Door sfeervolle wijken met prachtige straten wandelt u van het ene naar het ander stadspark en daar doorheen, dat zijn het Erasmus-, Rembrandt- en Vondelpark. In het Vondelpark mag u zelf uw wandelpaden kiezen, die zijn er genoeg en door de smalle vorm van dit langgerekte park is verdwalen uitgesloten. De route naar het Centraal Station volgt u aan de hand van de gemeentelijke handwijzers. Omdat u dan geen routebeschrijving hoeft te lezen kunt u volop genieten van de wandeling over het altijd gezellige Leidseplein (met de prachtige Stadsschouwburg), de super gezellige (en ook drukke) Leidsestraat, het Singel, het Rokin en uiteraard de Dam. Denk eraan: dit is geen rondwandeling, u eindigt op station Amsterdam Centraal. Bent u met de auto gekomen (niet doen, parkeren is in deze stad peperduur) dan bent u met 1 halte weer op station Amsterdam Sloterdijk.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Veelal mooie tocht
Ben Bakker, 15-05-2023
Leuke wandeling door mooie stadsparken. Beetje een aanloop vanaf het station en dat is logisch. Alleen was het leuk geweest als het laatste stuk na het park toch ook nog een leuke route was geweest. Het is makkelijk zat om weer bij CS te komen maar daar kun je op een hoop leuke manieren komen dus dat evt als tip om evt alsnog in de route iets voor het laatste stuk te bedenken.
Mooi in alle seizoenen
Kikker, 22-11-2022
Deze wandeling is goed beschreven en mooi in alle seizoenen. Zelfs vandaag was er nog kleur in het Rosarium in het Vondelpark.
mooie winterwandeling
Louise Wolffensperger-Walraven, 04-03-2021
Omdat er geen drassige stukken in deze wandeling zitten is hij erg geschikt om in de winter te lopen. Het vlonderpad aan het begin van de wandeling heb ik niet meer aangetroffen. De rietkragen waren gekort maar geen pad te zien. Geen probleem want dan blijf je op het voet-/fietspad lopen. Heemtuin in het Erasmuspark is geweldig. Het wordt momenteel deels gebruikt voor een kunstproject met allerlei bijzondere bloembolletjes. Sowieso leuk om dit park eens te bezoeken.
verrassend!
judith friso, 08-05-2020
Dit was weer een hele mooie wandeling, In de omschrijving staat bij punt 1: Na hoogbouw (nr. 38) even voor de grote kruising LA Piet Paaltjenspad. Ik zou de aanduiding 'even voor de grote kruising' weglaten, dit geeft verwarring. Na nr. 38 is duidelijk genoeg en het kruispunt is nog vrij ver weg!
Verrassend groen
Dick Duineveld, 12-12-2019
Een hele leuke en verrassend groene wandeling. Er zijn veel werkzaamheden onderweg maar de route blijft goed te volgen. Een kleine wijziging bij 1: 'Na hoogbouw (nr83), ...' moet zijn: 'Na hoogbouw (nr38)...'
De route is...
Bart van der Schagt, 11-10-2018
weer helemaal bijgewerkt
Reactie op Harry Nouris
Bart van der Schagt, 14-06-2018
Harry, bedankt voor het melden over de bouwwerkzaamheden. Ik sluit de route maar weer een poos van internet af, het blijft daar toch nog lang rommelig.
Bouwplaats Flierefluiterpad
Harry Nouris, 14-06-2018
Wij hebben gisteren, 13 juni 2018, deze route gelopen en hebben exact dezelfde problemen ondervonden als de heer Witt in 2016.
Er wordt nog steeds gebouwd daar en een gedeelte van het Flierefluiter pad is nog steeds afgesloten. Ook wij konden de tunnel en het Gulden Wunckelplantsoen niet vinden.
Verzoeke de routebeschrijving aan te passen.
Overigens was de route goed te volgen en hebben wij ondanks de extra gelopen kilometers genoten van deze wandeling.
