Na het Stedelijk Museum Almelo wandelt u door het vele groen dat Almelo wandelaars te bieden heeft, dat zijn: het Hagenpark met de Almelose Aa (een beek), het P.M. Rogmanspark met een hertenkamp en de groenstroken langs Huize Almelo. U kuiert over de Gravenallee en over een graspad langs de Loolee (ook een beek) naar en dwars door het omvangrijke Park Schelfhorst. Over lommerrijke bosrandpaadjes gaat de tocht naar de rafelige stadsrand waar u over een landweg en rustig asfaltwegje door halfopen gebied langs Landgoed Huize Almelo weer naar het centrum wandelt. Deze leuke wandelroute wordt na het passeren van de imposante Sint Georgiusbasiliek afgesloten met gezellige winkelstraten en vele terrasjes.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Wel aardige wandeling
Ilonka Berentsen, 17-08-2024
De routemaker heeft er alles uit weten te halen wat erin zit. Leuk stukje door de binnenstad en allerlei parken en groene stukjes aan elkaar geknoopt. Ik was eigenlijk wel verrast wat Almelo te bieden heeft rond met name het centrum. Het is verder geen top-wandeling, maar gewoon wel leuk om een keer te doen. In ieder geval verrassend groen.
Almelo: groene parken en stadsranden
René van Doorn, 22-01-2016
Het was gisteren nogal grijs en mistig. Het lukte de zon maar niet er doorheen te komen. Geschikt weer vonden wij voor een stadswandeling. Met het oog op onze meewandelende honden liefst met veel groen. Het werd Almelo, een middelgrote stad, die nou niet echt bekend staat om zijn vele historische stadsschoon. Maar de routemaker heeft zijn best gedaan om er met behulp van veel groen - te vinden in de randen van de stad en in de stadsparken - een smakelijk maal van te bereiden. En dat is best aardig gelukt. Zeer bezienswaardig (maar helaas niet van dichtbij/binnen) is het Huis Almelo met zijn kilometers lange, strakke, door eiken omzoomde toegangsweg, de Gravenallee. Deze fraaie, geheel omgrachte havezathe ligt aan de rand van de bebouwde kom, is particulier bezit en bewoond; derhalve zijn huis en park helaas niet voor het publiek opengesteld. De route maakt een lange lus om deze forse enclave, die eindigt bij het sierlijke toegangshek. Jammer dat de drukke provinciale weg de imposante, statige oprijlaan botweg in tweeën snijdt. Aan de westzijde van het complex lopen we langs de protestantse Grote Kerk, die met de haar omringende bebouwing een leuke historische oase vormt. En dan de talrijke groene passages: langs de beken Almelose Aa en Loolee, door het Park Schelfhorst, over een lang slingerpaadje langs eerdergenoemde provinciale weg (uiterst modderig, maar op bevroren moddergrond is het prima lopen) en door 'doodlopende' weggetjes langs de landelijke, westelijke zoom van de stad (Bosrand). Dat je tussendoor ook wat minder boeiende woonwijkjes doorkruist moet de wandelaar voor lief nemen. De wijk Westeres krijgt van ons een eervolle vermelding: een pittoresk volkswijkje met smalle straatjes in de nabijheid van de nadrukkelijk aanwezige (RK) Gregoriusbasiliek. Tot slot komt de kleine binnenstad met de lange Grotestraat - met hier en daar aardige winkeltjes en horeca - aan bod. Het vele groen(bruin) maakt van deze stadswissel een aardige, zo'n drie uur durende rondgang. De beschrijving laat als gebruikelijk niets te wensen over.
Leuke stadswandeling
Bas H, 19-11-2014
Beetje stad, beetje parken, beetje bos, beetje beken, beetje landweggetjes, beetje winkelstraten. Dus van alles wat en daardoor een hele leuke stadswandeling!
Geef reactie