Na de leuke rondwandeling door Appingedam (met het schitterende Raadhuisje uit 1630, de fraaie Nicolaikerk en romantische brugjes) wandelt u langs het Damsterdiep en door een bosstrook naar het kerkje van Tjamsweer. Daarna maakt u over een enkel graspad, rustige asfaltweggetjes, stille fietspaden en een kerkenpad een prachtige rondwandeling door het weidse Groninger akkerland. Onderweg komt u door de dorpjes en buurtschappen Awerd, Krewerd en Jukwerd met in de laatste twee een prachtige oud kerkje. Na Appingedam komt u onderweg geen horeca tegen.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Een mooie wandeling door het stadse Appingedam en haar landelijke omgeving.
Henk Jsz ES, 11-07-2022
Donderdag 07-07-2022 hebben we de Groene wissel nr.237 = Appingedam weer eens gelopen. De routebeschrijving is correct beschreven. Voor de lunch hebben we de stadswandeling gemaakt met een koffiepauze aan de haven achter de Nicolaï-kerk. Na de lunch hebben we de landelijke lus vanaf Tjamsweer naar Wierhuizen iets aangepast. We zijn bij het Nijenklooster rechtdoor gelopen en hebben via het kerke-pad visa versa Het kerkje in Krewerd bezocht. Daarna weer via Jukwerd terug naar de start. Sinds de wandeling in 2018 door mij is gelopen zijn er nogal wat winkels verdwenen en veranderd in woningen of hebben een andere bestemming gekregen. De uitvoerige beschrijving is te lezen onder de reacties van maart-2018. Wandelgroet uit Appingedam, Henk
Een route die blijft verrassen
Mieke Kleinleugenmors, 14-07-2021
Wie gevoelig is voor de sfeer in Noord Groningen moet deze wandeling ervaren als en pareltje. Verrassend mooi is Appingedam (begin zeker met koffie op het terras van de Basiliek of in het stijlvolle restaurant, dat is vormgegeven in de Sint Nicolaaskerk). Te vinden aan de Solwerderstraat,. Weldadig is de rust tijdens de over het platteland slingerende route; in Krewerd wacht een aangenaam intermezzo. Zowel de prachtige Mariakerk als de aangrenzende theetuin zijn de aandacht meer dan waard. Met de komst van de nieuwe uitbaters van de Kosterij is de kerk dagelijks geopend van 9 tot 5. Laat de kans een blik naar binnen te werpen niet lopen!
Zo heerlijk Groningen
Gerrit-Jan van den Berg, 22-06-2020
Als onderdeel van een weekendje Groningen / Drenthe hebben we deze GW gelopen. De beschrijving klopt nog steeds als een bus. De kerkjes onderweg zijn leuk (en sommige zelfs te bezichtigen zonder sleutel). Appingedam is een verrassing voor mensen uit andere delen van het land. En de rust tijdens de wandeling is in deze tijd absoluut te waarderen. Wij hebben er erg van genoten en bij deze dank aan Bart. De basiliek is niet alleen een aanrader voor de lunch maar zeker ook om even binnen te kijken. Prachtig restaurant met sfeervolle details. Er is een rustpunt onderweg bij het kerkje in Krewerd. We hebben het niet bezocht. Zal gezien de drukte ook geen eeuwig leven hebben. Dus horeca onderweg misschien. :-0
Een hele interessante wandeling met aandacht voor de historie van Appingedam en omgeving
Henk, 05-03-2018
Deze Groene wissel liep ik zaterdag 03-maart-2018. Vanaf het stationsplein steken we over naar de Wilhelminaweg. Hieraan staan bijzonder fraaie huizen gebouwd in de Amsterdamse stijl. Aan de linkerkant nr. 22-24 en vooral nr. 20 zijn daar fraaie voorbeelden van. Het grote gebouw waar nu het Stadskantoor is gevestigd was de vroegere RHBS. De Solwerderstraat herbergde in het verleden winkels zoals foeragehandel, dierenwinkel, slager en banketbakker. Naderhand zijn ze verbouwd tot woonhuizen. Aan het eind van deze straat een fraai pand in de Amsterdamse School stijl - bijzonder is hier dat dakpannen de gevel bekleden. Na de brug loop je langs de Geref. kerk in dezelfde stijl. Bij de bouw kwam men goedkoop aan de stenen. Door een verkeerd bakproces zijn ze kromgetrokken en variëren in kleur van donkerblauw tot donkerrood Via het winkelstraatje en het bruggetje kom je langs de Nicolaaskerk die nu 'De Baseliek' heet en een restaurant herbergt. Daarna kom je over de Vrouwenbrug met uitzicht op de hangende keukens, waar Appingedam bekend door is. Op het einde van de Oude Kerkstraat loop je langs de VVV, waar je o.a. een stadswandeling met uitgebreide beschrijving kunt verkrijgen. Het fraaie Raadhuis aan de overkant van de straat laat in de gevel o.a. boven het poortje het stadswapen zien 'De Pelikaan die zijn jongen voedt met haar bloed, door zich zelf in de borst te pikken'. Na de Corn. Albertstraat