Nee, nu niet gelijk denken aan die 'zandplaten' in de Waddenzee. Rottum is ook een gaaf wierdedorpje, het oudste en met een bijzonder fraai kerkje. Het ligt eenzaam temidden van het uitgestrekte Groninger akkerland, telt ongeveer 180 inwoners en is een radiale wierde (een vorm vergelijkbaar met die van een wagenwiel) op een kwelderwal. Rottum is ook het geboortedorp van de Groninger schrijver en dichter Jan Boer. Bij zijn ouderlijke huis in Rottum staat een buste van hem, dat is vlak bij het kerkje waar u langs komt. De wandeling naar Rottum legt u af over stille plattelandwegjes, een rustig fietspad en een kerkenpad. Na het bezichtigen van dit unieke dorpje loopt u een half rondje onderlangs de wierde en wandelt wederom over rustige fietspaden en een enkele lange rechte weg in de richting van Usquert. Voordat u daar bent gaat u, bijna aan het einde van deze wandeling, eerst nog ruim een kilometer lang genieten van de meest fantastisch mooie herenboerderijen van deze streek, sommigen zijn net kleine kasteeltjes, zo fraai. Daarna wandelt u door het dorpsbos van Usquert naar het station. Deze wandeling gaat grotendeels over verharde paden en wegen, na Usquert komt u onderweg geen horecagelegenheid meer tegen.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.
Reacties
Geef reactie
Mijmeren in de uitgestrekte stilte
Nella, 31-05-2024
Ik heb deze wandeling nou drie keer gelopen. Kilometers ongestoord mijmeren en om je heen kijken, want je bent in je uppie en je hoeft geen kruispunten of Y-splitsingen te tellen. De wandeling loopt vooral over smalle asfaltweggetjes en andere verharde (fiets)paden. In veel delen van Nederland is dat minder prettig, omdat je steeds in de berm moet springen voor auto's, landbouwverkeer en fietsers, maar die zijn hier niet of nauwelijks. Het uitzicht is met de jaren ook niet veranderd; het is nog niet volgebouwd met grote stallen of loodsen, zonneparken of windmolenparken. Als je kuiten moe worden van het asfalt, kun je aan het eind van tekstblok 2 rechtsaf terug naar Usquert.
Door de week is het dorpshuis van Rottum open. Daar is koffie en een toilet.
Herhaling in een ander seizoen.
Henk Jsz ES, 17-10-2021
Zondag 17-oktober-2021 Groene Wissel nr 229 = Usquert opnieuw gelopen. De route is sinds 2018 niet veranderd en mijn verslag daarover is toen beschreven. Na 2018 zijn er geen reacties geplaatst van wandelaars. Dat zou te maken kunnen hebben met veel over verharde paden en wegen lopen van de route. Het Groene ervan moet worden gezien in de uitgestrekte weilanden waardoorheen deze route loopt. De in cultuur gebrachte omgeving is historisch erg interessant door het gevecht met de zee en weerselementen. Daarin was het dorp Rottum een oase en toevluchtsoord voor bewoning. Het tegenwoordige kerkje staat op het vroegere uitgestrekte klooster-terrein. Deze Groene Wissel is in ongunstige weersomstandigheden geschikt voor de doorzetters. Er is totaal geen beschutting en de lange betonpaden en landwegen zijn daarbij ware kuitenbijters. Toch heeft het wel wat: deze weidsheid en rust van dit dunbevolkt gebied. Wandelgroet uit Appingedam, Henk
Prachtige en vooral interressante tocht!
Henk, 15-02-2018
Vandaag 14 februari 2018 heb ik de Groene wissel Usquert gelopen. Een prachtige winterse, droge en zonnige dag, maar met een gure wind, die op 'Het Hoogeland' zoals deze omgeving wordt genoemd, in deze weidse omgeving geen beschutting biedt. De bebouwing van Usquert en omgeving straalt voornaamheid en welvaart uit van weleer. Van oorsprong lag dit dorp aan zee en had een eigen vissersvloot. Nu nog varen er garnalenkotters met herkenbare afkorting UQ en een volgnummer. Onderwijl is hun thuishaven Noordpolderzijl geworden. In de kern van het dorp zie je nogal eens voormalige winkelpanden, verbouwd tot woonhuizen. Opvallende fraaie herenhuizen met stenen stoepen, die leiden maar deftige deuren voorzien van mooie bovenlichten. Deze huizen hebben vaak rijk versierde erkers en dakkapellen en op de daken soms pinakels. Het geheel straalt voornaamheid en welstand uit. Het loont de moeite om vanaf de molen even een 100 meter visa versa naar links te lopen. Je komt dan enige zeer rijk gedetailleerde huizen tegen en op het eind het voormalige raadhuis van Usquert, gebouwd door de bekende architect HP Berlage. De 1e steen werd gelegd op 20-06-1929 en is het enige raadhuis dat door hem is ontworpen. Door gemeentelijke herindeling heeft dit Rijksmonument geen functie meer en staat leeg. Ook de boerderijen die we richting Rottum en later op de terugweg naar Usquert passeren hebben dezelfde voornaamheid en rijke ornamenten. Rottum is een authentiek dorp gebleven zonder nieuwbouw. Ontstaan rondom het Benedictijner klooster gewijd aan Sinte Juliana. In zijn bloeitijd was dit een immens groot complex zoals een maquette laat zien op het huidige kerkterrein. Helaas zijn er in het verleden door oorlogsgeweld, plundering en brand vele kloosters, borgen en kerken verloren gegaan, zo ook dit complex. Al met al een zeer fraaie route, waar veel is te zien en een rijke ontstaansgeschiedenis kent met betrekking tot het beschermen van het omliggende grondgebied tegen de kracht van de zee en het bewerken van de zware vruchtbare zeeklei.
Geef reactie