Versiedatum: 22-11-2024
bushalte Langebuorren, Stiens
DetailsStiens-Blija - Boemelend door terpenland
Ten noordwesten van Leeuwarden ligt een lint van terpdorpen die na 1901 werden verbonden door een lokaalspoorlijn van Leeuwarden via Stiens naar Dokkum. In Groningen en Friesland liggen nog zo'n 2000 grote en kleine terpen, de meeste tussen de 2 en 8 meter hoog. Met 8,8 mtr is Hegebeintum de hoogste.
De eerste terpen werden al zo'n 2500 jaar geleden opgeworpen, toen er nog geen dijken waren. De terpen worden nog steeds bewoond, daarmee vormen ze het oudste 'levende' cultuurlandschap van Europa.
De route doet acht terpdorpen aan. Sommige hebben nog een goed herkenbare radiaalvormige opbouw. De eerste houten kerkjes verrezen op de terpen vanaf de 9e eeuw, hun stenen opvolgers zijn vaak ook al zeer oud, met tufstenen onderdelen uit de 12e of 13e eeuw.
De spoorlijn was een initiatief van het 'Comité tot beijvering van de aanleg der Noord-Frieschen Locaal Spoorlijnen' (NFLS). Doel was de aan- en afvoer van landbouwproducten in dit vruchtbare zeekleigebied. Stiens was de thuishaven van de NFLS, met depots en werkplaatsen.
Personenvervoer op het 'Dockumer Lokaeltsje' werd al in 1940 gestaakt, de autobus bleek een efficiëntere manier om de dorpen te bedienen. Het goederenverkeer hield het tot 1973 uit; het stuk van Leeuwarden naar Stiens zelfs tot 1997 als 'aardappellijntje' voor enkele groothandels. In de locomotiefloods van Stiens werden lange tijd pootaardappelen opgeslagen. Resten van de spoorlijn zijn nog vooral rond de dorpskernen te vinden: stationsgebouwtjes, een oude spoordijk, een stenen bruggenhoofd, de werkplaats in Stiens.
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.
In de buurt
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten