Deze rondwandeling voert ons door het oostelijk deel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het is een rustig en minder bezocht bosrijk gebied met enkele verborgen kleine stuifzandgebieden. Aan de zuidrand ligt het natuurontwikkelingsgebied Hengstven, waar ontgonnen landbouwgebied wordt teruggebracht tot een halfnatuurlijk open landschap met vennen, grazige vegetatie en opgaande begroeiing van ruigten, struweel en een enkel bosje. Aan de westzijde van het buurtschap Distelberg vinden we de oorspronkelijke Helvoirtse Heide, een deels open landbouwgebied dat zich uitstrekt tot aan het Afwateringskanaal van 's Hertogenbosch naar Drongelen.
Vanaf de start bij de Rustende Jager gaat de route door het nieuwe natuurontwikkelingsgebied Hengstven naar het bosgebied rondom het voormalige Landgoed De Guldenberg met vrij toegang op wegen en paden. Vervolgens wandelen we naar het buurtschap Distelberg om dan langs het meest oostelijke duingebiedje van de Loonse en Drunense Duinen richting de Helvoirtse Heide te gaan. Door het bosrijke gebied van de Zwarte Berg en de Hooge Heide met nog een tweetal stuifzandgebieden keert de wandelroute terug naar het vertrekpunt. Op dit laatste traject door het stuifzand kunnen de groengele markeringen van het wandelroutenetwerk of het gebruik van de GPS oriëntatie en steun bieden.
Reacties
Geef reactie
Frustratie.
D. Tieman, 05-08-2024
Tip: de parkeerplaats bij Giersbergen is een rustig vertrekpunt, net ten Zuiden van Drunen. Voordeel daarvan is ook, dat het zware deel van de route eerst komt, als je linksom loopt.
De route volgen met de GPX bij het gidsje was zo moeizaam - steeds weer kwamen wij op ongeoorloofde plaatsen - dat we besloten de GPS-ontvanger zelf een weg terug te laten plannen, waarna we onze omgeving nog even konden bekijken. Jammer van twee keer een uur autorijden om hier te komen. Zoals hieronder te lezen is, zijn er meer slechte ervaringen, ook met de 'papieren' aanwijzingen.
Fraaie tocht, momenteel ondergelopen paden
Marjo Vink, 15-02-2024
Dit is een fraai rondje. Aanvankelijk veel door bossen en moeras en op de terugweg over de stuifzandgebieden. Vooral de eerste 6km waren pittig vanwege overstroomde paden, omleidingen zoeken, aldoor langs kanten moeten lopen en soms omlopen omdat er geen pad meer was. De vraag is ook of het begrazingsgebied met knuppelbrug wel toegankelijk was. Ik ben daar niet geweest omdat ik mijn hond bij me had en dat stukje is niet toegankelijk voor honden. Dat was vooraf bekend. De rest van de route is wel toegankelijk met hond. Op de kaart staat horeca de Woeste hoeve maar die bestaat niet meer. De laatste kilometers zijn wat mij betreft veruit het mooist.
aanpassing tekst
Charles Aerssens, 04-02-2023
Bedankt Marcel voor de opmerkingen. Tekst aangepast!
Correctie
Marcel de Coster, 04-02-2023
Vandaag 4 februari met de route bezig. Bij knpt 10 linksaf de Oude Bosschebaan: is geen zandpad met fietspad meer maar een breed betonnen dubbelzijdig fietspad.
Verderop bij punt 2: hier steekt u rechtover ( zelfde betonnen fietspad) naar knpt 12. Dit knooppunt staat er niet. Wel een verwijzing naar knpt 14
Helvoirtse heide
Jeroen Stam, 27-05-2022
Charles, we lopen altijd met veel plezier je wandelen, zo ook deze, gisteren. Erg leuke wandeling door een rustig gedeelte. De laatste paar km door het zand zijn pittig! Een opmerking vwb de route, die zegt: 'Na 80 meter slaan we rechtsaf het bospad in tot we op een T-splitsing bij een heideveldje uitkomen'. Misschien is 'het eerste pad schuin rechtsaf' een duidelijkere beschrijving, 80 meter is lastig inschatten, en vanaf dat punt zie je ook iets verderop een routepaaltje met een pijl rechtsaf, maar die moet je dus niet hebben.
We hadden wat problemen om hier te komen, maar dat kan aan ons liggen: 'Hier steken we recht over en wandelen parallel aan het mountainbike pad rechtuit. Waar het mountainbikepad naar links afbuigt, wandelen we rechtdoor tot op het asfalt (Margrietweg)'
We zijn blijkbaar niet op dat punt met het mountainbikepad uitgekomen, we konden nergens parallel aan het pad wandelen. We zijn uiteindelijk links gegaan op de Giersbergsebaan en op een ander punt de Margrietweg overgestoken, later bleek dat het pad te zijn wat we weer terug moesten volgen naar KP 17, dat hadden we niet gezien :-) .... Het vermelden waard is dat het pannenkoekenhuis De Helvoirtse Heide er niet meer staat (letterlijk). Het is afgebroken. Staande op dat punt konden we ook niet zien hoe we daar dan volgens de route aan hadden moeten komen, het lijkt erop of de boomkwekerij is uitgebreid en er geen pad meer is. Ik denk dat dit stuk route een controle waard is.
Grondwaterbeschermingsgebied
Charles Aerssens, 20-01-2020
Na KNP17 staat er In plaats van het Bord 'Waterwingebied' het infobord 'Grondwaterbeschermingsgebied'. Hier gaat de route linksaf langs het oorlogsmonument van Ivor Clevert naar KNP9. Dan rechtsaf.
mooie route
Patrick Duis, 25-11-2019
Nabij het pannenkoekhuis is het bosje weggehaald, er liggen een paar houten balken als brugje, daar moet je over richting het pannekoekhuis.
Het laatste stuk ging bij ons verkeerd toen we links moesten bij het bord waterwingebied, dat kwam pas erg laat. Ik denk dat het originele bord is verplaatst en daarom liepen we fout. Daarom ook niet langs het oorlogsmonument gekomen en via onze gps vonden we de weg terug naar de rustende jager. Dit was op 23 november 2019
Heerlijke wandeling!
Jetske, 28-10-2019
Gisteren bovenstaande route gelopen en er staat een fout in.
Routebeschrijving 1. Na KNP 8 moet je even naar rechts, dan meteen links langs de camping over het zandpad. Ook het laatste gedeelte was onduidelijk en hebben we onze eigen weg moeten zoeken. Verder prima en heerlijke wandeling!
Mooi wandelen in het Brabantse land
Mirjam Klever, 15-08-2019
Het is afwisselende route, zeker 90% onverhard. Heerlijk wandelen, dan weer door het bos, dan weer door het land of door het zand. Het gedeelte door de stuifduinen is zwaar maar niet te zwaar. Ik heb genoten van de wandeling door het Brabantse Land. Dat smaakt naar meer.
Geef reactie