Het Groesbeekpad loopt langzaam maar zeker omhoog de stuwwal op, dus minder klimmen en dalen dan wandeling 3. De buitenstad ontwikkelde zich aan deze zijde van de stad in een aantal typerende zones. Na de eerste planmatige uitleg met deftige huizen aan ruime singels en pleinen) volgt een schil die zich min of meer spontaan ontwikkelde, met gevarieerde functies en bebouwing. De aantrekkelijke wijk Bottendaal is hiervan een goed voorbeeld.
Rond 1900 verrezen aan de toenmalige stadsrand kazernecomplexen en monumentale begraafplaatsen, die inmiddels in het stedelijk weefsel zijn opgenomen. Daarbuiten begonnen de bos- en heidevelden, waar de landgoederen van de rijken lagen. Rond 1900 werden hier verschillende kloosters, pensionaten en herstellingsoorden gesticht. De meest curieuze hiervan was de Heilig Landstichting met de indrukwekkende Cenakelkerk, een devotiepark en een museum.
De stuwwal was vooral beplant met productiebos, doorsneden door oudere beuken- en eikenlanen. Via deze bossen bereiken we Groesbeek, vroeger een arm dorp van marskramers, tegenwoordig een aantrekkelijke woongemeente en het centrum van de Nederlandse wijnbouw! De (stads)bus brengt ons weer terug naar het station.
Reacties
Geef reactie
Mooie tocht
Jos de Ridder, 02-08-2022
Mooie en zeer afwisselende wandeling. Beschrijving is goed op een puntje na. Ik gebruikte de versie van 28-01-2022, via deze site te downloaden. Kort na Groesbeekse Bos, KP 9 staat 'Pad slingert iets, aan het eind rechts . . / Dit moet vlg. mij aan het eind links zijn. Verder geen problemen gehad en wel genoten. Dank voor deze mooie wandeling.
groesbeekpad
Kees Volkers, 05-02-2022
Hans, commentaar is heel welkom, maar zet dit even wat uitgebreider op de mail via , Dan krijg ik dat wel door.
Kaart
Hans, 05-02-2022
Voorbeeld: 'we passeren links nog een klassiek paviljoen met huisnr. 70 en slaan dan scherp linksaf om het gebouw heen, een smal asfaltweggetje dat uitkomt bij een traliehek, dat toegang geeft tot het bos. ... en pad komt uit op een kruispunt van vier lanen bij een omheind terreintje. Hier rechtdoor in de richting van een bankje.'
Op de kaart maak je een ruimere bocht, die als je het terrein af bent ter verwarring langs een bakje komt voordat je bij het genoemde kruispunt van 4 lanen raakt. Dan moet je juist rechtsaf en niet rechtdoor om bij dat (inmiddels tweede) bankje uit te komen. Dit heb ik ruim een jaar geleden ook al eens gemeld.Verder vind ik het niet netjes dat je schuin over het grasveld van de kazerne loopt terwijl er een uitstekend bestraat pad omheen leidt. Dat gras heeft het al moeilijk en kan wandelaars dus missen als kiespijn. Andere opmerkingen die ik toen maakte vindt ik ook niet terug.
groesbeekpad
Kees Volkers, 05-02-2022
Hm, moet ik even de webmaster raadplegen. Als de tekst al wel is aangepast en de kaart niet, dan is dat natuurlijk niet goed. Ik ga het checken.
Kaart
Hans, 05-02-2022
Moet je er eerst voor zorgen dat de kaart klopt met de beschrijving. Dat is namelijk nog steeds niet. Je gpx is ook getekend en niet opgenomen, dan krijg je fouten.
Groesbeekpad
Kees Volkers, 04-02-2022
Gek is dat toch, de een verdwaalt en de ander heeft er geen moeite mee. De beschrijving is nu (op wzp) zelfs verbeterd. Zeker, het is een ingewikkeld gebiedje, is bos altijd, maar gebruiken jullie wel de kaart?
Pad
Gerda Klijnstra, 02-02-2022
Prachtige tocht. Na Dekkerswald is het pad langs het hek zo goed als onbegaanbaar en de weg door het bos klopt ook niet volgens de beschrijving. Bij het zweefvliegvelden uitgekomen en lekker naar Malden gelopen
Geactualiseerd
Kees Volkers, 28-01-2022
Voorjaar 2022 komt de 2e druk van de wandelgids uit. Ook de wandelingen op WZP zijn geactualiseerd.
Mooie route
Ria Kriste, 07-11-2021
Ik heb met plezier dit pad gisteren gelopen. Er zijn wat kleine wijzigingen, maar ik heb zonder probleem deze route kunnen volgen. Ik heb een abonnement op de wandelzoekpagina en op de WandelZapp. Ik loop op de uitgeprinte versie en gebruik de app bij twijfel of voor controle. Deze combinatie kan ik iedereen aanraden. Zo kom je er altijd uit. Ik ben er in ieder geval erg blij mee.
Prachtig en rustig
M, 04-11-2021
Vandaag nadat de mist was weggetrokken, gelopen. Erg mooie route, die de stukken waar het bekende Pieterpad loopt vrijwel vermijdt, een plus! Ook het stuk door Nijmegen is erg mooi.