Met vr.groeten Harry
Flierefluiter
Bart van der Schagt, 08-09-2016
N.a.v. onderstaande reactie de route door de parken nagelopen en aan de niet meer bestaande paden aangepast. Voor de (alleen in deze tijd van het jaar) overwoekerde vlonderpaden heb ik alternatieven aangegeven: paden die daar naast lopen. Van de bouwwerkzaamheden rond het Flierefluiterpad zul je geen last meer hebben. Kortom, de routebeschrijving is weer helemaal bij de tijd.
Reactie op Wim Witt
Bart van der Schagt, 06-09-2016
Wim, bedankt voor je reactie en de melding dat er e.e.a. veranderd is. Ik sluit de route even van internet af en ga voor de overwoekerde paden alternatieven zoeken. De wandelroute stel ik pas weer open als de bouwwerkzaamheden rond het Flierefluiterpad voorbij zijn.
Bouwplaats Flierefluiterpad
Wim Witt, 06-09-2016
Dag Bart,
Vandaag deze wandeling gelopen, samen met mijn vrouw.
Zoals altijd een hele mooie route! Maar helaas ging het bij punt 1 fout bij het Flierefluiterpad en de Leeuwendalersweg.
Het eerste gedeelte van het Flierenfluiterpad was met een groot hek afgesloten. We zijn toen doorgelopen tot de Akbarstraat. Daar RA en even verderop weer RA. Zo kwamen we op het vervolg van het Flierefluiterpad. Toen LA op het Flierefluiterpad. Verderop konden we niet verder wegens een bouwerij. We werden toen gedwongen om vóór de bouwerij RA langs een school te lopen. Gelukkig kwamen we toen uit op de Leeuwendalersweg. *) Hier zijn we LA gegaan, zoals in je beschrijving staat. We hebben de hele Leeuwendaalersweg afgelopen tot het einde. Maar we kwamen niet bij een tunnel en we hebben evenmin het Gulden Winckelplantsoen kunnen vinden.
Uiteindelijk zijn we na wat omzwervingen en de weg vragen op de Bos en Lommerweg uitgekomen en hebben toen gezocht en gevraagd naar de Elckerlijcstraat. Gelukkig hebben we de Elckerlijcstraat gevonden en konden we de juiste route weer oppakken!
*) Ik heb dit op een kaart opgezocht. Vanwege die bouwerij kwamen we op een ander deel van de Leeuwendalersweg uit. Daarom liep het fout. Als we bij de school LA hadden gekund waren we op het goede deel van de Leeuwendalersweg uitgekomen.
Hierna nog enige bevindingen over dichtgegroeide paden:
1. regel 9
'vlonderpad'
Het vlonderpad was geheel dichtgegroeid met riet, dus helaas niet te lopen.
We hebben een goed begaanbaar pad evenwijdig aan het vlonderpad genomen.
2. regel 4
'vlonderpad'
Ook dit vlonderpad was grotendeels dichtgegroeid, dus erg link om te lopen. We hebben gewoon het asfaltwandelpad vervolgd.
3. regel 5
'Kruising asfaltpad (met brugje links)
RD; wandelpad even langs een vijver.'
Hier was door de zeer dichte begroeiing geen wandelpad te ontdekken. Wij zijn dus niet RD gegaan maar RA, wandelasfalpad langs de vijver. Verder bij het hek van de dierentuin LA, zoals het in je beschrijving staat.
3. regel 14
'door een bosje'
Dit is niet mogelijk, eveneens vanwege de zeer dichte begroeiing. We zijn dus gewoon om het bosje heen gelopen door het gras.
We kwamen daarna toch goed uit gelukkig.
We waren verrast dat Amsterdam zulke prachtige grote parken bezit. En zeker met het mooie zomerweer een genot om hierdoor te wandelen. De routebeschrijving was verder perfect.
Met vriendelijke groeten,
Wim Witt
werkzaamheden
Hilde Rensma, 14-05-2015
Het Erasmuspark wordt heringericht, dus hier even opletten.
Deze wandeling is een aanrader!
G, 09-05-2015
Gisteren de 3 Stadsparken wandeling nr 235 gelopen. Verrassende stilte in het Erasmus- en Rembrandtpark. Mooi voorjaarsgroen! Deze wandeling is een 'aanrader'.
