Stadswandeling Harderwijk

Wolderwijdmeer, Hanzestad, Vischpoort, musea

Versiedatum: 29-08-2024

Vischpoort vanaf de VischmarktOostzeestrandGraspad langs het fietspadMuziektentSmeepoortSmeepoortenbrinkIngang MuntpleinRozentuin en VanghentorenBurgerweeshuisGrote KerkGewelf Grote KerkFronton toegangspoort oude weeshuisPoortje naar Wijde WellenMonument voor omgekomen geallieerde vliegersVischpoort vanaf de StrandboulevardVischmarktDe Ouderwetse BakkerijVoormalig stadhuisHortuspark met De LeeuwDe Hortus en LinnaeustorenLinnaeustorenCatharinakapelFriesegrachtFriesegrachtpark
6 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Harderwijk

Details

Harderwijk kreeg in 1231 stadsrechten. Van de oude stadsmuur uit de 13e eeuw en de stadspoorten is tegenwoordig niet veel meer over, behalve aan de westzijde van de oude stad, met de enig overgebleven stadspoort, de Vischpoort. Door de ligging aan de Zuiderzee leefde Harderwijk voornamelijk van de koopvaardij en de visserij (tot de aanleg van de Afsluitdijk in 1932). Om de handel over zee te beschermen sloot de stad zich midden 13e eeuw aan bij het Hanzeverbond. Harderwijkse schepen vervoerden onder meer wol, haring en hout naar alle omringende landen. Met name in de 14e eeuw was Harderwijk een zeer bedrijvige Hanzestad.

Via een nieuwbouwwijk en een fietspad kom je bij het Wolderwijdmeer. Daar loop je via strandjes, een graspad en een park naar het centrum van Harderwijk, met onder meer het Stadsmuseum, de Rozentuin en de Grote Kerk. Na een poortje in de stadsmuur loop je via de Wijde Wellen en de Strandboulevard naar de Vischpoort, waar je de oude stad weer binnenkomt. Na de Markt met het voormalige stadhuis loop je door de Hortustuin met aan het eind het Marius van Dokkum Museum, de Hortus en de Linnaeustoren. Tot slot voert de route via het voormalige terrein van het voormalige Catharinaklooster en het Friesegrachtpark terug naar het station. Grotendeels verhard.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info