Een mooie ronde vanaf station RAI door het groen van Amsterdam Zuid en Amstelveen. We wandelen langs groenblauwe linten als het Zuider Amstelkanaal en de Kalfjeslaan in het Loopveld. Deze linten verbinden de groene buffers van de stad. We lopen na de RAI gelijk het Beatrixpark in. Het pad langs het Amstelkanaal komt voorbij de Rietveld Academie uit bij het majestueuze Olympisch Stadion. Dan volgen we de bielzen van de Museumspoorlijn richting Het Amsterdamse Bos. We nemen hier niet de kortste weg, maar pikken het ommetje langs de fraaie Bosbaansluis even mee. Je kunt goed zien hoe diep de Bosbaan hier ligt. Samen met de roeiers wandelen we naar de finish. Via het Dachaumonument steken we het bos door naar de voormalige drafbaan. Hoogtepunt van de wandeling is beslist de passage door de Amstelveense heemparken. Het Jac. P. Thijssepark en De Braak zijn vooral in het voorjaar van grote schoonheid. Opnieuw steken we het museumspoor over en dan houden we de langgerekte plantsoenen door Amstelveen aan. Het pad langs de Kalfjeslaan wordt steeds verrassender, met eerst het Voormalig Arboretum en dan een echte grasdijk. Na een pauze aan de Amstel zoeken we het Amstelpark op. Je proeft hier de sfeer van de Floriade in 1972. Via de Belgische Kloostertuin, het Tekenkabinet en het pad langs de speeltuin sluiten we deze Amsterdamse groene gang af.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.
Reacties
Geef reactie
reactie Janneke
Rutger Burgers, 29-07-2024
Dank je wel voor je opmerkingen Janneke. Uit je woorden begrijp ik dat de plek van de naambordjes niet tot verwarring leidt, dus tot de volgende routecontrole houd ik de tekst even ongewijzigd. Vriendelijke groet, Rutger
Naambordjes Heemparken
Janneke Harting, 16-07-2024
Vandaag deze gevarieerde en verrassend groene stadse tocht gemaakt. In mijn optiek een echte aanrader! Ondanks de dikke bui op dat moment, genoten we in het bijzonder van de Amstelveense Heemparken. De naambordjes van de paden hangen er weer. Misschien handig te weten dat sommige naamswisselingen pas te zien zijn op het terugwijzende naambordje bij de navolgende kruising.
routecontrole juni 2024
Rutger Burgers, 05-06-2024
Deze wandeling is onlangs nagelopen. De beschrijving is op een aantal punten aangescherpt. Met dank aan Rob Biesters.
routecontrole januari 2022
Rutger Burgers, 31-01-2022
Deze Trage Tocht is gecontroleerd en bijgewerkt, met dank aan Gera Voorrips. Helaas zijn de naambordjes van de paden in de Amstelveense Heemparken weggehaald. We bekijken nog hoe we dit oplossen. Voorlopig houden we de beschrijving even zo.
Mooie stadse trage tocht
Mat Maessen, 25-06-2021
Een Stadse Trage Tocht in Amsterdam. Als zuiderling liet ik me graag verrassen. Is er nog voldoende groen in onze hoofdstad? In het begin valt me toch vooral op dat er nog veel wordt gebouwd in Amsterdam-Zuid. Maar eenmaal in het Amsterdamse Bos kan ik genieten van het groen en het vele water. Tijdens deze wandeling valt er altijd wel wat te zien. Hoogtepunt van deze tocht zijn de heemtuinen in Amstelveen. En het grasdijkje na de Kalfjeslaan dat verwacht je niet zo dicht bij de hoofdstad. Enig minpuntje is de constante stroom aan landende vliegtuigen boven de Kalfjeslaan. Een stedeling valt dat misschien niet meer op.
Re 10 Coronatohten
Rutger Burgers, 11-07-2020
Hallo Niko en Anneke,
Dank je wel voor de tip, ik had het tijdens mijn verkenningen voor het wandelnetwerk alleen nog maar in wording gezien. Hoogste tijd om daar nu eens te gaan kijken. Een PDF is natuurlijk zeer welkom. Wil je het sturen naar info@routewerk.nl? Groeten, Rutger
10 coronatochten vanuit Osdorp
Niko Koers, 11-07-2020
Beste Rutger,
Gisteren ontmoetten we elkaar in het Amsterdamse Bos en vertelden we over onze 10x10 wandelingen vanuit huis (Osdorp). Deze wandeling is er een onderdeel van geworden. Ik had nog één magistrale tip, maar je was al uit beeld.
De voormalige A9 dwars door Badhoevedorp heeft daar nu een majestueus groen spoor midden door het dorp getrokken, een ruimte die men zelden ziet. Alle asfalt en beton zijn weg. Groen heeft bezit genomen met ook volkstuintjes er in.
Hoe er te komen:
- Nieuwemeerdijk langs de ringvaart (in noordwestelijke richting. Direct na het laatste viaduct van de A9 (met de trein erbij zijn er drie viaducten) direct naar links een voetpaadje langs A9 en een sloot. Dit volgen (niet rechtsaf de wijk ingaan) tot je bij water linksaf moet. Iets verder rechtsaf water over via een bruggetje en een wankele plank over de damwand. Dan de brede groene ruimte vervolgen naar Pa Verkuijllaan. Vandaar kan je op verschillende manieren verder. Maar wij gaan dan via Sloten weer naar huis.
Je moet er maar eens gaan kijken. Als je je e-mailadres stuurt stuur ik je een pdf van onze 10 rondwandelingen. Je zal er meer van je eigen werk in herkennen.
Groeten van Niko Koers en Anneke Heikoop
Boeiende wandeling
Paul van de laar, 15-05-2020
Gestart vanaf de Kalfjeslaan waar je nog gratis kunt parkeren nu de trein minder gaat. Prachtige parken en groene verbindingsstroken. De bruggen in het Beatrixpark zijn gesloten ivm renovatie daar kun je dus beter gelijk omheen lopen. Op de gps kwam ik uit op 19.5 km inclusief extra stuk beatrixpark
Enorm genoten van deze tocht!
Frank van der Meer, 07-05-2020
Heerlijke, gevarieerde rondwandeling door groen Amsterdam en Amstelveen. Amsterdamse Bos en Amstelpark eisen de hoofdrol van deze tocht op. Maar zeker zo bijzonder zijn de bloemrijke 'ecolinten' waar je langsloopt: Kalfjeslaan en Zuider Amstelkanaal. Ze knopen de parken en andere groene buffers van Amsterdam aan elkaar. Absoluut een aanrader, zeker nu de rododendrons in het Amstelpark volop in bloei staan.
prachtige tocht
Yolanda , 30-08-2019
Vandaag genoten van deze schitterende tocht. we begonnen bij punt 6, heempark, en dat is aan te raden. Zo kun je zowel aan het begin als aan het eind genieten van een geweldig park. Nu vast op zijn mooist. Wat een verschillende soorten planten zie je daar, geweldig!! Nog nooit zoiets gezien.
Daarna een prachtig stuk langs het water met hoog riet en lisdoddes. De hele tocht is de moeite waard. Ook nog voldoende horeca langs de route, wat wil een mens nog meer?
Geef reactie