In etappe 5 verlaat u het verstedelijkte gebied van Amsterdam weer, om uiteindelijk uit te komen in het kunstenaarsdorp Ruigoord in het Westelijk Havengebied. U heeft het aan de groenstructuur van het Algemeen Uitbreidingsplan te danken dat deze etappe een groene wandeling kon worden, met nog wat kronkels de Baarsjes in, om het Mercatorplein en twee fraaie kerken te bewonderen. U begint in het romantische Vondelpark, gaat met het Rembrandtpark het meer functionele groen van het Algemeen Uitbreidingsplan in, om dan de ruige natuur van De Lange Bretten op te zoeken. Het Geuzenbos is zelfs zo verwilderd dat de route in deze druk verlegd moest worden. Over een bewaard gebleven deel van de eeuwenoude Spaarndammerdijk gaat de wandeling nu via recreatiegebied Spaarnwoude verder naar het eindpunt bij het kunstenaarsdorp Ruigoord.
Deze wandeling is de eerste etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam.
Het halve Pieterpad als een spaghettisliert binnen de gemeente Amsterdam gepropt, met
af en toe een uitstapje daarbuiten. Een route voor wie de stad wil verkennen of voor wie
dichter bij huis toch het Lange-Afstands-Gevoel wil beleven als hij niet op weg is naar de
Pietersberg of Santiago. Medio september 2015 verschijnt het grootste gedeelte van deze
wandeling in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis
(uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).
Reacties
Geef reactie
Prachtig
Ben Bakker, 06-05-2024
Mooie afwisselende route, van de relatieve drukte naar de rust, al is die rust wel redelijk tegen het einde van de route. Alle paden trouwens uitstekend begaanbaar. Hier las ik wat oudere berichten over maar momenteel denk ik niet meer relevant. Genoten op een mooie voorjaarsdag!
Rijkgevulde etappe
Frank van der Meer, 29-06-2021
Deze bijzondere etappe voert je van de drukte van het Leidseplein naar de rust van kunstenaarsdorpje Ruigoord in het wilde westen van Amsterdam. De tegenstelling kan bijna niet groter zijn. De tocht biedt nóg meer variatie: liefst drie stadsparken doorkruis je, plus natuurgebieden De Bretten en Geuzenbos. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/amsterdam5
gps-track vernieuwd
Alex Buis, 23-05-2021
Al enige tijd terug heb ik de route aangepast en de routebeschrijving gewijzigd. Ik kreeg toch nog reacties van wandelaars die de modder en bramen hebben getrotseerd. Het blijkt dat ik de gps-track niet aangepast had. Excuus voor de bemodderde schoenen al blijven goede wandelschoenen toch aan te raden. De gps is nu weer correct.
Genoten
Ans Tuithof, 21-03-2021
Wij hebben gisteren deze etappe gelopen en er volop van genoten. Vooral leuk omdat het 'ruige' stuk op het eind zit en Ruigoord ook. Het holle pad was een moerassig modderpad waar we diep in wegzakten. Maar zo mooi dat golvende gras- en rietland met de paarden en runderen. Echt ongerept en je waant je ver weg van Amsterdam. Wij vonden het bijzonder en kijken alweer uit naar de volgende etappe.
Omlegging etappe 5/6
Alex Buis, 24-10-2020
Helaas is het Geuzenbos inmiddels zo ontoegankelijk dat ik in de laatste druk van de wandelgids de route flink heb omgelegd. Ook het begin van etappe 6 is daardoor wat gewijzigd. Bij de banpaal gaat de route nu verder rechtdoor over de dijk. De nieuwe routebeschrijving staat hier op wandelzoekpagina al online.
Geuzenbos slecht begaanbaar / vanaf Ruigoord heel lastig
Jochem, 24-10-2020
Zojuist heb ik de etappe gelopen vanaf de stad naar Ruigoord. Het is inmiddels de 3e keer in enkele jaren tijd, maar dit keer was echt een enorm avontuur.
Het holle pad is na enkele meters helemaal volgegroeid met braam. De enige route is bovenlangs, waar je tussen de bramen door moet wringen. Het pad is zeer modderig. Hier lopen zonder hoge, waterdichte wandelschoenen is absoluut niet aan te raden.
Verderop, na de uitkijktoren, is het hek op dit moment op slot, al klim je er gemakkelijk overheen. Na het hek moet je je weer door bramenstruiken en riet wurmen. Toen ik er eindelijk uit was, kon ik vanaf het (overigens prachtige) stalen beeld het pad nauwelijks zien. Voor iemand die de route begint bij Ruigoord zal het een hele uitdaging zijn om het pad te vinden. Wel absoluut de moeite waard, het is een prachtig stukje natuur.
Geuzenbos
Alex Buis, 15-03-2018
Hartelijk dank voor de melding. Gisteren even een kijkje genomen in het Geuzenbos. Om het holle pad te vermijden is het het beste om direct na de overstap bovenlangs te gaan, daar is de helling nog niet zo steil en kan je je vasthouden aan het hek. Het water staat inderdaad uitzonderlijk hoog. Het bruggetje reikt aan de overkant net niet tot het weiland, maar met een flinke stap kom je wel over het water heen. Zompig is dat weiland wel. Hoge wandelschoenen zijn hier wel erg fijn. Alternatief is om via het fietspad en later een saaie asfaltweg langs het natuurgebied te lopen. Na zo'n 500 m die asfaltweg te hebben gevolgd is er aan je rechterhand een klaphekje. Hier door, LA en direct weer RA. Je zit hier op het 'pad met meerdere poeltjes'.
Geuzenbos bijna onbegaanbaar
Anjo Smit, 21-02-2018
Vandaag deze wandeling gelopen vanaf Slotermeer.
Het stuk vanaf het gemaal Halfweg door het Geuzenbos was eigenlijk onbegaanbaar. Met heel veel moeite is het gelukkig wel gelukt.
Het holle pad is door de grazers een grote moddermassa geworden. Ook bovenlangs lopen was onmogelijk.
Het stuk met de wilde paarden (na de loopbrug) was heel erg modderig door de hoge waterstand.
Doordat de moddermassa licht bevroren was lukte het om de weg te bereiken. Als alles ontdooid zal zijn is dat eerst onmogelijk denk ik.
Het gebied is wel erg mooi! En het boek is goed beschreven !
Routecontrole
Alex Buis, 27-08-2017
De routebeschrijving is na controle aangepast. Vooral in de Bretten was dat nodig waar veel struinpaadjes inmiddels zijn verdwenen. Gelukkig liep de wandelroute over het hoofdstruinpad dat inmiddels iets meer op een officieel wandelpad lijkt. Maar het blijft ruim een kilometer wandelen door een uniek stukje Amsterdamse wildernis. In het Geuzenbos kan je ook bovenlangs het holle pad om modder te vermijden, maar goede schoenen zijn toch aan te raden.
Geef reactie