We maken een prachtige wandeling vol contrasten door oude binnenstad, langs groene gangen en uitgestrekte watervlaktes. Met herinneringen aan het militair verleden als vestingstad en poort naar de Zuiderwaterlinie, maar ook recenter de Tweede Wereldoorlog. Op de Grote Markt staat het oude stadhuis te pronken, een 17e eeuws monument met ontelbare kleine ruitjes. Het Markiezenhof is een van de mooiste stadspaleizen, gebouwd in de 15e eeuw en tegenwoordig museum. Karakteristiek zijn de trapgevels en verschillende soorten baksteen. Door een langgerekt plantsoen langs het Bolwerk lopen we naar het Ravelijn op den Zoom, het enige volledige overgebeleven verdedigingswerk in de stad, naar ontwerp van Menno van Coehoorn uit de 18e eeuw. De route vervolgt door het Anton van Duinkerkenpark, in 1887 aangelegd op de plek van voormalige vestingwerken. Langs het ingesnoerde riviertje de Zoom, ooit turfvaart, lopen we in een andere wereld, ver weg van stadsgedruis. Bizar is het lange lint van betonblokken dat tanks van de Canadezen moest tegenhouden. We komen verderop bij het Nieuwe Arsenaal nog meer 'fout erfgoed' tegen en wandelen door het voormalige havengebied langs fraaie villa's naar een bijzonder baken in de omgeving. De oude schoorsteen van spiritusfabriek Nedalco was oorspronkelijk 75 meter hoog. Nu even de kaken op elkaar, maar de pas gereconstrueerde Waterschans maakt veel goed. En de komende kilometers loop je in een totaal andere wereld langs moerassige, natte natuur met weidse uitzichten op Zoommeer en Markiezaatsmeer. Het verschil met de wandeling langs de Binnenschelde in de wijk Bergse Plaat is groot, maar beide meren waren ooit onderdeel van de Oosterschelde. In het Reimerswaalpark beklimmen we de 15 meter hoge Nieuwenberg met pergola's en een fraai panorama. Via het stadspark Kijk in de Pot, vroeger vestingwerk en militair oefenterrein keren we terug naar de binnenstad. Nog even flaneren, maar let vooral ook op de bijzondere synagoge aan de Koevoetstraat.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
verbeteringen route en beschrijving
Rutger Burgers, 27-09-2024
Bij Fort Waterschans hebben we een verbeterde beschrijving kunnen maken en bij het Markiezaatsmeer is de route wat aangepast voor meer variatie. Dit alles dankzij de reactie van Rene de Veth, waarvoor dank uiteraard.
Re: wat verbeteringen
Rutger Burgers, 23-09-2024
Rene, dank voor je reactie. Zo te lezen heb je genoten van de wandeling. Je aanwijzingen voor tekstuele verbeteringen zijn heel duidelijk en ga ik overnemen. Ook je suggestie voor aanpassing van de route is duidelijk. Ik zal je een mailtje sturen, dan is het fijn als je de GPX stuurt en als je nog even meeleest in de aanpassingen die ik doe. Vriendelijke groeten,
Rutger Burgers
Wat verbeteringen...
rene de Veth en Nizoe (hond), 22-09-2024
Vandaag had ik zin in een stadswandeling.. Gezocht op het internet en gevonden! De trage Tocht stadswandeling in Bergen op Zoom. De laatste dag van de zomer moest dat toch lukken!
Mijn auto had ik neergezet op de Scheldelaan, deze laan is buiten de parkeerzone.
Ik ben dus begonnen bij 7 (witte hekken)
De wandeling vond is erg divers, afgezien van de kilometers rechte stukken, dat was idd even doorbijten. Maar er was veel te zien! Het lange smalle paadje langs de Zoom is erg bijzonder! Je waant je een beetje in de Ardennen of de Eifel..
Omdat de tekst niet is bijgewerkt en de gps wel, heb ik toch nog een paar opmerkingen:
Bij 3: 'snel daarna RA klinkerpad' Dit klinkerpad is verdwenen dat is nu een schelpenpad geworden.
Dan gaan we verder in 3: ' Aan het einde pad LA, Nu tweede klinkerweggetje LA.' Dat gaat niet, Dan kom je heel ergens anders uit. Het moet zijn: ' Aan het einde van het pad LA en direct RA Kleine Weike.
Bij 4: ' Na huisnummer 85 LA steegje in' Dat gaat niet meer, het steegje is dicht. De gps gaf het juiste aan 'bij nr 107 steegje LA in en aan het einde van de steeg RA.'
Dan bij de Waterschans. Daar moet je een trapje af en dan naar rechts. Het pad was te begroeid (ook al kenbaar gemaakt) er was geen doorkomen aan. Een alternatief is naar boven te lopen en dan via de kanonnen richting de houten schutting. Vanaf boven heb je mooi zicht hoe je moet lopen.
Bij 5 heb ik een alternatief. Omdat je al ruim 2,5km in totaal over een graspad bent gelopen vond ik nog eens 1 km wat saai worden. Via de gps zag ik een wandelpad wat parallel loopt met twee hele lange bruggen. Textueel: 'Waar je vlakbij fietspad, brug en kp 12 uitkomt, ga je de brug over en gelijk RA schelpenpad, langs een groen hek. Dit pad loopt je helemaal uit. Aan het einde LA.' De laatste 4,5 zinnen (tot onverhard pad!) vervallen.
Het is heel wat, maar zo is de wandeling weer actueel! Ik heb een bijgewerkte gps file dus mocht je heb willen hebben dan kan dat! (mailtje naar linefarmer@gmail.com)
opmerking Max Schurink
Rutger Burgers, 18-02-2022
Ook straatnamen moet je correct schrijven naar de naam des persoons. Dank aan Max Schurink voor zijn opmerkzaamheid.
Leuke wandeling
Ria Kriste, 10-08-2021
Deze tocht afgelopen zondag gelopen. En ik vond het een leuke wandeling. Alleen bij nummer 5 [LA grasweg langs bordje 'Molenplaat'] was het even doorbijten. Hoge begroeiing waar haast geen doorkomen aan was. Je had hier eigenlijk een kapmes nodig. Ik denk dat hier nooit iemand loopt, want het pad was op kleine stukken na helemaal verdwenen. Maar als je er eenmaal door bent, is het toch weer een leuke ervaring.
Geef reactie