Voorbij Coesfeld begint het landschap te veranderen. Het wordt heuvelachtiger en de Baumbergen komen in het zicht. Ook de Berkel verandert: het is vanaf Coesfeld nog maar een beekje, dat bovendien kleiner wordt naarmate Billerbeck dichterbij komt. We beginnen bij de Berkel in de binnenstad, eertijds overkluisd, maar nu weer boven de grond gebracht in een moderne vormgeving. Aan de rand van Coesfeld volgen we de dijk van een waterbergingsgebied dat hier is ingericht. Daarna volgt een lang, maar fraai stuk over glooiende heuvels en graspaden door het boerenland. We steken nog één keer de Berkel over en lopen daarna door afwisselend bos en agrarisch gebied. In de verte komen de torens van Billerbeck in beeld. Het pad daalt en loopt door de groene zoom langs de Berkel tot aan de binnenstad. Billerbeck verrast u met het intieme pleintje van de St. Johanniskerk en de imposante Ludgerusdom.
Reacties
Geef reactie
Etappe 10
Dolf Logemann, 30-09-2024
Dank voor het doorgeven. Ik heb de tekst van punt 17 aangepast.
Het onderhoud van het pad is, zeker op het Duitse gedeelte, als vrijwillige individuele routeontwerper helaas niet te organiseren..
opmerkingen bij route
H. Schuppers, 29-09-2024
Vandaag gelopen van Coesfeld tot Lutum Bahnhof. Mooie wandeling. 2 opmerkingen:
*)Het grasdijkje, als beschreven bij punt 12 en 13 van deze route heeft zeer dringend iemand met een bosmaaier nodig. Het pad is wel te doen, maar de brandnetels komen momenteel tot heuphoogte. Klim naar de vangrail aan einde pad is lastig.
*)Bij punt 17: asfaltweggetje, later steenslag. Het laatste deel is inmiddels geasfalteerd.
Berkelpadwandeling Coesfeld-Billerbeck
Marc Busio, 22-07-2022
Fraaie etappe van het Berkelpad door een zeer landelijk stukje Munsterland, waar ik dankzij het vroege uur een aantal reebokken kon waarnemen in de weilanden en korenvelden. Bij het verlaten van Coesfeld ruim een kilometer langs de Berkel gelopen, daarna enkele malen gekruist, om bij het binnenwandelen van Billerbeck tenslotte weer enkele kilometers het riviertje te volgen. Bij nadering kondigt dit stadje zich al van verre aan dankzij de twee torens van de Ludgerusdom, die weliswaar middeleeuws oogt, maar in werkelijkheid aan het eind van de negentiende eeuw in neogotische stijl werd opgetrokken. De Johanneskirche is daarentegen wel eeuwenoud, net als de Kolvenburg die ik passeerde toen ik door de ooibossen naar de bron van de Berkel liep. De heuvels onderweg maken onderdeel uit van de Baumbergen, die in oostelijke richting verder doorlopen naar Munster. Ook deze stad is een bezoek meer dan waard en is vanaf het station van Billerbeck in een half uurtje te bereiken. Zo ontstaat ook een gevarieerde treinreis via de RB51 (Enschede-Coesfeld), RB63 (Coesfeld-Munster) en RB64 (Munster-Enschede), al moeten de reistijden niet worden onderschat: zo was ik vanuit mijn woonplaats Zutphen bijna twee uur onderweg om in Coesfeld aan de start te verschijnen en de terugreis vanuit Munster duurde zelfs nog een kwartier langer.
Gescher naar Billerbeck
Willem de Wandelaar, 14-09-2021
Van stad naar stad naar stad en tussendoor het platteland. Mooi om iets te proeven van de geschiedenis van de steden en de lijntjes die er lopen naar Nederland. Vlak voor Coesfeld gaat de route door een bosgebied, hier heb je enig doorzettingsvermogen nodig om zelf een weg te banen door het groen. Hier loopt niet vaak een wandelaar.
Voor een verslag van mijn wandeling van Gescher naar Billerbeck kun je kijken op :
https://willemswonderlijkewandelingen.com/2021/09/10/berkelpad-5/
Geef reactie