Vanaf busstation Haaksbergen loopt de route over de es, langs de Buurserbeek en via de Kalkweg en de Horsterveenweg naar het Haaksbergerveen, een van de meest afwisselende hoogveengebieden van ons land. Daar loopt u langs en tussen de veenputten. Op de terugweg bevindt zich in het Hollenbergerveld het Bijenbos met het Bijenleerpad. Tot slot steekt u de Buurserbeek weer over en loopt u terug naar het busstation. Geen kapelletjes en horeca onderweg, maar het gebied is te mooi om links te laten liggen!
Dit is de 37e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 800 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Reacties
Geef reactie
Hoogveen
Frits Schipper, 27-09-2019
Na de hevige regenval van afgelopen nacht, was ik even bang dat het af en toe een modderige boel zou worden, maar dat was gelukkig niet het geval. Maar watervast schoeisel blijft aanbevolen, vooral als je door hoog nat gras moet lopen.
Vanaf het busstation ben je verrassend snel buiten Haaksbergen en vind je bij een es een infobord over de diverse archeologische vondsten die daar gedaan zijn. altijd een beetje apart gevoel als je over het erf van een boerderij loopt. Iets eerder kwam ik al een groepje mountainbikers tegen, maar op dit MTB-pad kan ik rustig lopen. Jammer dat het pad rechtdoor is afgesloten, maar de lange wandeling over de vlonder maakt weer veel goed. Een heel bijzonder gebied dit Haaksbergerveen, vol variatie qua begroeiing, smalle paadjes dan weer wat bredere wegen, af en toe een vennetje. Wat wel opvalt is dat de venen erg droog zijn, op de gps-track zijn ze blauw ingekleurd en ook op de foto's op de site zitten ze nog vol water, maar vandaag is er nog maar weinig van te zien. Ook hier heeft de extreme droogte van de laatste paar jaar haar uitwerking niet gemist. Desondanks blijft het een prachtig gezicht dit alles te zien. En nu de herfst is begonnen zijn er ook weer veel paddenstoelen te zien. (Misschien zijn ze er altijd wel i.v.m. de vochtige ondergrond..). Een grote variatie, van lange dunne, tot grote ronde en in diverse kleuren. Ook op dode bomen zitten veel zwammen. Ik loop een heel eind tussen hoge rietkragen, wat me een beetje doet danken aan een natuurlijk doolhof. Dan loop ik het Haaksbergerveen uit en kom wat later bij het Bijenleerpad. Lopend door het hoge gras lees ik af en toe de infoborden over de bijen, hun teelt, de voeding, de werkwijze e.d. Wat moeten ze zwoegen voor een potje honing. (Een paar weken geleden mocht ik bij het Syrisch-Orthodoxe klooster in Glane een paar imkers aan het werk zien, die bezig waren honing uit de raten te halen door middel van slingeren, een 'raat' vol met bijen op een kluitje bekijken etc. Hier een potje honing van 450 gram gekocht: een bij heeft hier dus 100.00 km voor gevlogen). Hierna gaat de tocht richting busstation Haaksbergen.
Nieuwe routebeschrijving
Marycke Naber, 11-05-2016
Nieuwe routebeschrijving, wandelkaart en GPS-track geplaatst. Ook mooi, veel plezier!
Afgesloten pad
Marycke Naber, 06-05-2016
Dag Mies,
Dankjewel voor je reactie! Jammer van dat pad, het was net zo mooi! Met behulp van de wandelnetwerkkaart en Streetview van GoogleMaps heb ik een nieuwe route bedacht. Beschrijving en kaart komen zo snel mogelijk op de site.
Met vriendelijke groet, Marycke
Pad niet meer toegankelijk
M J Benkers, 05-05-2016
Ik heb op 5 mei 2016 de wandeling gelopen. Helaas was er één pad vanwege de kwetsbaarheid van het terrein afgesloten. Het gaat om het pad na 'bij Y-splitsing bij eikenbosje links aanhouden en daarna LA graspad.' Het graspad is dus niet meer toegankelijk!
Ik heb toen maar ter plekke met behulp van de topografische kaart een nieuwe route uitgedacht. Als u het op prijs stelt, wil ik de beschrijving ervan aan u mailen.
Vr. groeten,
Mies Benkers
Geef reactie