U weet vast nog wel wat er in 2000 in Enschede heeft plaatsgevonden: een complete wijk (Roombeek, vernoemd naar de gelijknamige beek) werd door de vuurwerkramp compleet van de kaart geveegd. U wandelt een flink stuk door die wederopgebouwde wijk. Na een leuk stadsbosje kuiert u door rustige woonwijken, met onderweg kleine parkjes en een graspaadje langs een beekje, naar het enorme Landschapspark Abraham Ledeboerpark. Daar wandelt u over prachtige paden langs de Roombeek en kunt onderweg het knusse Bezoekerscentrum bezoeken. Na het Park van Lochemsbleek en het G.J. van Heekpark kunt u vlot op de trein stappen of de route door het architectonisch interessante centrum van Enschede afmaken.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
De routebeschrijving heeft naar mijn idee een update nodig
Henk Jsz ES, 07-04-2024
De laatste 2 zinnen van het 1e blokje kunnen niet uitgevoerd worden. Er is op de plaats van het betonnen wandelpad een diepe greppel gegraven en men tracht met bronbemaling het waterpeil nog binnen de perken te houden. Je moet dus de rijweg volgen. de kruising Lijsterbes/Voortsweg is door een schaftkeet en afzettingen een gevaarlijk punt om de kruising naar het bos te passeren. In het bos is het wandelen over een modderige pad. Achteraf ben ik hier te lang op doorgelopen en heb een bocht naar links gemist. ik kwam op een woonerf terecht. Bij fietsknooppunt 28 werd ik door een wandelaarster via een lang fietspad weer op de route gedirigeerde. Bij kruising met bospad moest je een stuje bospad naar R, ondergelopen door een grote plas water passeren, langs de ene kant braamstruiken en de ander kant de waterplas. Toen kwam ik gelukkig weer op de route in de Rijnstraat. Bij het vervolg in blok 2 heb ik het infopaneel van de Kinderboerderij gemist en de hele Vanekerstraat abusievelijk afgelopen tot in de omgeving van de Goudkust van Enschede. Toen was de energie op om de draad nog op te pakken van de rest en via een bushalte maar weer naar Enschede Centraal gereden. Deze Groene Wissel ligt niet naast mijn deur en is niet zo eenvoudig om opnieuw te lopen. Na ruim 140 Groene wissels gelopen te hebben, en er altijd een positief verslag over meetezenden bij de reacties, gaat het met de route een enkele keer niet zoals verwacht. Wandelgroet uit Appingedam, Henk
Enschede Roombeek
Ben Tetteroo, 02-08-2021
Door medische perikelen kon ik een hele tijd niet wandelen. Nu de draad weer opgepakt met een fijne Groene Wissel in Enschede. Mooie afwisselende wandeling. Als van ouds een minutieus beschreven route.
Reactie op Gerrit-Jan
Bart van der Schagt, 30-10-2018
Foutje, bedankt! Staat er nu goed op.
hier mag de hond echt niet loslopen
Gerrit-Jan, 30-10-2018
Ik zoek een wandeling waar de oppashond los mag lopen. Bij deze wandeling mag dat echt niet want aanlijngebod te 053. Op wzp komt deze echter wel naar voren zo.
Een beetje een tegenvaller
Anko en Mien, 19-08-2017
Al heel wat groene wissels onder onze voeten laten gaan en zo ook deze wandeling door/rondom Enschede. Het viel ons tegen..... De route was goed omschreven, al is de hangbrug helemaal stuk en afgesloten, dus andere optie kiezen zoals omschreven voor diegenen die de brug niet zien zitten. Maar echte hoogtepunten waren er niet. Weinig interessants onderweg te zien en toen ging het ons langzaamaan vervelen. Je verwacht meer te zien, meer natuurschoon, meer bijzondere gebouwen oid. Dit mistten we in deze wandeling. Het park was nog wel leuk stuk in de route maar verder kon het ons helaas niet zo boeien. Natuurlijk is dit niet de schuld van de routemaker!! Wellicht vinden anderen dit wel weer de moeite waard. Maar voor ons staat deze route in het rijtje groene wissels ergens onderaan..........
