De Graafschap kennen we als een streek van authentieke boerderijen, prachtige kastelen en bont gekleurde landgoederen. Geniet met deze afwisselende wandeling van de parkbossen, akkers, weilanden en beken. Ook Het Groot Graffel was ooit een landgoed, verrassend verborgen in de bossen en velden achter Warnsveld. Het is sinds 1896 een psychiatrische instelling, die nog steeds in bedrijf is. Met oude gebouwen op het terrein, maar ook met nieuwbouw. Je volgt de Berkel met aan weerszijden weidse uitzichten op glooiende landerijen naar het mooie plaatsje Almen. Terug gaat de tocht door het loofbos van de landgoederen 't Nijenhuis en De Voorst. Dan valt nog eens de mooie ligging van Het Groot Graffel op.
Reacties
Geef reactie
Fijne route
Annelies en Onyx, 26-10-2024
Gisteren deze fijne route gelopen. Veel afwisseling maar wel een beetje op blijven letten want je deelt de route deels met mountainbikers en een deel met een gewoon fietspad.
Het eerste stuk is nog steeds afgesloten. Direct na de begraafplaats loop je tegen hekken aan. Ik ben ergens tussendoor gestoken en wat eerder op het fietspad naast het GGNet terrein gekomen. Hier zag ik ook dat het paadje van de route er niet is.
Afsluiting
Bart van der Mark, 03-06-2024
Dank voor je complimenten en je route-tip Joke. Hopelijk is dit een tijdelijke omleiding.
Afsluiting
Joke Wiers, 02-06-2024
Een geweldig mooie wandeling, zeer afwisselend.
Net voorbij de begraafplaats is het pad helaas afgesloten door hoge hekken van de bouw. Omlopen kan via begraafplaats en vervolgens stuk van de Vordense weg.
Wasdag Groot-Graffel
Dolf Logemann, 18-12-2020
De foto 'Wasdag' bij de wandeling Het Groot Graffel is een heel bijzondere. Deze is namelijk een paar dagen na de bevrijding van Warnsveld genomen. Op 4 en 5 april 1945 heeft rond het gesticht een ware veldslag tussen Canadese troepen en fanatiek tegenstand biedende Duitsers plaatsgevonden. De psychiatrische instelling werd daarbij door de Canadezen vanuit het zuiden aangevallen, omdat men geïnformeerd was dat het om een Duitse vesting zou gaan. In wekelijkheid hadden de Duitsers op dat moment al de stellingen rond de inrichting verlaten. In het Groot-Graffel zaten op dat moment honderden patiënten, niet alleen uit Zutphen maar ook uit instellingen in de kuststreek (o.a. Santpoort en Castricum) die eerder naar de Achterhoek waren geëvacueerd. De patiënten werden bij de aanvallen in allerijl naar de kelders gebracht en hebben daar vele angstige uren doorgebracht. Door de granaatinslagen vielen er dertien doden. Er kwam pas een einde aan de beschietingen toen de geneesheer-directeur Van den Bork in doktersjas en met een witte doek door de linies heen de Canadezen bereikte. Niet lang daarna herhaalde de situatie zich toen een tweede eskadron Canadezen vanuit de oostkant aanviel, evenmin op de hoogte van het feit dat het om een ziekenhuis ging. Ook toen is een van de doctoren (psychiater Van Raa) met een hoofdverpleger (Nonnekes) door de linies naar de Canadezen gelopen. Op de foto is de oorlogsschade aan de rechterkant nog te zien. De wasdag werd georganiseerd nadat de patiënten uit hun benarde situatie waren bevrijd en ook waren bijgevoed door de Canadezen. Ze hadden dagenlang in hun schuilkelder vrijwel niets te eten gehad en ook al voor die tijd waren de omstandigheden in het ziekenhuis beroerd. In de hele maand april 1945 stierven in het Groot-Graffel 79 patiënten, de meeste als gevolg van een tyfus-epidemie.
terrein ged. afgesloten Corona
Everline Mensink, 03-04-2020
Afgelopen dinsdag stond er het bord: afgesloten, dus ik denk dat deze wandeling niet kan
in deze tijd.
Geef reactie