Stadswandeling Hengelo

Parken, beken, tuindorp 't Lansink, binnenstad

Versiedatum: 27-10-2024

Kruispunt Lansinkweg - Buitenweg
7 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Hengelo, Hengelo (Ov)

Details

Een afwisselende wandeling rond en door het centrum van Hengelo. De gemeente is pas ontstaan in 1811, toentertijd een dorp met niet meer dan een honderdtal boerderijen en kleine landarbeidershuisjes. Tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw was er aanvankelijk textielindustrie gevestigd, maar toen die zich steeds meer ging concentreren in Enschede, kwam in Hengelo de nadruk te liggen op de technische industrie. In 1868 vestigde C.T. Stork er een fabriek voor machineonderdelen, gevolgd door andere grote fabrieken. Daardoor groeide Hengelo bijzonder snel en kreeg zelfs een stedelijk aanzien.
In de Tweede Wereldoorlog werd de stad, vooral vanwege die industrie, geregeld gebombardeerd. Op 6 en 7 oktober 1944 werd het centrum grotendeels vernietigd en helaas bleven tijdens de wederopbouw veel van de nog aanwezige gebouwen niet gespaard door de vernieuwingsdrang.

Vanaf het station loop je door het Prins Bernhardplantsoen, daarna via het tracé van de Gelders-Overijsselsche Lokaal Spoorweg (GOLS) Winterswijk-Hengelo naar het park bij de watertoren. Vandaar voert de route via een nieuwbouwwijk en de Omloopleiding naar tuindorp 't Lansink uit het begin van de 20e eeuw. Vervolgens loop je langs het Oyfo Techniekmuseum naar het centrum, met onder meer het gemeentehuis uit 1963, de Sint-Lambertusbasiliek uit 1890 en Museum Hengelo in een bewaard gebleven 19e-eeuws pand. 20 % onverhard.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info