Het Berkelpad brengt u vooral stroomopwaarts, maar deze eerste etappe volgt de Berkel eerst naar de monding langs een in de 13de eeuw gegraven molengracht. De uitstroom zelf is niet meer dan een roestige klep, maar het uitzicht op de IJssel vergoedt veel. Daarna volgen we het tracé van de oorspronkelijke loop van de Berkel langs het oude centrum van Zutphen. De beek staat hier nu vrijwel overal droog, maar is nog wel herkenbaar. U heeft ondertussen een schitterend uitzicht op de stadsmuur van het middeleeuwse Zutphen. Via de beroemde Berkelruïne, een waterpoort uit de hoge middeleeuwen, volgt u de Berkel stroomopwaarts. Eerst langs de singels en stadswallen van de oude vestingwerken, daarna richting de randen van de stad. Al snel wandelt u langs agrarisch gebied en landgoederen als De Baank, De Voorst en ' t Velde. Na dit laatste landgoed loopt u door het weidse Berkeldal naar Almen. Het beekdal is hier door het waterschap recent opnieuw ingericht. Waar de Berkel tot voor kort als een recht kanaal door het landschap stroomde, wandelt u nu langs brede natuurvriendelijke oevers en fraaie meanders. De etappe eindigt bij de oude dorpskerk van Almen. Mocht u willen kamperen bij camping De Baankreis of overnachten bij Hotel Ehzerwold, dan loopt u nog even verder via de volgende etappe. Ook in Almen zelf is op diverse plekken overnachting mogelijk.
Let op: het graspad langs de Berkel ter hoogte van landgoed 't Velde is momenteel zeer modderig. Zorg voor hoge schoenen die vies mogen worden!
Reacties
Geef reactie
De mondingen van de Berkel
Dolf Logemann, 15-06-2024
Dag Monique,
De Berkel heeft twee nog functionerende mondingen en één historische monding die geen water meer afvoert. De eerste etappe van het Berkelpad loopt van het station direct naar één van de twee nog functionerende mondingen, namelijk die bij de Kattenhavestraat. Deze Berkelmonding is weliswaar aangelegd, maar werd al rond het jaar 1225 gegraven! Vervolgens loopt de route naar de plaats waar de Berkel in het verleden in de IJssel uitkwam (de Vispoorthaven en de Martinetsingel). Vandaar loopt de route langs de (tegenwoordig droge) 'Binnengracht' en het vroegere doorstroommoeras van de Berkel, wat nu het grote parkeerterrein van de Polsbroek is. Daarna volgt het Berkelpad de Berkel stroomopwaarts naar de brongebieden in Duitsland. De enige monding die de route niet aandoet is de omstreeks 1965 aangelegde nieuwe monding bij de Rietbergstraat. De belangrijkste reden daarvoor is dat de wandeling er langer door wordt, maar beslist niet mooier. Overigens is de Berkel veel ouder dan de IJssel. De Berkel kwam oorspronkelijk, samen met de Oude IJssel, ten oosten van Arnhem uit in de Rijn. Pas vanaf de 6de eeuw stroomt er water van zuid naar noord door het dal van de Oerrijn, dat we nu kennen als IJsselvallei.
vraag vooraf
Urbaan Monique, 08-06-2024
Als ik de eerste route bekijk komt die helemáál niet bij de monding van de eigenlijke Berkel. Waarom is dat? ?.
Van Zutphen naar Lochem
Marc Busio, 29-07-2022
Vandaag de eerste twee etappes gecombineerd, omdat het OV Lochem frequenter aan doet dan Almen en wat lengte betreft is dat ook goed te doen. Met uitzondering van Almen tot aan de rand van Lochem langs de Berkel gelopen, die op veel plaatsen nog (weer?) flink meandert. De rivier ligt hier kilometerslang werkelijk prachtig in het landschap en regelmatig liep ik door de weilanden tussen de schapen. In Zutphen is de ruine van de Berkelpoort een fraai startpunt en voordat ik het stadje verliet had ik al veel moois gezien, waarbij ik slechts een paar straten over hoefde te steken. In Lochem ligt dat anders. Hoewel men ook daar de Berkeloevers weer aantrekkelijk heeft gemaakt, is dat toch vooral met een wat modernere touch. Almen is beslist een pareltje, waar ik de Berkel een kilometertje verlaten heb voor een deel van van het Almense Ommetje en een bezoek aan het Museum 'Staring in Almen', kortweg 'Staal'. Het is gewijd aan de, niet zo bekende, schrijver/dichter A.C.W. Staring, die tweehonderd jaar geleden veel betekend heeft voor deze streek.
