Knopenrondje Feankleaster

Door Nationaal Landschap van IJstijd naar Gouden Eeuw

Versiedatum: 03-06-2024

Uitsnede  Klooster Mons Olivetti bij Veen Klooster (Feankleaster)Uitsnede  Verkavelingsstructuur rond FeankleasterBoskpleats Fogelsangh State (betaal hier entree park)Driewegbrug park  Fogelsangh StateTheehuis (privé) op Moderberg park  Fogelsangh StateAchterzijde woonhuis/ museum Fogelsangh StateKluizenaarshut en pop in park Fogelsangh Stateboswachtershuis Fogelsangh State Coulissenlandschap langs KeningsweiDe Boskpleats Fogelsangh State (betaal hier entree €1)Entree theehuis en tuin BloemenparadyskeEntree Fogelzang State/ museumInterieur theehuis BloemenparadyskePingo "Harmstrapoel"PoelepadState "Lytse Slot"Brink FeankleasterGeografische namen ron FeankleasterVijverpartij park Fogelsangh State Fogelsangh State
10 KM
Start:

station Buitenpost

Details

De wandeling voert door een bijzonder fraai en historierijk deel van Nationaal Landschap Noordelijke Friese Wouden bij Buitenpost (Veenwouden) . Het is het best bewaarde cultuurlandschap in Nederland. De twee laatste IJstijden hebben een grote rol gespeeld bij de vorming van dit prachtige landschap. Feankleaster (Veenklooster) ligt op een dekzandlaag die deel uitmaakt van een uitloper van het Drents plateau. De naam van de buurtschap Zandbulten verwijst naar het licht geaccidenteerd karakter. Nadat het landschap door kloosterlingen werd ontgonnen werden de landerijen in de 19e eeuw door de Friese adel in gebruik genomen. Het resultaat is een fraaie wandelomgeving. Voorbij landgoed Fogelsangh State wandel je over een in het groen gehuld fietspad langs de zuidkant van het Feankleasterbosk. De fraaie doorkijkjes en de vele bezienswaardigheden op de route maken de grotendeels verharde wandeling meer dan de moeite waard. Een bezoek aan Fogelsangh State en het landschapspark maken het zelfs onvergetelijk.

Tip: botanische tuin De Kruidhof/ IJstijdenmuseum, met 17 thematuinen (https://www.dekruidhof.nl). Gratis met museumkaart.
Tip: Fogelsangh State (www.fogelsangh-state.nl) is geopend voor publiek van mei tot november (Museumkaart is hier niet geldig).

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Prachtige omgeving

Dick Duineveld, 10-06-2024

Een hele leuke en gevarieerde wandeling! Je loopt door een prachtig landschap en door leuke dorpjes en buurtschappen. Wij sloten de wandeling af met...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info