Holle wegen en stegelkes. Deze wandeling biedt een compleet beeld van het Zuid-Limburgse landschap. Rivieren en beken hebben diepe dalen met vaak steile hellingen ingesneden. Goede wandelschoenen zijn hier vereist. Vanuit Valkenburg is het direct al flink klimmen en dalen. Je wandelt door het bloemrijke Gerendal, met zijn voor Nederland unieke orchideeëntuin. Na zo'n 10 km is het goed rusten in het forellendorp Gulpen. Door het Gulpdal klim je naar het Groote Bosch. Aan de andere kant van de heuvel langs de meanderende Gulp naar Slenaken, waar je overnacht.
De tweede dag gaat de route vooral door open landschap met de fruitboomgaarden van het Mergelland. Karakteristieke Limburgse dorpjes en vergezichten geven de wandeling extra sjeu. En natuurlijk veel onverharde en halfverharde paden in Limburg wandelland.
Reacties
Geef reactie
Treinen Eijsden
Marijn, 03-03-2012
Er rijden sinds december 2011 wel weer treinen vanuit Eijsden naar Maasstricht.
wandeling slenaken
anral, 10-03-2010
het was een heerlijke wandeling, koud maar goed te doen. Hebben een ander hotel genomen: hotel residentie Slenaeken. Prima prijs super eten en zeer gezellig. Wij komen hier weer terug voor een fietsvakantie in de zomer.
Station Eijsden GEEN treinen!!!
Bart van der Schagt, 23-07-2009
Vanaf station Eijsden rijden geen teinen meer. De vervangende Veolia-bussen rijden in het weekend 1x per uur. Je kunt daarmee met je NS-vervoersbewijs/kaartje reizen.
Op het station Eijsden staat NERGENS aangegeven van waar deze bussen vertrekken, welke lijn je moet hebben en ook geen vertrektijden. Ja, er hangt een uitgebleekt verfrommeld busboekjebladzijde in een bord. Totaal onleesbaar! Een slechte zaak van NS en Veolia!!!
Vlak voor dat je naar rechts de overweg in Eijsden oversteekt, even een paar meter naar links. Daar staat een ronde zuil van Veolia met geen enkele aanduiding. Het is lijn 10 (in 2009) naar Maastricht. Vertrek op zat+zon .29
Heuvelland 2-daagse
Henri Floor, 01-09-2005
op 27 augustus 2005 heb ik deze tocht in 1 dag gelopen. Zie het verslag met foto's (37) op mijn website www.henrifloor.nl/ns.htm
Heuvelland
Karijn, 17-01-2005
Afgelopen weekend dag 1 van deze tocht gelopen en de tweede dag zoals hieronder aangeraden (bedankt voor de tip!) van Slenaken naar Vaals. Wat een prachtige omgeving! Vooral de tweede dag vond ik schitterend, over mooie paden en maar weinig asfalt. Hoe het stuk naar Eijsden is weet ik dus niet, dat is ongetwijfeld ook mooi, maar ik hou van wat meer bos en vond het heerlijk om wat meer hoogteverschil te moeten overwinnen. Hotel Berg en Dal in Slenaken is een aanrader: prima eten,prima lunchpakket en keurige kamer. En niet te duur. Ik ga daar zeker nog eens in een ander jaargetijde lopen, wellicht het hele krijtlandpad.
mooie tocht
bart, 30-03-2004
We hebben zondag en gisteren deze tocht gedaan.
Het is zeker de moeite ! Vooral de eerste dag is super
De eerste 10 km
Henri Floor, 05-02-2004
Op woensdag 10 september 2003 reden we met de trein van 7.35 uur vanuit Susteren naar Sittard. Hier stapte we over op de intercity naar Maastricht en daar stapten we over op de trein naar Valkenburg. Hier begonnen we aan de tweedaagse NS- wandeltocht Heuvelland. De afstand van deze tweedaagse wandeltocht bedraagt in het totaal 36 km. Wij zagen deze afstand voor één dag wel zitten, omdat wij ons wel tot de geoefende wandelaars beschouwen. Rond 8.30 uur verlieten we station Valkenburg.
Het station van Valkenburg is het oudste stationsgebouw van Nederland, gelegen aan de oudste spoorlijn van Limburg, Maastricht - Aken, beide geopend in 1853. Het gebouw is opgetrokken uit in de omgeving gewonnen kalksteen en lijkt op een kasteeltje. De architect Jacobus Enschedé heeft zich laten inspireren door het toenmalige buitenverblijf van koning Willem II in Tilburg.
We staken de Geul over en passeerden de tuin van kasteel Den Halder. We verlieten even de route voor een bezoek aan een supermarkt. We kennen Valkenburg al aardig. We komen hier minimaal tweemaal per jaar. Zowel met de Ronde van Zuid-Limburg als met de Heuvellandvierdaagse komen we hier.
