Heeft u de NS-wandeling Savelsbos weleens gelopen, dan bent u er niet langs gekomen: de vele grotten in het noordelijk deel van dat Savelsbos, waar het ook nog eens veel rustiger wandelen is. Na de bebouwing van het Zuid-Limburgse dorp Cadier en Keer (met gezellige Limburgse horeca) wandelt u spoedig over een landweg en een graspad het noordelijk deel van het Savelsbos in en begint uw spannende ontdekkingsreis langs de vele grotten. Eerst passeert u de grotten in de Riesenberg en daarna drie oude kalksteengroeves (waarvan de laatste die van de Trichterberg is, bent u een klauteraar, dan kunt u daar zelfs een enkele grot in). Na de Henkeput (vermoedelijk een prehistorische kalksteenmijn) wandelt u langs de ingang van (en zelfs over) een prehistorische vuursteenmijn. Na deze onvergetelijke boswandeling wandelt u over gras- en landwegen naar en door het Limburgse dorpje Eckelrade (daar is helaas geen horeca!) waar u van de prachtige vakwerkhuizen en -boerderijen geniet. Daarna kuiert u over enkele graswegen en -paden door een lieflijk glooiend, rustgevend akkerlandschap en nog een enkele holleweg weer naar de bushalte in Cadier en Keer. Vanwege de flinke beklimmingen en het een enkele keer verlaten van gebaande paden en wegen is een uitstekende wandelconditie en een wat sportieve / avontuurlijke instelling in uw voordeel. Tenzij u van de route afwijkt naar Sint Geertruid, komt u na Cadier en Keer onderweg geen horeca meer tegen. Om u in het bos mislopingen te besparen worden de richtingveranderingen en paden gedetailleerd beschreven.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Wandelpad bij punt 4
Anna Veelen, 28-07-2024
Hele mooie route door het Savelsbos.
Het graspad bij punt 4 toch ingelopen, ondanks eerdere reacties en waarschuwing in beschrijving dat je weg niet in mag (vanwege kwetsbaar gebied is het niet meer toegestaan).
Helaas was het pas na ongeveer 700 meter niet meer toegankelijk door veel begroeiing.
Teruggelopen en als volgt route opgepakt: op brede grasbaan naar rechts gegaan en dan voor boomgaard naar rechts. Verderop naar links en weer naar rechts. Deze veldweg helemaal uitgelopen. Bij asfaltweg linksaf en dan links aanhouden (Achter de Höfkens). Doorlopen naar drukke weg, voor de weg linksaf, veldweg op. Daarna route weer opgepakt bij 'wat verderop volgt rechterbocht naar en over akkerland.
Het alternatief in de beschrijving, andere kant van prikkeldraad, werkt ook niet, dan loop je over akkers van boeren en bij eind is dit nu ook afgezet met een hek.
Graspad
Ron van der Goor, 08-05-2024
Allereerst: prachtige wandeling, vooral de eerste helft door het bos.
Dan het graspad van ruim 1 km onder punt 4. Er staat aan het eind een duidelijk bord: geen toegang, kwetsbaar gebied. Dat verbod voor wandelaars geldt natuurlijk ook als er op het punt waar je de grasbaan opkomt geen bord staat. Je kunt aan de andere kant van het prikkeldraad gaan wandelen, maar daar is geen pad. Je loopt hier over een akker. Privéterrein dus, ook al loop je aan de rand.
Kortom, je kunt hier eigenlijk geen route langs laten lopen.
Wandelaars willen graag dat er rekening gehouden wordt met hen, maar daar hoort ook bij dat wandelaars privéterreinen en afsluitingen respecteren.
Heerlijk gewandeld
Kees K., 01-05-2021
Wandeling door mooie hellingbossen. De vele fruitboom- en wijngaardjes staan prachtig in bloei en verfraaien het uitzicht op het Maasdal en Maastricht, hiervan kun je met name genieten rondom 'huis de beuk'.
