Versiedatum: 19-04-2024
bungalowpark 't Vosseven, Stramproy
DetailsWandeltocht door het grensoverschrijdend gebied Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat o.a. door de natuurgebieden de Kettingdijk, het Smeetshof, Sint-Maartensheide, De Luysen en de Stramprooierheide. Het natuurgebied de Kettingdijk was een landbouwgebied met akkers en weilanden dat is teruggegeven aan de natuur. Het gebied heeft een grootse verandering ondergaan, het is een prachtig gebied geworden met nattere natuur. Het Smeetshof en De Luysen zijn moerasgebieden waarbij vooral De Luysen-Mariahof bijzonder waterrijk is, In De Luysen-Mariahof staan drie vogelkijkhutten met een prachtig uitzicht over het waterrijk gebied. De Stramprooierheide is een bosgebied met hoofdzakelijk grove den. Een gedeelte van de wandeltocht gaat langs beek de Abeek. Langs deze beek staan twee watermolens. Op het Belgisch grondgebied De Voorste Luysmolen en op Nederlands grondgebied de Broekmolen. De Voorste Luysmolen is een watermolen met een geschiedenis van meer dan 500 jaar gelegen aan de Abeek. De benaming %u201CLuys%u201D is oorspronkelijk een veldnaam, die werd overgedragen op de twee in het Luysgebied gelegen watermolens en tevens op de molenaarsfamilies. De Voorste Luysmolen werd al voor 1515 vermeld als volmolen om lakens te vollen. Vanaf de 19de eeuw werd de molen ook ingericht als korenmolen. De naam van deze molen, 'Voorste Luysmolen' is omdat er vlakbij ook een 'Achterste Luysmolen' heeft gestaan. Deze molen dateerde uit 1602 en werd in 1926 afgebroken. Watermolen de Broekmolen, niet de huidige molen op deze plek behoorde sinds de 15e eeuw tot het Stift van Thorn. De huidige molen werd gebouwd in 1738. In 1787 werd pastoor Engels eigenaar van de Broekmolen waarna de molen nog enkele keren van eigenaar wisselde. In 1868 kreeg de molen de huidige vorm. In 1981 is bij de molen een schuur gebouwd die daarvoor bij een kempische Abdijhoeve in Geel (B.) stond. 90% van deze wandeltocht is onverhard.
Honden: De wandeltocht kan met een hond gelopen worden, maar houd er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan bij een bezoek aan de vogelkijkhutten.
Praktische info: Een deel van de wandeltocht gaat over gras-/onderhoudspaden langs waterlopen zoals de Rietbeek en de Veldhouwerbeek. Vooral in het voorjaar kunnen deze paden ruig zijn, stevig schoeisel en een lange broek zijn zeer aan te raden.
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.
In de buurt
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten