broedseizoen
Dick van Voorthuizen, 31-03-2021
Het leek mij ook geen officieel verbod van een instantie, getuige het getypte A4-tje bij het hek (zie foto die ik heb geupload). Goed dat je het in de omschrijving hebt aangepast, Rutger. Je hebt nog genoeg andere Trage Tochten beschreven die nu wel open zijn! Dus we zullen ons niet vervelen.
Re: afgesloten ivm broedseizoen
Rutger Burgers, 30-03-2021
Vervelend Dick, dat je hier tegenaan bent gelopen. Voor zover ik weet was er hier tot voor kort nooit sprake van een broedseizoenbeperking, alleen een hondenverbod. Kennelijk heeft de eigenaar anders besloten, waarschijnlijk vanwege de toegenomen drukte op het pad. Helaas kunnen we nu niets aan veranderen, ik zal het in ieder geval bij de omschrijving en in de folder melden. Hopelijk meer succes en plezier bij volgende Trage Tochten.
Afgesloten ivm broedseizoen!
Dick van Voorthuizen, 30-03-2021
Vandaag deze wandeling proberen te lopen. Helaas is het deel door het weiland (v.a. de dijktrap bij wandelknooppunt 22) afgesloten in verband met het broedseizoen. Er is volgens de aanwijzingen geen toegang mogelijk tussen 15 maart en 15 juni. Een omleiding staat niet aangegeven en wij konden ook niets vinden. We zijn dus weer teruggelopen. Helaas!
Parkeren en routewijziging
MIeneke Zander, 01-02-2021
Parkeren:
Tegenover het busstation ligt aan de doorgaande weg een groot parkeerterrein. Hier kan je gratis parkeren. Volg de gele bordjes exit. Steek de asfaltweg over en loop naar het busstation. Volg de routebeschrijving vanaf tekstvakje 1.
Routewijziging:
Vanwege de dijkverzwaring van de Markermeerdijk is er een kleine wijziging van de route.
Tekstvak 4:
... je loopt dan pal aan de waterkant. Verlaat bij een hek ter hoogte van paal 95 de dijk. Steek de weg over. Ga RA en na 100 m LA een graspad door weide, houd de slootkant aan.
Mooie route
Monique Lubbinge, 18-06-2020
Mooie route met mooie afwisseling zeker een aanrader om te lopen
Geef reactie