De smalle en soms erg diepe droogdalen (Grubben) maken het bos ruig en grillig. Je kruist de scheggeldergrub op grote hoogte via een bruggetje. De vele groeves, put en mijn vormen een aangename onderbreking van de route. De prehistorische vuursteenmijn was toevallig open ivm werkzaamheden. Wij mochten erin om te bezichtigen. Bijzonder!
De grasbaan was goed begaanbaar, want recent gemaaid. Geen prikkeldraad meer op het eind. In de achteruitkijkspiegel nog wel een sbb bordje 'geen toegang kwetsbaar gebied', ik gok ivm de aanliggende grub.
Het enige minpuntje van de route is het asfalt na het verlaten van Eckelrade.
Maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door het pad tussen hagen over gooiende weiden, een aangename afwisseling.
De route beschrijving is correct en overduidelijk. Wij vonden hem soms te gedetailleerd (veel leeswerk).
De auto staat klaar aan de stekker op het eindpunt (laadpaal Torenstraat). Ideaal aangezien dit de afsluitende wandeling was van een lang weekend Limburg, accu vol voor de terugreis.
Bedankt!
Reactie op Ingrid
Stefan Horn, 16-07-2020
Reactie van de routemaker: In de inleiding schrijf ik dat dit een avontuurlijke route is, met af en toe wat struinwerk en dat een sportieve instelling gewenst is. Ik adviseer wandelaars bij hoog gras op de grasbaan aan de andere kant van het prikkeldraad te gaan lopen, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Aanvulling op route
Ingrid Brekelmans, 15-07-2020
Als je bij punt 4 bent loop je op een gegeven moment een 1 km graspad. Aan het einde van dit pad zagen wij een bord dat het een verboden stuk is i.v.m. de zwijnen die daar zitten. Ook is er aan het einde van het pad geen overstap over het prikkeldraad, dat is weg.
Reactie op Johan van Pelt
Bart van der Schagt, 18-08-2019
Johan, bedankt voor je aanbod, maar is niet meer nodig. Ik ben zaterdag jl ter plekke de route gaan repareren. Je gaat nu na het eerste draaihekje RA over een weilandpad en komt iets verderop weer uit op de route.
Reactie op Bart
Johan van Pelt, 18-08-2019
Hoi Bart,
Hier heb ik aan gedacht hoor. We zijn alleen lang aan het lopen geweest voordat we de route weer hadden. Ik kon 's avonds thuis de route niet meer reproduceren, zeker niet meer via woorden. Ik zou voor degene die de route aan moet passen op het kaartje de route kunnen intekenen. Zou ik op de mail kunnen zetten.
Reactie op Johan van Pelt
Bart van der Schagt, 16-08-2019
Bedankt voor het bericht. Wil je voortaan hier melden hoe je bent gelopen om weer vlot op de route te komen? Dan hebben wandelaars na jou en ik daar ook wat aan. Nu kan ik hier niets mee. Alvast bedankt voor de moeite!
Prachtige route maar heeft update nodig
Johan van Pelt, 16-08-2019
Vandaag deze prachtige route gelopen, mijn complimenten voor de samenstellers.
Wel wil ik opmerken dat dit punt aan het begin van deel 4: 'smal pad met iets verderop 2 draaihekjes, daarna RD het bos in' niet meet mogelijk is. Rechtdoor het bos in kan niet meer, hier staat een muurtje van gevlochten takken. Het pad gaat nu linksaf. Wij hebben om gelopen en later de route weer op kunnen pakken. Dit maakt de route niet minder mooi maar wel langer. Onze gps zei 16km op het einde.
Schitterende wandeling
Andre2, 30-07-2017
Ik heb deze wandeling deels een tijd terug gelopen tussen punten 2 en 8. Dit is werkelijk een prachtig traject! Ik liep de tocht in combinatie met de oude NS Savelsebos (Maastricht-Eijsden). Eerst met de NS-tocht starten en dan is het aan te raden om vanuit Bemelen (waar de NS route doorkomt) vervolgens via een tussenstuk (zelf te bedenken) aan te haken (nl. halverwege punt 2 en punt 3) op de prachtige Groene Wissel en bij de Henkeput (punt 7) de Savelsebos oude NS-wandeling weer op te pakken richting Eijsden. Het mooiste van de twee wandelingen heb je dan gecombineerd!
