De Vijfheerenlanden ligt in het zuidwesten van Utrecht. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken. Deze route komt eerst door het gezellige Leerdam en dan een stukje langs de Linge en langs het Nationaal Glasmuseum. Daarna volgen leuke slingerpaden over graslanden en onverharde paden door meerdere kleine bosgebiedjes, zoals die van het Recht van ter Leede. Na de doorsteek door Leerbroek zijn de boerderijen van Hoogeind en het polderlandschap aan de beurt. Langs de groene stadsrand van Leerdam gaat de tocht naar het station. De route komt voor ruim de helft over verharde paden en wegen, de drukste hebben een brede grasberm. Alleen in Leerdam is er horeca.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Andere kant van Leerdam
Frits Schipper, 12-06-2023
Ik ben tijdens mijn kortstondige verblijf in Culemborg al diverse malen naar Leerdam gefietst. Dit is voorlopig weer de laatste. Het begin van al die routes is hetzelfde, tot aan de stadswal. Deze wandeling laat een heel ander deel van Leerdam e.o. zien. Zo kom ik nu langs de glasfabriek en het Glasmuseum en het glazen bos. Kp84 mis ik in eerste instantie omdat ik net gebeld werd. Even later loop ik toch weer goed over het wilgenlaantje. Het slingerpad over grasland loopt vlak langs de rand van een wijk, waar nog driftig gebouwd wordt. Klaphek door en dan een mooi pad door een smal jong bos, ik loop hier af en toe in de schaduw van de bomen en dat is zeer welkom bij deze tropische temperaturen. De Bruininxdeelse kade kom ik later aan het eind nog eens tegen. Ik steek de droge greppel over en loop dan op de graskade langs de weg. Landgoed Loosdorp al kronkelend door, langs camping en dan een lange weg richting Leerbroek. Onderweg zie ik hier uitgestrekte wiellanden en in de sloten (en in het weiland) veel watervogels en enkele reigers. Ook hier in Leerbroek weer een monumentale kerk. Leerbroek uit, af en toe op asfalt en in de berm lopend. Bij kp 49 en kp46 krijg ik een déjà vu gevoel: dit is de weg waarop ik altijd terug fiets naar Culemborg via de fietsknooppunten en ook over de Lichte Kade heb ik vaker gefietst en weet dus dat dit een heil eind is. Ondertussen kijk ik gewoon links naar het water en rechts naar het groen. Op deze weg kom ik verder niemand tegen. Brugje weer over en dan kom je weer op landgoed Loosdorp,het zelfde kleine bos als op de heenweg, dus ook weer over de Bruininxdeelse Kade. Zo loop je Leerdam weer in naar het station. Af en toe was de routebeschrijving wat onduidelijk, maar gelukkig heb ik altijd de gps mee, zodat ik de gpx track kan volgen. Ook vandaag was het weer een bijna tropische dag, maar in het buitengebied wilde het nog weel eens aardig waaien. In de trein kwam ik dezelfde conductrice teen als op de heenweg en zij vroeg al of het te warm was om te wandelen. Het viel nog mee, zei ik, ook vanwege de wind dus.
Leerdam: beetje braaf
René van Doorn, 30-04-2017
Eerder deze week liep ik met één van onze honden deze nieuwe wandelroute door het meest oostelijke puntje van Zuid-Holland. Bij de aftrap in Leerdam is het nog behoorlijk zonnig, wat het vriendelijke karakter van het plaatsje nog eens extra onderstreept. Al wandelende betrekt de lucht razendsnel: donkere wolken en een stevige wind. Dat voorspelt weinig goeds. Gelukkig blijft het bij wat spetterpartijtjes. Dank aan de weergoden, want het zeer open landschap heeft bitter weinig schuilgelegenheden in petto. Weg van de bloesempracht ten oosten van het stadje gaat het nu zuidwestwaarts, langs de Linge Leerdam uit. Een fraai wilgenlaantje lokt de wandelaar even verderop de dijk af en de Vijfheerenlanden-polder in. Wat volgt is een slingerende gang door graslanden en bosstroken, over gras- en asfaltweggetjes, steevast omzoomd door na een paar regenachtige weken omhoog geschoten wit-gele bermvegetatie. En dan is daar de Bruininxdeelse Kade: de kaalheid van de bomenrijen langs dit lange, smalle fietspad wordt vandaag de dag ruimschoots gecompenseerd door een gele zee van koolzaad. Resulterend in een prachtige helgele corridor door groene graslanden. Het zal er over een tijdje vast weer heel anders uitzien! We tippen aan de rand van Leerdam en duiken een klein bosgebiedje in, het Recht van ter Leede. De route slingert door dit grondgebied van een verdwenen kasteeltje. Maar daarna is het uit met de bospret: een stevig vierkant van rustige asfaltweggetjes wacht op de wandelaar, door graslanden zover het oog reikt. Halverwege is daar de doorsteek door Leerbroek - een zeer godvruchtig bolwerk, keurig 'aangeharkt' met een oversized en zéér aanwezige dorpskerk, die de verre omgeving domineert en ongetwijfeld een streekfunctie zal hebben. Met regelmaat doemen langs de weg aardige (woon)boerderijen op en ook een lang, strak, smal en stil fietspad langs een dito sloot doet z'n stinkende best. Maar voor een door en door verwende GW-wandelaar is het toch allemaal wel een beetje braaf. Terug bij het Recht van ter Leede lonkt weer de gele zee maar de route kiest voor een groene corridor, Leerdam in richting station. Het parcours is overzichtelijk, gaat vooral over asfalt, maar nodigt uit tot flink doorstappen en heerlijk uitwaaien in dit weidse polderlandschap. De beschrijving is kraakhelder, maar ik vermoed dat de schrijver wel eens voor hetere vuren heeft gestaan!
Geef reactie