Het beekdal van de Kleine Beerze stroomt aan haar bovenloop door een verrassend coulisselandschap met kleine natuurgebieden die hun natuurlijk karakter behouden hebben. Je bent als wandelaar onderweg in de driehoek Hoogeloon, Westelbeers en Vessem door bossen en langs de Landschotsche Heide en Kuikseindsche Heide. Maar de route verloopt ook op grote trajecten direct langs de Kleine Beerze. Opvallend is hier het beeklandschap tussen Vessem en Hoogeloon, waar de loop van de Kleine Beerze, stroomt, zoals dat er vroeger voor 1850 ongeveer moet hebben uitgezien. Tijdens de wandeling kom je bovendien voorbij aan grafheuvels uit de bronstijd en relicten die verwijzen naar de tijd dat de Romeinen zich in dit gebied gevestigd hadden.
Deze rondwandeling voert ons vanuit Hoogeloon in noordelijke richting voorbij aan een grafheuvel en het monument voor Amerikaanse onderduikers. Via het natuurgebied Heieinden gaat de route naar de Landschotsche Heide, waar we aan de oostkant van het moerassige vennengebied de Kuikseindsche Heide bereiken. Hier steken we door naar het beekdal van de Kleine Beerze, dat we een stuk stroomopwaarts volgen. Langs enkele kleine bossen bereiken we Vessem. Door Vessem komen we nu opnieuw in het meanderende stroomgebied van de Kleine Beerze met archeologische vindplaatsen en in het gebied Koebosch de gereconstrueerde Kabouterberg, een verdwenen grafheuvel uit de Romeinse tijd. Het eindpunt van deze dagwandeling in Hoogeloon is dan niet ver meer.
Reacties
Geef reactie
Route moet herzien worden!
Frans van der Boom, 10-11-2022
Deze prachtige route moet door de herinrichting van de Kleine Beerze herzien worden vanaf punt 3 in de routebeschrijving! De stuw in de Kleine Beerze is er niet meer! Men is druk bezig de Kleine Beerze weer te laten meanderen en gezien vanaf Vessem is dat bijna klaar tot aan de voormalige stuw! Wij konden daar gelukkig door het zand (het stroompje is er even niet meer) toch 'oversteken' en rechtsaf gaan en onze weg vervolgens zoals in de handleiding staat beschreven maar ruim een kilometer verder was dat niet meer mogelijk door een nieuwe zijtak van de Kleine Beerze en heel veel prikkeldraad! Met wat kunst en vliegwerk zijn we naar de verharde weg links van ons gegaan en zijn we die weg naar rechts opgelopen tot in Vessem om daar de route weer op te te pikken en dat met dank aan onze GPS! Vraag is hoe lang het nog gaat duren voor de locatie van de voormalige stuw opnieuw ingericht is en hoe en of er op het gedeelte vanaf daar tot aan Vessem nog een mogelijkheid komt om de de Kleine Beerze te blijven volgen! De toekomst zal het leren! Voorlopig genoeg reden om de wandeling op 'STOP' te zetten!
vroege voorjaar
Gerard Willemsen, 01-04-2021
Mooie wandeling in het vroege voorjaar. Tweede deel - langs de Kleine Beerze - vond ik het mooist. Met name van het laatste stuk waar de rivier echt meandert, heb ik genoten. Omdat het water (nog) erg hoog stond was het hier en daar erg drassig.
Bij punt 3 in de beschrijving is sprake van een metalen bruggetje. Veel interessanter is de onlangs (?) vlak daarbij geplaatste zit/rustplaats in een absurd bouwsel. Een fuik voor wandelaars ?
Verder prima beschrijving van de route en nuttige informatie in het boekje.
Aan de bovenloop van de Kleine Beerze
Charles Aerssens, 10-07-2018
Fijn te lezen dat je zo enthousiast bent over deze wandeling! Heb je opmerkingen bijna allemaal verwerkt. Kunstwerk ligt wellicht verscholen in een poel!
Aan de bovenloop van de Kleine Beerze
Piet, 10-07-2018
Wij gebruikten de routebeschrijving versiedatum 8-5-2018. Wat een fantastisch mooie wandeling om te lopen. Vol afwisseling en voor elk wat wils, en afgezien van af en toe een vliegtuig een oase van weldadige rust. Wel lange mouwen en een lange broek aantrekken (hoge begroeiing langs de Kleine Beerze). Een paar opmerkingen m.b.t. de routebeschrijving. Punt 2, 2e regel: voor een beter begrip zou je achter de woorden "kilometer" en "4A" een komma moeten lezen. (Anders zou je kunnen denken dat je na nummer 4A nog een kilometer moet!). Onder punt 3: op de T-splitsing met de Jan Smuldersstraat moet je links-rechtdoor de Servatiusstraat in. Onder punt 4: naar nummer 10 hoef je niet te zoeken, want het paaltje met nummer 12 komt al heel snel opdoemen. Bij de lantaarnpaal met nummer 2 moet je schuin links rechtdoor om bij het speeltuintje te komen. Verderop hebben wij het kunstwerk "De bemiddelaars" niet aangetroffen (overwoekerd of niet goed gekeken?), maar het is zonneklaar waar je de beek moet oversteken en hoe je naar het uitzichtplatform moet lopen. Maar verder is de beschrijving bijzonder duidelijk en wij willen graag de auteur complimenteren met zijn/haar prestatie. Datzelfde geldt voor de samensteller van deze wandeling. Heel erg bedankt, we hebben genoten. Nogmaals: van harte aanbevolen!
Geef reactie