Tijdelijk gesloten
Door de hoge waterstand (plasvorming) op de Gorsselse Heide is deze wandeling momenteel niet mogelijk.Het bosgebied ten oosten van Gorssel is een landschap van lange rechte zandpaden door een bosrijke omgeving. U zult er verschillende van tegenkomen. Maar het is ook het domein van het bosgoed Herwalt en de meer in Engelse landschapsstijl aangelegde landgoederen Amelte en Joppe. Intensieve landbouw zult u op dit traject niet tegenkomen, wel rustieke (woon)boerderijtjes en weiden met pony's of schapen. Kers op de taart van deze wandeling is echter de Gorsselse Heide. Een bijzonder stuk vochtige hei dat je eerder op de Veluwe verwacht dan hier aan de rand van de IJsselvallei. Al met al, ondanks de rechte wegen, een aangename en afwisselende wandeling, met vrijwel volledige zandpadgarantie.
Een belangrijk richtingbepalend object in het gebied is de spoorlijn tussen Zutphen en Deventer. Om lange stukken asfalt te vermijden kozen we voor een route die twee keer gebruik maakt van dezelfde spoorwegovergang in de Veldhofstraat. En daardoor passeert u ook twee keer het padenknooppunt van de Zessprong. Zo ontstaan dus drie lussen. Die bieden de mogelijkheid om de route naar wens in te korten.
Reacties
Geef reactie
Grote plassen op deze route
Dolf Logemann, 13-02-2024
Op de Gorsselse Heide is de afgelopen jaren hard gewerkt om de verdroging tegen te gaan en het water vast te houden. Nu het dit najaar en in januari zo geregend heeft is dat in het veld duidelijk merkbaar. Mooi voor de natuur en het levert voor de wandelaar ook een prachtig beeld op. Maar deze route is inderdaad op het moment niet aan te raden. Ik zal op de site de mededeling plaatsen dat deze route momenteel onbegaanbaar is.
Onder Water
Frits Schipper, 13-02-2024
Vandaag combineer ik een wandeling ten oosten van Gorssel met een bezoek aan Museum More. Eerst vanaf het zwembad over de Lindeboomweg naar een bospad, richting open veld. Door een ruig grasland, met in de verte een mooi zicht op een landhuis. Ik ga het graspad in en loop wat later het landgoed 'Herwalt' in. Richting spoorwegovergang, linksaf en langs bordje 'Gorsselse heide', echte heide zie je hier echte niet meer. Landgoed Joppe is in zicht, over een beukenlaan en graspad naar landhuis Joppe, ik zie daar een man lopen met twee honden, zou dat de eigenaar zijn? Hij loopt richting het landhuis, ik moet hier rechtsaf, met het graspad mee het bos in. De theekoepel staat op een mooie plek, maar ziet er niet echt meer uit. Alle ramen en deuren zijn dichtgetimmerd. Over de Dortherdijk het bospad in, rode pijltjes volgend Lopend over de Deventerdijk richting Gerrit Slagmanstraat zie ik rechts van mij een heel groot gebied onder water staan. Er zijn nog enkele kleine stukjes gras te zien. Onderweg hier naar toe heb ik ook al over enkele zeer modderige paden moeten lopen. Vanaf 'Marke Gorsselse Heide' loop je over een voormalig militair oefenterrein, met o.a. Een telefoonkastje, kogelvangers e.d. Vanaf punt 20 begint de ellende: De T-splitsing en het vlonder zijn niet te bereiken. Het hele gebied staat onder water. Het Luteaven is geen ven meer, maar een meertje geworden. Dus terug lopen en een andere route zoeken. Ik kom uit op de Elzerdijk, loop dit pad af op zoek naar de grote kogelvanger. Ik vindt de kogelvanger en loop de trap op wat een mooi uitzicht oplevert, maar ik zie ook dat de trap beneden ook onder water staat. Nog een hindernis dus. Ik loop weer over de Elzerdijk en ga naar de (woon)boerderij. Langs een sloot en een ooievaarsnest over een moeilijk te zien graspad richting kleinbospaadje. Na landgoed dDe Plantage volgt landgoed De Nieuwe Aarde. Ik loop weer langs de kartbaan over de Elzerdijk, een lange rechte weg naar uitspanning de Zevensprong. Ook de Veldhofstraat is een lang recht stuk weg. Over het spoor en langs het spoor wordt het bij het bospaadje weer een beetje leuk lopen. Jammer dat ik toch wel een aardig deel van de wandeling niet heb kunnen lopen, door de overvloedige regenval van de laatste maanden zijn dus diverse stukken niet te lopen, o.a. vanaf punt 20 t/m 25. Op andere stukken heb ik me door het bos moeten worstelen om droge voeten te behouden. Mijns inziens zou deze wandeling beter tijdelijk als 'niet bewandelbaar' benoemd kunnen worden, gezien de grote delen die onder water staan, en dat zijn tocht wel de wat mooiere natuur gebieden.
Bospad 2 aangepast
Dolf Logemann, 19-07-2022
Dank voor het melden, Regina. Je hebt gelijk ten aanzien van het GPX-bestand en het kaartje. Deze heb ik nu (ook) aan de nieuwe situatie aangepast. De beschrijving was al wel in orde, zo ook het daarin opgenomen (andere) kaartje.
bospad 2
Regina , 10-07-2022
Volgens de melding van 05-04-22 zou de GPX en de beschrijving zijn aangepast. Als ik de oude en de nieuwe versie over leg zie ik geen verschil. De beschrijving is versiedatum: 20-03-2022. Dus volgens mij nog niet geheel aangepast.
Bospad 2
Dolf Logemann, 05-04-2022
De route is aangepast aan het afgesloten bospad. Kaart, beschrijving en GPX-bestand zijn gewijzigd.
Bospad
Dolf Logemann, 02-03-2022
Hartelijk dank voor de tip. Ik ga op zoek naar een alternatief.
bospad niet meer toegankelijk
Mieke Beunk, 02-03-2022
Mooie afwisselende route. Helaas is aan het begin vd route (een deel van) het bospad niet meer toegankelijk. Na de start bij zwembad De Boskoele loop je een stukje langs de Lindeboomweg. Vervolgens moet je bij punt 2 vd routebeschrijving rechtsaf het bos in. Maar dat pad is inmiddels afgesloten, dmv een zeer grote wal gemaakt van boomstammen en takken. Het pad zelf is totaal niet meer begaanbaar door de vele omgevallen bomen en takken. (Omdat ik dit bos en al zijn paadjes niet ken, heb ik mij toch door alle stuikgewas gewurmd, om op de route te blijven.)
Pas wanneer je het bos bijna uit bent, wordt het pad weer zichtbaar en ook begaanbaar(inmiddels ben je dan bij punt 6 vd beschrijving). Kleine aanpassing vd route is aan te bevelen.
Geef reactie