(PS.
Het tussenstuk tussen Bemelen en het aanhaken op de Groene Wissel hoeft nauwelijks zelf bedacht te worden als je de NS wandeling tot Cadier loopt en in Cadier naar het startpunt loopt van de Groene Wissel! Maar je kunt er ook er voor kiezen om vanaf Bemelen zelf een route te bedenken (die dan in de omgeving van de golfbaan loopt) en zodanig dat je aansluiting hebt op de Groene Wissel. Een mooi aanknopingspunt hierbij is dat als je de Rijksweg oversteekt (tussen Cadier en Maastricht) je de Trichterweg vervolgens dient in te slaan zodat je bijna vanzelf (met wat creativiteit) op de prachtige Groene Wissel belandt!)
Hoog gras
Bart van der Schagt, 11-06-2016
Vanaf punt 8 en halverwege punt 9 kun je 's zomers te maken krijgen met paden waarop het gras hinderlijk hoog kan staan. Meestal is het dan mogelijk de daarnaast liggende akker- graslandranden te volgen. Je moet dan weleens een prikkeldraadhekje overstappen. Avontuurlijke wandeling dus, niet geschikt voor liefhebbers van gebaande paden en wegen!
Reactie op Dick Duineveld
Bart van der Schagt, 17-08-2015
Bedankt voor je reactie. Die prehistorische vuursteenmijn (die in geen enkele andere wandelroute is opgenomen) is de oorzaak van die vooral 's zomers wat ruige grasbaan.
Prachtige wandeling mét grasbaan...:-)
Dick Duineveld, 17-08-2015
Begin juli deze wandeling gelopen. Prachtige route met een heldere routebeschrijving . Wat betreft de grasbaan.... deze was echt ondoordringbaar en de tip van Bart om over het hek te klimmen en de akkerrand te volgen was niet overal toepasbaar omdat het akkergewas ook tegen het hek stond. Avontuurlijk dus......:-) Mooiste stuk van de wandeling vonden wij de locatie van de oude vuursteenmijn.
Cadier en Keer: een pittige topper
René van Doorn, 21-01-2015
De meeste uren winterzon zouden gisteren te vinden zijn in Friesland en Limburg. Wij kozen voor het Savelsbos en de al langer op ons lijstje staande groene wisselwandeling vanuit Cadier en Keer. Met de goede herinneringen aan de jaren terug gelopen NS-wandeling in het achterhoofd. Bovendien rept de routemaker in de korte inleiding over wandelaars met een sportieve/avontuurlijke instelling en daar slaan wij als redelijk ervaren lopers natuurlijk meteen op aan! En inderdaad wordt de wandelaar een pittig tochtje door langgerekte hellingbossen voorgeschoteld: een parcours boordevol klimmetjes en afdalingen en dat levert gecombineerd met een nogal zompige ondergrond best wel een stevige wandeltocht op. Maar met goed schoeisel en fraai wandelweer zoals gisteren (iets boven nul, half bewolkt met een paar uur zon en windstil) laat je die 14 kilometers zo achter je. Verderop in het jaar zal deze wandeling een stuk groener kleuren; in januari is het allemaal wat flets. Tegenwicht vormden het door de kale takken dwarrelende zonlicht en de langzaam wegsmeltende witte sneeuwstroken op liggende bomen en takken. Een aaneenschakeling van bosrandpaadjes, holle weggetjes, mooie vergezichten op het Maasdal, mysterieuze grotingangen en last but not least een minimum aan asfalt. De terugtocht over grasbanen en landweggetjes door licht glooiend akkerland inclusief het aardige maar horecaloze (tegenover iedere dorpskerk mag je toch een klein café verwachten......) Eckelrade vormt een mooi tegenwicht voor de 'slopende' hellingbossen. Wij beperkten ons tot een korte stop op één van de bankjes met top-uitzicht. Ondanks het meer dan fatsoenlijke weer kwamen we werkelijk niemand tegen in het bos. Complimenten voor Veolia voor de uitstekende bereikbaarheid van start/finish per openbaar vervoer: een kwartiersdienst brengt/haalt je in Cadier. Toch wat prettiger dan die niet ongebruikelijke éénuursdienst elders in het land, die je altijd net mist. De routebeschrijving is geheel up to date en zeer gedetailleerd en dat komt goed van pas in het bos. Daarnaast hebben onze beide (aangelijnde) honden een uitstekende neus voor (ondergebladerde) kleine paadjes en dat komt wel eens van pas. Al met al een prachtige tocht die een topbeoordeling van ons krijgt. Collega-wandelaars: met lichte spierpijn in de benen bevestigen wij dat het een pittig tochtje is, maar dat avontuurlijke valt best mee mits de beschrijving scherp wordt gelezen en gevolgd. Van harte aanbevolen, maar wacht even tot de natuur wat meer kleur heeft gekregen!