Routebeschrijving aangepast
Bart van der Schagt, 17-02-2015
Annelies Laken, bedankt. Ik heb de tekst aangepast.
Routebeschrijving
Annelies Laken, 16-02-2015
Onder nummer 1 van de beschrijving wordt gesproken over de Paulusschool. Dit is inmiddels een islamitische school.
Verder geen probleem want het Flierefluiterpad is goed te vinden.
Dit smaakt naar meer!
Theo, 30-05-2014
Vorige week met heel veel plezier de 'drieparkenwandeling' gelopen in Amsterdam. Natuurlijk werkte het weer mee, maar we hebben genoten. De route was perfect beschreven! Complimenten daarvoor. Ook aankomst en vertrek vanaf een ns-station werkt uiteraard prima. Dit smaakt naar meer.
Tekst aangepast
Bart van der Schagt, 05-03-2014
Yvonne, bedankt voor het melden hier! De tekst is aangepast.
Onduidelijkheid
Yvonne, 05-03-2014
Onder 1. gingen wij de fout in bij de volgende passage: 'Na de 4 spooronderdoorgangen RA, de drukke weg oversteken en RD; asfaltfiets- tegelwandelpad. Aan het einde de weg oversteken,' Het fiets-en-tegelpad maakt een scherpe bocht naar links en als je dat dan volgt tot het 'einde' kom je verkeerd uit. De beschrijving zou ik daarom als volgt wijzigen: '..asfaltfiets- tegelwandelpad. Als dit pad een bocht naar links maakt RD over onverhard wandelpad. Aan het einde de weg oversteken...' En onder 3. 'Kruising asfaltpad (met brugje links) RD; houtsnipperpad even langs een vijver.' De houtsnippers waren nergens meer te bekennen (op een verdwaalde na), het is nu gewoon een modderpad. We hebben deze tocht afgelopen zaterdag gelopen en vonden hem erg leuk.
Routebeschrijving aangepast
Bart van der Schagt, 01-01-2014
N.a.v. de melding van Olav is de routebeschrijving iets aangepast.
Reactie op Olav
Bart van der Schagt, 30-12-2013
Van andere wandelaars hoorde ik dat je daar nog steeds over een pad langs het spoortalud kunt blijven lopen. Dus laat ik jouw suggestie nog even achterwege... Waarschijnlijk ga ik daar binnenkort even kijken wat er wel of niet kan. Bedankt voor het melden!
kleine aanpassing
Olav, 30-12-2013
Mooie route door aantal parken van Amsterdam. Omdat een grasveld ondertussen bouwterrein is geworden heb ik de volgende suggestie voor aanpassing onder 1. Vervang 'Kruispunt asfaltweg ... en wat naar links' door. 'Bij asfaltweg linksaf. Tweede straat rechts en dan links .....'. Je loopt dan weer over de Leeuwendalersweg verder.
Leuke wandeling door mijn eigen stad
Frank van der Meer, 22-12-2013
Leuk om aan de hand van een routebeschrijving van een niet-Amsterdammer door m'n eigen stad te wandelen. Heel lang niet meer in het Erasmuspark geweest (waar ik als klein jongetje voetbalde). Het Vondelpark is natuurlijk altijd geweldig. Door de binnenstad heb ik m'n eigen route gelopen, een veel leukere dan gesuggereerd in deze Wissel.
Zomerse wandeling
Clemens Frederiks, 04-08-2013
Bij warm zonnig weer deze prettige wandeling gelopen. Dat was genieten. Veel te zien onderweg, niet in de laatste plaats al die bijzondere mensen van verschillende komaf.
Genot om te lopen
EB, 23-01-2013
Op de pagina van Groene Wissels vonden we een wandeling die ons door drie stadsparken in Amsterdam voerde. De route was duidelijk beschreven en goed te volgen. Het begon op station Sloterdijk en al vrij snel liepen we in deze drukke stad door de natuur. Daarna volgde de buurt Bos en Lommer waar opvallend veel kleine buurtprojecten te zien waren. Taalles voor vrouwen, een restaurantje in een oud buurthuis waar een mooie groene kruidenkar voor de deur stond.
