Voordat u de kern van dit prachtige Friese Elfstedenstadje gaat verkennen wandelt u eerst langs de Stadsgracht over de Stoomboot- en Turfkade en een bomenrijk groen wandelpad bijna driekwart rond het oude stadsdeel. Onderweg geniet u van prachtige doorkijkjes op oude wijkjes en de fraaie Martinikerk. Daarna trekt u zig-zaggend door de historische binnenstad waarin u het volgende krijgt te zien: de Martinikerk, het Hendrik Nanneshof, het Broereplein met de (recente) ruïne van de Broerekerk, het werkelijk schitterende historische Stadhuis, het Sint Anthony Gasthuis met de daarachter liggende tuin en het lommerrijke Martinushof. U kuiert regelmatig langs grachten en komt af en toe ook door leuke steegjes. Op het gezellige Marktplein en de Appelmarkt zijn winkels en talrijke horecagelegenheden te vinden.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Genoten van stadswandeling
Aad, 01-10-2017
Afgelopen donderdag hebben we genoten van de stadswandeling door Bolsward. Veel afwisseling en fraaie gebouwen. Het extraatje bij Echte Bakker Posthuma was erg leuk: een sfeervolle bakkerswinkel met theetuin en een zeer vriendelijke medewerkster.
Bolsward: één van de elf
René van Doorn, 19-03-2017
Eind van de week weer een pareltje aan mijn Friese Elfstedenketting geregen. Een stevige reis per trein en bus bracht mij (met twee honden) via Leeuwarden naar Bolsward. Het was mooi, zacht (bijna)lenteweer: de laatste krokussen schieten razendsnel de grond uit en het prille groen barst overal uit de kale takken van bomen en struiken. Veel Friese stadjes kennen een overzichtelijke, oude binnenstad, die omgeven wordt door bolwerken en water. Zo ook Bolsward, waarvan we de binnenstad eerst ronden via smallere straatjes langs het water. Dan volgt één van de aardigste passages: een hooggelegen, bomenrijk bolwerk met fraai zicht op de zeer aanwezige Martinikerk. Kort daarna duik je - na langs een fraai gelegen rijtje goed geconserveerde arbeiderswoningen (luisterend naar de welluidende naam: Werkmansbloei) te zijn getrokken - de historische binnenstad in. Met zijn kleine grachten, smalle straatjes, nauwe steegjes en vele (rijks)monumenten, veelal oudere panden met aantrekkelijke gevels. Midden in dit beschermde stadsgezicht lopen we langs de grote blikvanger van het stadje: het uit de 17e eeuw stammende en in late renaissancestijl opgetrokken stadhuis. Later verfraaid met rococo-bordes en naar Friese begrippen uiterst uitbundig gedecoreerd. Qua kerken komen we ook aan onze trekken: de genoemde, stevig uit de kluiten gewassen Martinikerk domineert samen met zijn toren onmiskenbaar het silhouet van de stad en verderop is daar de Broerekerk, een door brand verwoeste voormalige kloosterkerk; van een glazen dak voorzien en tegenwoordig te huur voor allerhande evenementen. Bolsward, ooit een belangrijke en welvarende handelsstad en lid van het verbond van (op Noord- en Oostzee gerichte) Hanzesteden komt mede door zijn fraaie woonhofjes en tuinen uiterst vriendelijk over. Maar voor je er erg in hebt ben je al weer terug bij af en zit deze korte, aangename en goed beschreven rondgang er op. Op naar het volgende stadje!
Leuke stadswandelingen
Bas en vrouw, 22-07-2014
Vanwege de afstand hebben we Bolsward en Franeker kunnen combineren. Goed te doen, stukje met de bus naar Harlingen en dan nog een paar minuten met de trein. We vonden dit heel leuke routes en heel afwisselend.
Geef reactie