Reactie op Carolien en Gerard
Bart van der Schagt, 14-09-2014
Inderdaad, over die grasbaan is het 's zomers en kort daarna wat moeizaam lopen. Stap dan over het prikkeldraadhekje en volg de akkerrand.
mooi, maar die grasbaan...
Carolien en Gerard, 14-09-2014
bij punt 8 in de beschrijving is momenteel geen grasbaan maar een brandnetelbaan.
Inderdaad een superwandelroute
WW, 29-06-2014
Afgelopen donderdag (26 juni 2014) heb wandeling nr. 342 gelopen, Cadier en Keer: Grotten van het Savelsbos. Inderdaad een superwandelroute, zoals anderen ook al schreven. Ik heb geweldig genoten, heerlijk gewandeld en ook nog wild (ree) gezien. Lekker weer, zon en 23 graden. Net als de vorige keren was het geen enkel probleem om de juiste paden te vinden. Mijn compliment voor uw perfecte beschrijving! Hoe krijgt u dat toch voor elkaar? Het tellen van alle grotingangen was een leuk klusje. Voorzover ik het kon bekijken kwam ik langs 17 ingangen, waarvan er 3 met stenen waren dichtgemetseld. Over het laatste deel van de route: prachtig paden tussen glooiende akkers. Werkelijk een schitterend heuvellandschap. En precies op tijd was ik bij de bushalte voor de terugreis. Heel hartelijk dank voor deze fantastische wandelroute!!!
Reactie op Anco Terpstra
Bart van der Schagt, 27-04-2014
=waar u na een rechterbochtje even langs loopt= Het pad waar je na die groeve op loopt maakt voor die weg een rechterbochtje en loopt dan (jij dus ook) even evenwijdig langs die weg. Aan het einde van dat pad kom je uit op die weg welke je dan RD oversteekt. De routebeschrijving van dat stukje klopt dus echt wel, want ik schrijft niet dat je OP die weg langs die weg loopt...
Groene Wissel Cadier en Keer
Anco Terpstra, 27-04-2014
Allereerst een compliment voor de altijd heldere aanwijzigingen. Toch twijfelden wij eenkeer, daarom even genoemd uit de beschrijving:
1. Onder 5. staat op een gegeven moment: Uit die groeve terugkomend vervolgt u
het pad waar u vanaf kwam naar de al
hoorbare drukke 'weg waar u na een
rechterbochtje even langs loopt'. Aan het
einde die drukke weg RD oversteken;
flink stijgend en stenig pad (Savelsbos)
met metalen slagboom. Het stukje 'weg waar u na een rechterbochtje even langs loopt' gaf verwarring, want je steekt vrijwel direct de weg over zonder er nog een stukje langs te lopen.
Schitterende wandeling
Petra van Dijk, 24-10-2012
Dit is echt een super-wandeling. Heel afwisselend, veel smalle paadjes en geweldige uitzichten (in ons geval op mooie herfstkleuren). De horeca in Cadier en Keer is op maandagochtend dicht, maar gelukkig heeft de bakkerij (bij het winkelcentrum) ook een klein horecagedeelte. Verser kun je de vlaai niet krijgen.
Plan een pauze bij het witte huis (net voor punt 4), want dat wonderschone uitzichtspunt kun je niet zomaar voorbij lopen.
Geef reactie