Daarna volgde het Erasmuspark, niet zo heel groot, maar wel met een mooi herborium. Richting Mercatorplein liepen we door straten met huizen van de Amsterdams school, prachtige gebouwen uit begin negentien honderd. Het Rembrandpark was de tweede groenstrook, een groot park met eeuwenoude bomen, veel vijvers en nogal geheuveld gebied. Na weer een stukje door de stad volgde het Vondelpark wellicht het meest bekende park van Amsterdam. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en echt een genot om te lopen.
Amsterdam-Sloterdijk
Rob Nijland, 11-08-2012
Vandaag weer heerlijk gewandeld, ditmaal in (020)
in het Rembrandtpark is alles weer goed toegankelijk
zelfs het gras strak langs de vijver groeit al weer aardig
lekkere taart en wilde konijnen in Erasmuspark
Mieke van Vessem, 01-06-2012
vandaag even een stukje van deze wandeling gelopen, omdat het dichtbij huis is en ik graag even naar buiten wilde.
In het Erasmuspark is nu een klein horeca tentje met heerlijke cheesecake en zelfgemaakte soep en zo. Dus lekker genoten van thee met cheesecake. En als je zo op het terrasje zit, huppelen de konijnen gewoon om je heen door het park. Ze trekken zich van niemand wat aan. Heel bijzonder, zo midden in de stad.
Werkzaamheden in het Rembrandtpark
Bart van der Schagt, 17-03-2012
Als Yolanda de routebeschrijving kort voor haar wandeling had geprint dan had ze gezien dat in een tijdelijke-werkzaamheden-omleiding in het Rembrandtpark is voorzien. De moraal van dit verhaal: ook al print je de routebeschrijving (ruim) van te voren, kijk op de avond voor je wandeldag even of het versienummer (meestal rechts onderin het kaartje) nog overeenkomt. Zo niet; even opnieuw printen, zo ga je altijd met een actuele routebeschrijving op pad en kom je niet voor al dan niet onaangename verrassingen te staan…
leuke wandeling
Yolanda, 17-03-2012
Dit is een leuke wandeling. Voor mij vol nostalgie want ik ben in Amsterdam geboren en ben op m'n 10e verhuisd. Goed is de afwisseling tussen bebouwing en parken. In het Rembrandtpark was er een deel afgesloten ivm renovatie park. Dit duurt tot juni. Voor ons was het geen probleem want wij zagen al snel waar we de route weer konden oppikken maar het zal steeds een ander deel vh park zijn dat afgesloten is, denk ik.
We hebben genoten van een heerlijke dag en gaan deze wandeling in de zomer zeker nog eens doen (we krijgen het nog druk, want dat wil ik met alle winterwandelingen....)
park in, park uit
Leon Mosselman, 15-12-2011
Halverwege deze doorregende dag de tram naar sloterdijk gepakt. Wegwerpregenzak over het hoofd getrokken en daar begon ik aan deze avontuurlijke asfaltjungletocht. Het moet een hele uitdaging zijn geweest voor de routemaker om in deze contreien de wissel groen te houden, en al wandelend verwonder je je dat dit toch gelukt is. Het is een leuk alternatief voor wie hier in de buurt woont en geen zin heeft in een lange treinreis. Of juist voor iemand die Amsterdam eens helemaal anders wil ervaren. Ik vond het een erg leuke ervaring. Je vangt steeds even een glimp van drukte op en laat die snel weer achter je. Park in, park uit. Miljoenen bezoeken Amsterdam maar deze route heeft geen mens ooit gelopen.
Vaker Groene Wissels wandelen!
Willeke en Jan, 06-11-2011
Heb de Groene Wissels pas kort geleden ontdekt. Mijn vrouw en ik hebben er afgelopen weken een drietal van gelopen (Waterland 1, Utrechtse Veenweiden en Drie prachtige stadsparken). Alle routes zijn prima beschreven en in beeld gebracht. Dat ze in een GPS-versie beschikbaar zijn én de bereikbaarheid per openbaar vervoer/trein maken dat wij er met veel genoegen gebruik van hebben gemaakt en zeker nog vaker Groene Wissels zullen gaan wandelen. Heel veel dank voor al het werk dat je er in hebt gestoken!
Geef reactie