Vanaf het station wandelt u eerst een flink stuk door de historische binnenstad van Delft. Onderweg kuiert u langs enkele grachten, komt langs het Boterhuis en over de Markt langs het oude Stadhuis en Nieuwe Kerk, beide bekend van menig Oranje-gebeurtenis. Aan de stadsrand kunt u een Heemtuin/Arboretum bezoeken, daarna duikt u het prachtige, bos- en waterrijke Delftse Hout in. Daarin wandelt u over fraaie paden langs vijvers en een stuk langs het strand van een grote recreatieplas naar restaurant Het Rieten Dak. Het laatste deel kuiert u door het romantische Wandelpark de Nootdorpse Plassen. Aan de rand van de stad neemt u de bus naar het station of wandelt naar eigen inzicht door het oude, horecarijke centrum naar het station.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Een afwisselende wandeling door deftig Delft en het groene gebied in de omgeving van de Delftse Hout
Henk, 08-08-2019
Op zondag 4 augustus 2019 hebben we de Groene Pannenkoekwissel 571 = Delft gelopen. Vanuit Den Haag konden we in 20 minuten met de bus het NS-station van Delft bereiken.
Het supermodern uitziende stationsgebouw steekt behoorlijk af tegen het oude nostalgische. In het oude stationsgebouw is nu een restaurant gevestigd, Pavarotti geheten. Het is op zondagmorgen heerlijk rustig wandelen door de straatjes, steegjes en langs de grachten. Op de markt komen we een groep Japannertjes tegen die al babbelend en fotograferend duidelijk aanwezig zijn. Het oude stadhuis en de Nieuwe Kerk komen prachtig uit op het nog rustige marktplein. De Trompetstraat is heel fleurig in dit jaargetijde vanwege de bloemen en planten die de mensen voor hun huis hebben gezet.
Na de Koepoortbrug wandelen we langs het Rijn-Schiekanaal waar op dit moment nog niet veel vaarverkeer is. Na het viaduct onder de A-13 door wandelen we nog even door naar de Heemtuin/Arboretum. De geluidschermen en de struiken en bomen in dit gebied dempen het drukke verkeerslawaai van de A-13. Het is een mooi gebied met een grote diversiteit van struiken en bomen. De bijgeplaatste naambordjes dreigen door de uitbundige groei deels onzichtbaar te worden, dat is wel jammer. Het is leuk om te wandelen door het Arboretum vanwege de vele kronkelende paadjes en het niveauverschil. Deze 'Eldorado in het Groen' was zelfs bij m'n wandelmaatje als geboren en getogen Hagenese onbekend. In de uitgestrektheid van deze Heemtuin/Arboretum kan je zeker een uurtje of meer verpozen. Al gauw voert de route ons langs de grote plas in het gebied van de Delftse Hout. Hier wordt druk gerecreëerd door gezinnen. Het is er gezellig druk op deze mooie zomerse dag. Op het punt waar we de plas verlaten begint de naaktrecreatie, waar wij verder niets mee hebben. Na enkele bruggetjes en waterpartijen nemen we een welverdiende rust bij het restaurant 'Het Rieten Dak'. Hierna gaat de route door een mooi bos- en waterrijk gebied van de 'Nootdorpse Plassen'. Via verschillende bruggetjes komen we weer in het centrum van Delft. Bij de halte Twee Molentjeskade nemen we de bus naar het station. Een afwisselende wandeling door deftig Delft en het groene gebied in de omgeving van de Delftse Hout.
Delft: Delfts blauw
René van Doorn, 04-02-2016
Gisteren, een redelijk zonnige, droge, doordeweekse dag, liepen wij met onze beide honden deze korte GW-wandeling. Een geslaagde combinatie van een intieme, autoluwe binnenstad, verzamelplaats van een groot aantal eeuwenoude historische gebouwen en een op (milde) loopafstand gelegen groot, aaneengesloten natuur- en recreatiegebied. Eens te meer viel ons op hoe blauw Delft is: de fraaie grachten, die het karakteristieke gezicht van de binnenstad mede bepalen, het Rijn-Schiekanaal, dat die binnenstad omarmt, de waterlopen tussen centrum en Delftse Hout (incl. sluisjes en gemalen), de waterpartijen en de Grote Plas in de Hout, de Nootdorpse Plassen (een wel erg weidse benaming overigens) en de vijvers van de aanpalende Hertenkamp. Maar allereerst komt de binnenstad aan bod met onder meer de zeer ruime Markt met het in de 17e eeuw rond een veel oudere toren herbouwde, roodgeluikte stadhuis en de aan de Oranje-Nassau's verbonden Nieuwe Kerk met zijn hoge toren, die slechts 3 meter op die van de Utrechtse Dom moet toegeven. We verlaten de binnenstad met zijn ruime horeca-aanbod en lopen de Delftse Hout binnen, een parkachtig natuurgebied, waar onze honden los mogen lopen (alleen de zandstranden aan de Grote Plas kennen een zomerse beperking). Aan de andere kant van de strakke Tweemolentjesvaart liggen de Nootdorpse Plassen, een smal waterrijk gebied, omzoomd door rietkragen en houtwallen. Leuk is het smalle (fiets)paadje langs deze vaart, richting het pannenkoekenrestaurant, dat wij - afgetankt als we zijn in het centrum van Delft - toch maar links laten liggen. Na de vijverrijke Hertenkamp duiken we het centrum weer in en stopt plotsklaps de beschrijving. Wij volgen de suggestie te voet verder te gaan en pikken de imposante Oude Kerk met zijn scheefgezakte toren en het Prinsenhof met tuin (voormalige hof van Willem van Oranje, thans stedelijk museum) nog mee. Even later zijn we na ruim twee uur (netto) wandelen weer rond. De beschrijving, van recente datum en vrij uitbundig, waarborgt onbezorgd genieten van deze interessante, levendige, groen/blauwe studentenstad.
Hele leuke route
IM, 09-08-2015
Dit is echt een hele leuke route: dwars door de historische binnenstad en dan door het groen langs de stadsrand. Ben ook de Heemtuin nog even in geweest. Langs het meer was het op het strand met dit mooie weer best wel druk. De pannenkoek smaakte uitstekend. Aan het einde niet de bus maar m.b.v. het kaartje nog even door het centrum naar het station gelopen.
Geef reactie