Nordic Walking - vaste of verstelbare poles


Er bestaan zowel vaste als verstelbare poles. De voordelen van verstelbare poles zijn:

  • Je kunt experimenteren met verschillende pole-lengtes en langs de geleidelijke weg jouw ideale pole lengte vaststellen;
  • Je kunt de ideale lengte voor jou instellen (bijvoorbeeld 123 cm in plaats van 125 cm);
Verstelbare poles: tot op de cm nauwkeurig verstelbaar
Verstelbare poles: tot op de cm nauwkeurig verstelbaar

  • Je kunt je poles delen met anderen, die een andere pole-lengte gebruiken.
  • De pole wordt ongeveer 3 centimeter langer als je een rubberen dop op je spike plaats. Met een verstelbare pole kun je deze toename in lengte compenseren.
  • Op het strand zakt je pole dieper weg, het verlies in lengte kun je compenseren


Het lengteverschil kan gecompenseerd worden
Het lengteverschil kan gecompenseerd worden

De voordelen van vaste poles zijn:
  • Het aanbod is groter waardoor je meer keuze hebt;
  • Ze zijn iets lichter in gewicht vanwege het ontbreken van het vergrendelsysteem;
  • Ze zijn iets goedkoper.
  • Ze zwaaien prettiger
Het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat je wilt! Loop je op verschillend ondergrond (bos, strand en harde paden) dan adviseer ik je om te kiezen voor de verstelbare poles. Je hebt dan altijd de juiste lengte. Een ervaren nordic walker - en dat ben je al na een paar lessen en wat oefenen - voelt zeker het verschil in een paar centimeter. Het is prettig om bij een wisselende ondergrond de lengte van je poles aan te kunnen passen. Hetzelfde geldt bij een veranderende stapgrootte. Een verschil van 1 à 2 centimeter in de lengte van een pole maakt al een groot verschil. Daarnaast kan je techniek in de loop van de tijd verbeteren of veranderen, waardoor een aanpassing van de lengte gewenst is.

Als je kiest voor verstelbare poles, moet je er zeker van zijn dat het vergrendelsysteem goed werkt. Kies zeker bij verstelbare poles voor gerenommeerde merken. Fabrikant LEKI heeft het 'Super Lock System' (SLS) ontwikkeld dat een houdkracht heeft van zo'n 140 kilogram. Hierdoor is het uitgesloten dat de pole gedurende nordic walking onverwacht in elkaar schuift. Bij de goedkope stokken is het vergrendelsysteem onbetrouwbaar en zijn de poles ook nog eens bijzonder zwaar.

Er zijn twee soorten verstelbare poles op de markt:
  • Een pole waarbij het verstelmechanisme ongeveer halverwege zit; en
  • Een pole waarbij het verstelmechanisme vlak onder het handvat zit.
Twee verschillende verstelbare stokken
Het lengteverschil kan gecompenseerd worden

Het voordeel van de eerste soort is dat deze poles over een groot bereik instelbaar zijn. Meestal hebben deze poles een instelbare lengte tussen 100 en 135 cm. Deze poles kun je dus altijd op de juiste lengte instellen en zijn handig als je ze gebruikt met meerdere personen. Ze zijn ook een goede investering voor nordic walking instructeurs die cursisten voor de cursus voorzien van poles.

Verstelbaar van 100 cm tot 135 cm
Verstelbaar van 100 cm tot 135 cm

De tweede soort heeft het verstelmechanisme vlak onder het handvat en is instelbaar over een beperkte lengte van 10 cm. Als je bijvoorbeeld een pole neemt met een lengte van 115 cm, dan is deze instelbaar tussen 110 en 120 cm. Een dergelijke pole is bedoeld voor gebruik door één persoon, die daarmee altijd de ideale lengte kan instellen voor nordic walking op verschillende ondergronden, op vlak terrein en in de bergen. Op dit moment brengt alleen fabrikant LEKI een dergelijke pole op de markt onder de naam: 'Speed Pacer Vario'.

10 cm zeer nauwkeurig instelbaar
10 cm zeer nauwkeurig instelbaar

Deze pole is tevens mijn persoonlijke favoriet. Hij combineert namelijk alle voordelen van een vaste stok met de voordelen van een verstelbare stok. Hij is superlicht, zwaait prettig en is op alle terreinen inzetbaar. De Pacer Vario is wel één van de duudere stokken op de markt (op dit moment 129,95) maar deze poles geven mij wel het meeste nordic walking plezier.

Als je kiest voor vaste poles, dan moet je er zeker van zijn dat je de juiste lengte kiest. Lopen met te korte of te lange poles is zeer vervelend. In de praktijk zie ik dat veel mensen met te lange poles lopen.

Lees verder ...


Robin van Olphen

Robin van Olphen

LET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen. De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden met schriftelijk toestemming van de auteur en onder vermelding van de auteur.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info