Hout- en Hoefpad

Door het oudste stadspark van Alkmaar

Versiedatum: 13-08-2024

KarenhuisMurmellius GymnasiumVoormalige St. JosephkerkCadettenschoolTerrein voormalig AZ-stadionVoormalige gevangenis SchuttersweiJoodse begraafplaatsDe HoefGeestmolen
10 KM
Bron:

Voetstappers

Start:

station Alkmaar

Details

Al rond 1600 waren er plannen om aan de zuidkant van Alkmaar een groot stadspark te ontwikkelen. Langs de doorgaande wegen werden bomen aangeplant. Het gebied tussen de Kennemerstraatweg en de latere spoorlijn kreeg steeds meer vorm. Op een kaart uit 1765 zijn de eerste kronkelige paadjes van een park te zien, met daar tussenin weilanden, tuinderijen en boomkwekerijen. Welgestelde burgers legden buitenplaatsen aan met lusthoven en theekoepeltjes. In de 19e eeuw verrezen er in het Haarlemmerhout gebouwen zoals de Cadettenschool, de gevangenis en werd er een grote begraafplaats ingericht. Niet iedereen was hier blij mee. De lokale vereniging 'Alcmaria' noemde de Hout een park 'zonder eenige architectuur'. De gemeente reageerde hierop door landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940) een ontwerp te laten maken in de Engelse landschapsstijl.
Ten zuiden van de Hout verrees het gelijknamige sportpark met onder meer een buitenzwembad, voetbalvelden (met later een voetbalstadion) en een houten wielerbaan. In het noorden werd in 1930 in de voormalige Cadettenschool een ziekenhuis gevestigd.
Na het passeren van de spoorlijn komen we in de woonwijk De Hoef. Deze wijk biedt een goede mix van rijtjeshuizen en hoogbouw. Via het Rembrandtkwartier en het Bergerhof komen we uit bij de achterzijde van het NS-station.
Dit is een tocht uit de beoogde wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Alkmaar.

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info