De oude kern van Valkenburg, globaal gelegen tussen de Kasteelruïne en de Geul, werd ooit beschermd door een uit kalksteen opgetrokken stadsmuur. Het vestingstadje werd ontsloten door vier poorten, waarvan de Berkelpoort en de Grendelpoort bewaard zijn gebleven. Van de stadsmuur staat langs de Wilhelminalaan nog honderd meter overeind.
Het beeld van Valkenburg werd meer dan vijf eeuwen beheerst door het Kasteel van Valkenburg. Het was een zogenaamd hoogtekasteel gebouwd op een uitloper van de Heunsberg. De steile kalksteenwanden van deze heuvel maakten de burcht vrijwel onneembaar. De ‘Dwingel’ fungeerde vroeger als droge kasteelgracht. In het rampjaar 1672 heeft stadhouder Willem III het kasteel laten opblazen. De Kasteelruïne kan bezichtigd worden.
Daarna liepen we tussen de tussen de kasteelruïne en de Fluwelen Grot door. Verderop kwamen we langs de Berkelpoort en de Wilhelminatoren met zijn stoeltjeslift. We kwamen hier twee echte Krijtlandpadlopers tegen met vol bepakte rugzak.
We staken een asfaltweg over. Over een lang trappad betraden we bosgebied Genhoes. Toen we dit bos waren uitgewandeld, kwamen we in het natuurgebied Gerendal.
Het Gerendal is een belangrijk bloemendal. Vanwege de gevarieerde kalkbodem groeit er zowel in de bossen als op de graslanden een groot aantal kalkminnende planten. Meer dan 140 soorten groeien op de arme grond, waaronder wilde akelei, krijtwalstro, Duitse gentiaan en zo’n 15 soorten orchideeën. Om deze zeldzame soorten te laten zien is er al in 1958 een ‘orchideeëntuin’ aangelegd. De kalkgraslanden worden na de bloei van de meest kwetsbare planten begraasd door Limousinekoeien en het Mergellandschaap.
Buiten het bos dwaalden we over veldwegen. Boeren waren bezig het maïs te dorsen. Uiteindelijk kwamen we bij de Orchideeëntuin uit. Hoewel het licht druppelde, hielden we hier een rust op een bankje. Naast het bankje stond een perenboom en op de grond lagen een 50-tal peren. Je moest hier oppassen, dat je er geen perenmoes van maakte.
We kwamen langs een paar schuren van staatsbosbeheer. Een tiental jongeren waren hier met een activiteit bezig. We liepen verder over een pad met aan weerszijden bietenvelden. We herkenden de foto uit de NS-wandeling Savelsbos. Eigenlijk zit die foto in het verkeerde boekje.
Nu zetten we koers naar Gulpen. Op het laatste panoramaplekje voor Gulpen genoten we nog eens extra, omdat we hier besloten om in Gulpen het verdere verloop van de tocht voor gezien te houden.
In het centrum van gulpen herkenden we plekjes van de Heuvellandvierdaagse.
De tijd dat in menig Limburgs dorp bier werd gebrouwen is al lang voorbij. De Limburgse volksdrank wordt alleen nog bereid in Wijlre, Maastricht, Valkenburg, Schinnen en Gulpen. Het bereidingsproces van bier is eigenlijk vrij eenvoudig: men laat gerstemout gisten samen met hop, gist en water. In Limburg maken de brouwerijen voornamelijk ondergistende bieren, zoals pils, dort, oud bruin en bok. De Gulpener Bierbrouwerij, bekend om haar speciaalbieren, kan bogen op een traditie van 175 jaar.
Bij het busstation van Gulpen bestelden we bij de restauratie tweemaal koffie verkeerd. Naast de koffie kregen we twee borrelglaasjes gevuld met ijs (geen ijsklontjes). Met de Interliner reden we naar Maastricht. Op de markt aldaar dronken we opnieuw koffie. Daarna reisden we terug naar ons overnachtingadres te Susteren.
Zie ook www.henrifloor.nl/ns.htm
Opvallend gemakkelijk
Ron van der Goor, 22-06-2003
Voor een wandeltocht door het Heuvelland is deze, overigens prachtige, afwisselende, route opvallend gemakkelijk. (Ik ben van Valkenburg naar Noorbeek gelopen, wat er daarna gebeurt weet ik niet.) Alleen de eerste kilometers zijn al meteen pittig, omdat je twee keer via een lang trappenpad omhoog moet. En de lengte en hoogte van die treden zijn natuurlijk nooit op mij afgestemd! Maar daarna is het veel over plateaus lopen en af en toe een klimmetje.
Voor wie wat pittigers zoekt kan ik het Krijtlandpad aanbevelen (waarvan deze NS-tocht ook deel uitmaakt) en dan met name het stuk tussen Slenaken en Vaals. Lekker klauteren en na 20 km nog eens de Vaalserberg op. In totaal heb je dan bijna 900 meter hoogteverschil overwonnen.
NS 2-daagse Valkenburg-Eysden
Hugo, 27-08-2002
Dit is ook Nederland. Lekker pittig, vooral de eerste km's na de start. Wel hier en daar slikkig. Heerlijk eten en slapen in Slenaken. Doen we nog eens!
Geef reactie