Boxteler Bahn, Duits Lijntje

Wandelen rond, over en langs oude spoorlijn in de Meierij

Versiedatum: 22-11-2024

14 KM
Bron:

Kees Volkers

Start:

bushalte Kluisstraat, Schijndel

Details

Schijndel-Mariaheide - Van keuterijen tot Food Capital
De provincie Brabant bestaat voor een groot deel uit arme zandgronden; het was het domein van keuterboeren en heikneuters. Dat gold ook voor de Meierij, het gebied waar we het hier over hebben. De metamorfose begon eind 19e eeuw dankzij kunstmest, een kanaal en een spoorlijn.
In 1826 liet 'Kanalenkoning' Willem I de Zuid-Willemsvaart graven, als alternatief voor de slecht bevaarbare Maas. In 1873 nam de NBDS de Noord Brabantsch Duitsche Spoorweg in gebruik: een internationale spoorlijn van Boxtel via Gennep naar Wesel. Die kruisten elkaar bij Veghel en dat bleek grote voordelen te bieden. Industrie vestigde zich aan de haven in Veghel, waar zij kon profiteren van de uitstekende verbindingen over spoor en water. Het was de aanzet tot de groei van 'food capital' Veghel. Inmiddels is veel industrie weer verdwenen, maar nu bruist in het industrieel erfgoed aan de haven een hip food- en cultuurcluster.

De spoorlijn van Boxtel naar Gennep liep dwars door de arme Meijerij en de Peel. Ontsluiting van dit gebied was niet de eerste interesse van de NBDS. Het doel was vooral om internationaal treinverkeer aan te trekken. De 'Boxteler Bahn' was een belangrijke schakel in de verbinding tussen Londen en Berlijn! De lokale stations en halteplaatsen lagen daarom vaak ver buiten de dorpskernen.
De express-treinen vertrokken vanuit Vlissingen en gingen bij Gennep de Maas en de grens over. Gennep was tevens de hoofdzetel van de NBDS. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan de roem van de lijn: het grensoverschrijdend verkeer kwam totaal stil te liggen. Na 1918 nam de staat (NS) de lijn over, het 'Duits lijntje' degradeerde tot een lokaalspoortje. Het reizigersvervoer stopte in 1950. In 1972 stopte op een deel van de spoorlijn ook het goederenverkeer. Het traject van Boxtel tot Veghel bleef nog tot 2001 in gebruik. De rails liggen er nog.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info