loop je langs het Damsterdiep. Overstekend bij woonark nr. 22 zie je rechts een groot wit gebouw, voorheen Willem Lodewijk van Nassau kazerne. Hierin was de afd. Lichte Luchtdoelartillerie gelegerd. Zij bemanden tijdens de koude oorlog een bunkercomplex ten n.o. van Appingedam. Met de antenne- en radarapparatuur kon men het luchtruim tot aan Berlijn in de gaten houden. In 2002 is het witte gebouw verbouwd tot appartementen. Na de oversteek van de snelweg lopen we langs de Hervormde kerk van Tjamsweer. Halverwege het betonnen fietspad heeft men een schuilhutje geplaatst, geschonken in het kader van de ruilverkaveling. Na Wierhuizen kom je bij boerderij Nijenklooster, met erachter een echte kloosterdobbe, een natuurlijke wel. Ook bij droge zomers blijft het water op hetzelfde peil staan. De Mariakerk in Krewerd was open, een sfeervolle ruimte met oude geglazuurde plavuizen op de grond. Om er even te verpozen. Na het kerkenpad door de weilanden kom je bij het gehuchtje Jukwerd. Daar zie je links over het veld een ingekorte pijp van een voormalige steenfabriek staan die met behulp van een industriespoorlijntje zijn benodigde klei uit de omringende landerijen haalde. Het kerkje van Jukwerd is bewoond door een kunstenaar. Ongeveer een 50 jaar terug bevond zich hierin een pijporgel, die alleen bespeeld kon worden als er een 2e persoon de blaasbalg bediende. Een hele interessante wandeling met aandacht voor de historie van Appingedam en omgeving.
Horeca kerkje van Nicolaas
Bart van der Schagt, 01-02-2018
En ondertussen is er in dit schattige kerkje weer horeca!
brasserie Kerkje van Nicolaas
Ildiko Berkhout, 02-05-2017
De brasserie heeft inmiddels haar deuren moeten sluiten.
Kerkje appingedam
mieke Kop, 20-07-2016
Gisteren deze prachtige route gelopen , op een zonovergoten dag.
De brasserie in de Nicolaaskerk te Appingedam bestaat nog steeds, alleen heeft de stichting NOVO ( die ook de brasserie runt) er nu ook een kunstuitleen in gevestigd met kunst gemaakt door de mensen van NOVO. Het zou jammer zijn om deze prachtige plek nu niet te bezoeken vanwege een misverstand. De koffie en het appelgebak zijn er heerlijk en het kerkje is prachtig! Een mooie plek om even uit te rusten.
Reactie op Jelle Bakker
Bart van der Schagt, 26-01-2016
Bedankt Jelle, ik heb de tekst aangepast.
Kerk/brasserie in Appingedam
Jelle Bakker, 26-01-2016
Let op. De genoemde brasserie is niet meer het in nu een kunstuitleen. Wel is er in dezelfde straatjes in Appingedam voldoende andere horeca.
Groene Wissel 237 Appingedam
Jelle Bakker, 26-01-2016
Mooie route. Eerst een stukje door Appingedam wat een mooi plaatsje is. Daarna de ruimte in, weids en open zijn de kenmerken. Onderweg een broodje kunnen eten, wel zelf meenemen dus, in een splinternieuwe schuilhut. Deze was draaibaar dus uit de wind te plaatsen en er kunnen 2 mensen inzitten......
Inderdaad als je bij hoeve Nieuwenhove bent kun je Krewerd al zien liggen waar je dan een halfuur later doorheen loopt.
Zal niet de bedoeling zijn maar de graspaden hebben we bewust overgeslagen. Wij lopen toch liever een beetje stevig :)
mooie wandeling
Martijn , 20-07-2015
Afgelopen zaterdag 18 juli 2015 deze mooie goed beschreven wandeling gelopen. Appingedam is een mooi stadje met hangende keukens boven Het Damsterdiep.
Het kerkje van Krewerd bezocht door de sleutel op te halen bij de theetuin tegenover de kerk, dat is nu slechts 50m van de ingang van de kerk en geen 1500m zoals beschreven in de vorige reactie. De theetuin is tevens een 'horeca' gelegenheid met beperkte openingstijden. (http://www.mijnkosterij.nl/theetuin/)
Interieur kerkje Krewerd
JS, 11-03-2012
Het interieur van het kerkje van Krewerd staat bekend als het mooiste romaanse kerkinterieur van Nederland. De oksaalgalerij (een van de weinige die in Nederland nog bestaat) met daarop het oudste nog bespeelbare orgel (1531), de met baksteenimitaties beschilderde meloenkoepelgewelven (die komen alleen in dit deel van Groningen voor) en alle andere interieurstukken, zoals de oude gasverlichting (nu electrisch gemaakt), herenbank, enz., enz., maken van deze kerk inderdaad een pronkjuweel. Voor de sleutel moet je wel een eindje lopen (op het bordje staat 1500 meter, dat is inderdaad de totale loopafstand heen en weer, en dan moet je de sleutel ook weer terugbrengen), dus in totaal ongeveer 3 kilometer extra lopen, maar mijn advies is aan alle andere wandelaars: dit beslist te doen!
Geef reactie