Ik vind het commentaar van Hens wat scherp en bovendien niet volledig terecht.
Pag 2, begin 2e alinea, de voetgangerssluis is duidelijk, je kunt inderdaad ook gewoon in het verlengde van de weg door het parkje doorlopen. De weg stijgt licht, niet meer dan dat.
Pag 2 midden alinea 2. Het hekje is RD vanaf het punt waar je het plein bij de kerk opkomt. Met goed kijken prima te vinden.
Pag 2 alinea 3. Paadje is inderdaad foetsie. Suggestie: waar het hoofdstad naar rechts buigt, bij een paaltje met blauwe kop, rechtdoor. Pad slingert licht, aan het einde linksaf. Op de eerstvolgende voorsprong het tweede pad schuin rechtsaf, links veld, rechts bosrand in de richting van een picknickbank.
Pag 3 alinea 2. Je moet hier wel degelijk rechtdoor. Wat aan het commentaar wel klopt is dat het bankje pas verderop staat en dus niet te zien is. En inderdaad van hout is.
Pag 3 alinea 3 is prima beschreven, commentaar klopt niet.
Pag 3 alinea 3 midden: ergens tijdens die 3 km ben ik inderdaad de route kwijtgeraakt. Ik kwam wel op de Melden de baan en vond zelfs een belletje, maar daar zijn er blijkbaar meer van, want dat pad liep dood. Met Maps kwam ik uiteindelijk toch heel tevreden in Groesbeek uit.
Jammer dat jullie wachten met correctie tot een volgende druk. Ik kijk altijd even hier of er nog wijzigingen zijn, maar dat is dan niet zo zinvol. Verder lof...
Groesbeekpad
Kees Volkers, 26-11-2020
Dag Hens,
Dank voor je reactie. We nemen alle reacties mee voor de volgende druk. Er zitten altijd wel foutjes in en er verandert ondertussen ook vaak iets. Hopelijk vond je het toch een mooie wandeling!
Opmerkingen
Hens, 26-11-2020
Einde pagina 1: 'een verwaarloosde begraafplaats'. Dat was het ooit. In 2017 is begonnen met achterstallig onderhoud, het ziet er nu aanmerkelijk veel beter uit. https://stichtinginparadisum.nl/5-uit-de-mouwen-die-handen-nl-doet/
Het is nu een gewone oude begraafplaats waar al zeker 50 jaar niemand meer begraven wordt.
---------
Pagina 2 eind 1e, begin 2e alinea: '...via een voetgangerssluis verlaten.
Links via trottoir de licht stijgende Postweg volgen'
Via de voetgangerssluis kom je op de Gelderselaan. Vanuit de sluis moet je dus linksaf, de heg volgen, fietspad oversteken, om op de postweg te komen. De gpx wijst niet via de sluis, maar via een olifantenpaadje waarmee je op het eerder genoemde fietspad uitkomt. 'ligt stijgend' vind ik wel een eufemisme, menig fietser stapt hier af omdat men de helling niet opkomt.
------------
pagina 2 midden alinea 2: 'Rechts in de hoek van het plein...'Wij konden het hekje, noch het gedenkpark, noch de vijver na het hekje ontdekken.
--------
Pagina 2, alinea 3, 'Even opletten:...' Het pad langs de afrastering is inmiddels grondig geblokkeerd. Als je het pad rechtdoor blijft volgen, kom je op een t-splitsing, daar linksaf. De volgende kruising is die met het eind van het pad langs de afrastering. Daar dus rechtsaf om de oorspronkelijke route te hervatten.
-------
Pagina 2, einde alinea 3: (Groesbeekseweg). Deze weg heet al sinds mensenheugenis 'Nijmeegse baan', de Groesbeekseweg eindigt bij de gemeentegrens van Nijmegen, een kleine 3 km terug.
-------
Pagina 3, alinea 1, middenin: 'klassiek paviljoen met huisnr. 70 en slaan dan scherp linksaf' Vóór het bedoelde pad kun je scherp linksaf. Het bedoelde pad, even verder, gaat normaal linksaf (haakse bocht). Je loopt om het huis (niet de kliniek) heen dat er staat.
------
Pagina 3, Alinea 2: 'Hier rechtdoor in de richting van een kunststof bankje.' Je moet hier links houden en niet rechtdoor gaan, het bankje staat, niet heel opvallend, een stukje verderop rechts van het pad en is van hout.
----
Pagina 3, alinea 3: 'Het pad daalt eerst, gaat dan weer omhoog' Om dat te bereiken moet je op het eerste kruispunt na het vorige bankje eerst rechtsaf. Dat pad loopt langs nog een bankje en gaat inderdaad omlaag en later weer omhoog.
-----
Pagina 3, alinea 3 midden: 'Dit hoofdpad blijven we ruim 3 kilometer lang de rest van het bostraject volgen.' Dat is te makkelijk. Er zit een flinke bocht in waar je zonder kaart of gpx geheid verkeerd loopt. Situatie op de Muntberg moet écht beter beschreven worden. Dat het pad breder is, is zeer discutabel, al helemaal als je niet kunt zien hoe breed het pad is, omdat alles bedekt is door een dikke laag vers gevallen blad.
------
Tot zover!
Geef reactie