Van Zutphen naar Lochem
Willem de Wandelaar, 14-09-2021
De wandeling begint in de fraaie Hanzestad en Berkelstad Zutphen. Vlakbij de monding (niet de mooiste plek van de route) van de Berkel kwam ik een mooi standbeeld van mejuffrouw Ida Gerhardt tegen. Eerst door de stad en later langs de Berkel, een meanderende Berkel. Hoe verder van Zutphen hoe rustiger het werd.
Voor een verslag van mijn wandeling van Zutphen naar Lochem op het Berkelpad kun je kijken op
https://willemswonderlijkewandelingen.com/2021/09/06/berkelpad-1/
Stuwen en bruggen
Frits Schipper, 23-04-2021
Vandaag de eerste etappe van het Berkelpad gelopen. Al snel loop ik dan al langs de Berkel, met veel eenden en klein kroost. De Berkel eindigt in de IJssel, een mooi uitzicht op deze rivier. Langs Ida Gerhard, het kanon en zo langs het oude centrum naar de Berkelpoort. De stadsboomgaard ziet er nog een beetje troosteloos uit, het wachten is op groeizamer weer. Eenmaal Zutphen uit maken we een mooie wandeling langs de Berkel. De vrouw in het badpak heb ik al eerder gezien tijdens een andere wandeling langs dit deel van de Berkel. Links en rechts lopend van de Berkel kom ik langs verschillende stuwen. Bij de vistrap zie ik een paar watervogels gebruik maken van deze trap. Na de spoorwegonderdoorgang kun je verderop, lopend over de oever van de Berkel goed zien hoe de rivier hier opnieuw meandert. Onderweg zag ik nog een 'blaffende' gans, die blijkbaar zijn soortgenoten verderop waarschuwde. Een mooie wandeling, zonnig weer met mooie stapelwolken, afwisselende natuur. En zo komen we tenslotte in het mooie dorpje Almen, de afsluiting van de eerste etappe van het Berkelpad.
Mooie route!
Anne-Marie Steentjes, 15-10-2020
Eind september hebben we met z'n viertjes deze 1e etappe van het Berkelpad gelopen. Enorm genoten, verrassend mooi. Sommige delen kenden we al van eerdere wandelingen. Dit was de eerste keer dat we zólang langs de Berkel bleven lopen, dat verveelde geen minuut!
We kijken uit naar de 2e etappe die we, als corona het toelaat, weer met z'n vieren gaan doen.
Huizen De Voorst en 't Velde
Dolf Logemann, 10-10-2020
Dag Joeke, goed te lezen dat jullie de eerste etappe van deze nieuwe route met veel plezier hebben gelopen. Ik denk dat jullie de rest ook mooi gaan vinden. Ik ben met een nieuwe serie (dag)wandelingen bezig, 'Rondom Zutphen', waarbij één van de routes uitvoerig over de landgoederen De Voorst en 't Velde loopt.
Dolf Logemann (auteur Berkelpad)
Huize De Voorst en Huis 't Velde
Joeke Pieters, 08-10-2020
Eind augustus hebben wij deze wandeling gelopen en vonden wij het een mooie route langs de nu meanderende Berkel. In Zutphen zijn we bij de basisschool De Bongerd verkeerd gelopen, in plaats van achterlangs de school hebben we per abuis om de Groote Gracht heengelopen, maar dankzij de handige detailkaartjes konden we de route bij de Coehoornsingel weer oppikken.
In de achtergrondinformatie word uitvoerig gesproken over Huize De Voorst en Huis't Velde, maar wat ik jammer vind voor de wandelaars die daar dan ook een kijkje willen gaan nemen, is dat er in de routebeschrijving nergens een verwijzing staat hoe je daar dan moet komen. Voor Huize De Voorst moet je niet de stuw oversteken (tussen punt 21 en 22 in de routeomschrijving), maar daar even rechtdoor en linksaanhouden langs het water en bij de zichtas linksaf en die blijven volgen, ik denk dat er dan toch heen en weer zo'n drie kilometer bij de route bijkomen. Voor Huis 't Velde bij punt 23 voorbij de bosrand niet LA maar RA en dan moet je uiteindelijk bij Huis 't Velde uitkomen. We hebben hebben beide Huizen via een andere route al eerder bezocht, dus deze keer overgeslagen en mijn route suggesties moeten dus wel gecheckt worden of even goed op de kaart kijken...
Geef reactie