Leuke reactie op deze wissel in
Gerrit-Jan, 19-11-2015
onze stad.
Enschede: de parken en beken van Jacobus
René van Doorn, 19-11-2015
De groene wissel door de stad van patroonheilige Jacobus de Meerdere, die ik gisteren met onze twee honden liep, begint veelbelovend. Al heel snel wandel je door een lange, smalle begraafplaats met zeer oude graven en bemoste zerken. Een smal wandelpaadje leidt je door dit curieuze en ietwat vervallen 'boerenkerkhof'. De toegang is momenteel in verband met wegwerkzaamheden afgesloten maar even verderop staat niet onneembaar hekwerk. Niet veel later wandel je de uit de as van de vuurwerkramp van 2000 herrezen wijk Roombeek binnen. Met zeer diverse en hier en daar architectonisch spannende nieuwbouw. Niet afgebroken oude fabriekscomplexen zijn/worden zo te zien geschikt gemaakt voor wonen, werken en cultuur. Je passeert de door de ontploffing ontstane krater en een monument voor de slachtoffers. Aan het eind van de lange en brede 'Roombeek Boulevard' (officieel: Lonnekerspoorlaan) verschijnt een kleine groene oase, een heerlijk, piepklein, aan de Voortmanlaan gelegen stadsbos. Maar dan wordt het afzien: met lange tanden moeten we wat kilometers wegwerken door 'rustige woonwijken', die maar niet echt kunnen boeien. Op de Viermarkenweg in de zoom van de stad komt de groene hoofdmaaltijd van de wandelroute in zicht: een mooi traject door meerdere stadsparken, die in de gouden jaren van de Twentse textielindustrie tot stand kwamen op initiatief en kosten van enige welgestelde (en tevens naamgevende) textielbaronnen. Het Ledeboerpark: ruig, bosachtig, waterrijk en met een wiebelige hangbrug over de (in wijk en park steeds zichtbaar aanwezige) Roombeek. De combinatie Van Lochemsbleekpark/Van Heekpark is wat opener en intiemer met kleine paden, hagen en vijvers. Jammer is dat in alle parken honden aangelijnd dienen te zijn. Het charmant gelegen Paviljoen Wattez doet er nog een schepje bovenop en geeft duidelijk aan dat honden binnen niet welkom zijn. En het terras vormt geen alternatief, want het redelijk zonnige, half bewolkte weer van eerder die dag heeft intussen plaatsgemaakt voor bewolkt, somber weer met regendreiging. Niet dat onze honden dat (lang)aangelijnd zijn tijdens een stadswissel nou zo heel vervelend vinden, integendeel: iedere stad heeft zo zijn eigen spannende luchtjes en in een stad (meer dan in het bos) valt altijd wel wat te snaaien. Het blijven per slot labradors! Het sluitstuk van deze stevige stadswissel is een korte slinger door de binnenstad. Geen echt oud en historisch centrum, hoewel het strakke, sober ogende stadhuis, de middeleeuwse Grote Kerk aan de Oude Markt en de uitzonderlijk, bijna Byzantijns vormgegeven kerk van patroonheilige Jacobus nog zo hun best doen. Alles bij elkaar een leuke kennismaking!
vanuit de voordeur
Gerrit-Jan, 18-01-2014
Het is erg leuk om toerist te spelen in je eigen stad en dan allerlei kunstwerken te zien die je normaal niet ziet. Op plaatsen te komen waar je normaal niet komt. Door een mooie nieuwe wijk te lopen met zeer gemengde gevoelens. Bart bedankt voor deze leuke wandelingen en wederom foutloos omschreven. De hangbrug was een mooie uitdaging :-)
Geef reactie